Creatieve ideeën voor het plafond | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Creatieve ideeën voor het plafond

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Kantoor- & winkelruimten van [lu:p] Architektur GmbH
Loading admin actions …

Onze vloeren bekleden we met hoogpolig tapijt, de muren worden met kleurige muurstickers bedekt – maar hoe zit het eigenlijk met het plafond? Het plafond meenemen bij de inrichting doen wij zelden en meestal kiezen we voor simpel wit. Maar het kan zo makkelijk zijn het plafond een heel andere look mee te geven die de hele inrichting opfleurt, verlicht of op een andere manier uniek maakt. Wij laten je hier zien hoe je met licht, kleur of zelfs behang wat afwisseling in het veel verwaarloosde bovenste deel van je woning of huis kunt brengen.

Sterrenhemel

Het plafond in de slaapkamer is uitstekend geschikt voor de installatie van verschillende soorten licht. Zo kunnen wij het licht aan onze stemming of de hoeveelheid daglicht aanpassen – van romantisch schemerlicht tot helderwitte stralen. Om meer speelruimte voor verlichting te creëren is een onderbouw voor het plafond een aanrader: daarbij wordt een constructie onder het plafond bevestigd en zo een soort tweede, lager niveau gecreëerd waarachter bijvoorbeeld ledlichten gemonteerd kunnen worden. Zo kan een goede verspreiding van spots, of het creëren van indirect licht zoals we hieronder zullen zien voor een egaal, verspreid schijnsel in de kamer zorgen. Dit is natuurlijk in iedere andere ruimte ook mogelijk. Voor de ultieme slaapkamerromantiek kan zo met lichtsnoeren, leds of glasvezels een sterrenhemel gevormd worden die flonkerende sterren nabootsen.

Stijlmix

De favoriet onder de alternatieve plafondstijlen is zonder twijfel: hout. Dit natuurlijke materiaal geeft een ruimte direct sfeer en warmte die, afhankelijk van de houtsoort en kleur lak een diep donkere houtkleur kunnen opleveren zoals hier, of juist een lichtere tint. Maar, een houten plafond betekent niet dat je jezelf vastlegt voor een landelijk interieur. Als je zoals hier het oorspronkelijke, antiek houten plafond bijvoorbeeld combineert met een verder strak en modern interieur ontstaat een indrukwekkend geheel. Ook hier is de optische werking van hout zichtbaar: door het rustieke karakter van het hout krijgt de kamer een huiselijker sfeer. Juist de diepe, donkere tint van de lak geeft deze kamer extra stijl en sfeer mee, terwijl een lichtere kleur de ruimte nonchalanter zou doen lijken. De dakspanten die hier ook gelijk blootgelegd zijn zorgen voor diepte en structuur waardoor dit oppervlak een interessant element in de ruimte wordt dat direct aandacht trekt.

Lichtlijnen

Natuurlijk is bij het verlichten van het plafond ook wat speelsheid geoorloofd – en zelfs gewenst! Zo kun je in een onderbouw ook bijvoorbeeld lijnen of een ander patroon van licht trekken. Je kunt kiezen voor één neutrale kleur of juist een aantal verschillende kleuren voor een kakelbont effect. Je kunt ook spelen met knipperend of lopend licht voor een fascinerend lichtspel dat kinderen of gasten bewonderend naar boven doet kijken.

Lichtspel aan het plafond

Een combinatie van licht en opvallende decoratie maakt ons plafond tot een echte blikvanger. Hoe opvallend dit kan zijn laat dit voorbeeld in de praktijk van een orthodontist zien. Meer dan 2500 bladeren van verschillende grootten en maten hangen van het plafond en spelen met het licht dat erdoorheen gefilterd wordt. Zo wordt een soort bladerdak gecreëerd dat deze ruimte warmte, gezelligheid en iets geheimzinnigs meegeeft.

Behang eens anders

Behang is vooral bedacht ter opfleuring van de vier muren van een kamer, maar kan ook heel goed aan het plafond aangebracht worden. Wie bijvoorbeeld sierlijk stucwerk zoals hierboven aan het plafond mist kan met een behang als deze, dat in 3D-stijl is vormgegeven, zowel stijl als diepte aan het plafond aanbrengen met hetzelfde gemak als het behangen van een muur. Heb je een onaangenaam hoog plafond in huis? Behang dan ook een stukje van de bovenkant van de muren, werk het af met een lijstje en zo heb je gelijk de illusie gecreëerd dat het plafond lager is en de ruimte dus knusser en warmer!

Hoewel wij misschien in huis maar weinig tijd doorbrengen met naar het plafond kijken is de inrichting ervan van groot belang als het gaat om de sfeer en stijl van de gehele ruimte. Onbewust merken wij heel sterk of het plafond een aangenaam licht verspreidt, een warme tint toevoegt of juist een ongewenst sombere sfeer uitstraalt. Let ook eens op hoeveel van het plafond eigenlijk zichtbaar is vanuit een deuropening en je zult je afvragen waarom je het plafond alleen maar gezien hebt als een plek om de lamp aan op te hangen. Ontdek de potentie van het plafond bij het inrichten van je huis of kamer en maak iets speciaals van je interieur!

Doe bij deze vloer- en muurproducten meer inspiratie op voor materialen die het ook allemaal aan het plafond goed doen!

Welke van deze ideeën zou jij in huis willen hebben? Vertel het ons bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!