Cohousing: de nieuwe vorm van wonen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Verbouwing Schuur Vijlen, SeC architecten SeC architecten Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Cohousing is hot! In dure steden zoals Parijs en London wonen steeds meer mensen samen in een kleine woongemeenschap of huis. Daarbij heeft ieder zijn eigen zelfstandige woonruimte en is er een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Het is niet de vroegere studentenkamer in een oud tochtig stoffig pand maar een luxueus ingericht groot huis waarbij iedereen ook een volledig zelfstandige woonruimte voor zichzelf heeft. Ook zien we hele ecodorpen en woongemeenschappen met zelfstandige woningen binnen het cohousing concept. De basis is sharing en caring. Voorzieningen delen en gezamenlijke activiteiten op basis van keuze. Een perfecte oplossing in deze tijd van gebrek aan woonruimte om de vaak hoge woonkosten omlaag te brengen. Maar ook wellicht een goed antwoord als nieuwe woonvorm op onze maatschappij waarin de sociale voorzieningen steeds kariger worden.

Maar wat is cohousing nu eigenlijk en bestaat het al in Nederland? Wat zijn de voordelen en hoe richt je het in? Lees het mee in dit Ideabook.

Wat is cohousing?

Cohousing is een vorm van gezamenlijk wonen waarbij ieder over een zelfstandige woning of woonruimte beschikt en daarnaast gemeenschappelijke voorzieningen en ruimten met elkaar deelt. Ieder heeft een eigen inkomen en is volledig autonoom. De mate van gezamenlijkheid en gedeelde voorzieningen is per woongroep verschillend. Meestal betreft dit een grote gezamenlijke woonkamer, keuken, wasmachines, berging en grote tuin. Soms zijn er ook werkplekken en vergaderruimtes. De basis is sharing en caring. Het delen van voorzieningen met elkaar en zorgen voor elkaar op basis van vrijwillige keuze. Een andere mogelijkheid om een woonruimte te delen is het bouwen van een meer-generatie-huis. Lees er meer over in dit artikel.

De financiele voordelen

Wanneer je naast een zelfstandige woonruimte een aantal andere zaken met elkaar deelt, zijn de woonkosten uiteraard lager. In veel grote steden zien we grote panden die worden opgedeeld in kleinere woonunits met keuken en badkamer en waarbij de rest van de ruimtes gezamenlijk wordt gebruikt. Bovendien worden bij cohousing ook andere voorzieningen gedeeld. Er zijn immers heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt (logeerkamers, barbecue, hoge drukspuit, logeerbedden, brommer, fietsen, de auto… ) en die je gerust kunt delen met andere bewoners. Zo gaan je kosten een flink stuk omlaag.

De (ecologische) voordelen

homify Moderne woonkamers

Naast financiele voordelen zijn er ook een aantal andere voordeel. Het is een groene vorm van wonen omdat een aantal voorzieningen gezamenlijk wordt gebruikt. De carbon footprint van elk huishouden is hierdoor lager. In de meeste projecten veel aandacht. Er worden duurzame bouwmaterialen en verf gebruikt, zonneboilers en zonnecollectoren geplaatst en er wordt aan biologisch tuinieren en ecologisch groenonderhoud gedaan. Daarnaast zorgt cohousing voor een versterking van je sociale netwerk. Je leert immers veel nieuwe mensen kennen via de woongroep. Ook zijn er praktische voordelen. Je kunt op elkaars hulp rekenen indien nodig en de huishoudelijke taken verdelen en ook de auto delen.

Zijn er nadelen?

Cohousing heeft ook nadelen. Wanneer je bijvoorbeeld niet van delen houdt of nooit wat voor een ander wilt doen dan zul je je niet thuis voelen in zo'n gemeenschap. Ook heb je minder privacy dan wanneer je ergens alleen woont. Aan de andere kant heb je wel je eigen woonruimte en kun je zelf kiezen waar je aan mee wilt doen of niet. Verder zijn er vaak huisregels en verdelingen van taken en moet je wanneer je in de tuin wat wilt veranderen ook overleggen met de rest. Niet iedereen vindt dat prettig. Ben je dus heel autonoom en graag alleen en wil je alles zelf kiezen en bepalen dan past deze woonvorm waarschijnlijk niet bij jou.

Cohousing in Nederland

Je had er misschien nog niet van gehoord maar toch zijn er in Nederland al zo'n 100 cohousing projecten in zo'n zestig gemeentes. Het aantal woningen varieert daarbij tussen de vier en honderdzestig. Cohousing is in 1970 ontstaan in Denemarken en de eerste cohousing gemeenschap in Nederland ontstond in 1977 in Hilversum: De Krabbenmeent. Cohousing gemeenschappen staan open voor iedereen en soms bieden ze ook mogelijkheid voor een combinatie wonen en werken binnen de gemeenschap. Elk project heeft daarbij eigen huisregels en toetsingscriteria voor nieuwe bewoners.

Is cohousing wat voor jou? Waarom wel/niet?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine