Dankzij deze 13 designs kies je de perfecte keukenverlichting

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Bedrijfskeukens, Kitchenettesdirect.nl Kitchenettesdirect.nl Landelijke keukens
Loading admin actions …

Ben je ook iemand die graag kookt? Dan heb je ongetwijfeld al verscheidene uren doorgebracht in de keuken met het bereiden van overheerlijke gerechten en het uitproberen van nieuwe smaken. Ook als je graag tafelt, dan ben je niet uit de keuken weg te krijgen, want er zal altijd wel iets lekkers op je te wachten staan. Als je de keuken gaat inrichten of renoveren, dan heb je dus waarschijnlijk al diverse designs opgemaakt in verband met waar het kookeiland, de kasten, het fornuis., etc. moet komen, maar heb je al eens nagedacht over de verlichting in de keuken? Nee? Dan moet je dit zeker eens doen want de juiste verlichting is belangrijker dan dat je denkt. Net zoals de meubelstukken, bepalen de lampen ook de sfeer in de keuken. Ontdek in dit ideabook hoe je op de beste manier de verlichting in je keuken kunt uitkiezen en welke kanten je allemaal uit kunt met keukenlampen.

Let there be light!

Voordat je aan de bouwwerken of verbouwingen in de keuken begint, is het van cruciaal belang om een lichtplan op te stellen. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden op vlak van keukenverlichting en je wilt graag lampen en verlichting die perfect bij elkaar en bij de keuken passen. Daarom is het handig om een lichtplan op te maken. Geef op dit plan aan waar je de lampen wilt hangen en waar niet.

Stel de verlichting af op je keukentafel

Ga je nieuwe lampen hangen? Kijk dan eerst eens naar de keukentafel die je hebt staan. De verlichting moet namelijk afgestemd zijn op die tafel. Heb je bijvoorbeeld een langere tafel? Kies dan voor een strip vol lampen of verlichting die je kunt uitstrekken zodat die de hele ruimte boven de tafel bedekt. Als je een ronde tafel hebt, moet je vooral opteren voor een ronde lamp om zo de meest ontspannende en gezellige sfeer te bekomen.

Vergeet het natuurlijk licht niet

Wil je graag goedkope verlichting in huis halen? Zorg er dan voor dat je in de keuken kunt rekenen op veel lichtinval van buitenaf. Eenmaal dat je keuken er staat, kun je dit moeilijk aanpassen dus denk goed na over waar de keuken komt bij het ontwerpen van je huis. Je kunt ook meer licht in de kamer brengen door lichtere kleuren te gebruiken zoals bijvoorbeeld witte of lichte tinten verf.

Een ultramoderne keuken? Vergeet dan de keukenverlichting met bewegingssensoren niet

Ben je de plannen voor de keuken aan het ontwerpen en ziet het er naar uit dat de ruimte een zeer moderne keuken wordt? Dan wil je natuurlijk dat ook de lampen echt wel hightech zijn. Kies dan zeker voor verlichting met bewegingssensoren. Hierdoor breng je niet alleen een contemporaine vibe in de keuken, maar bespaar je ook geld en zorg je voor het milieu omdat de lampen niet onnodig lang blijven branden. Dit is zeker handig als je vaak vergeet om de verlichting uit te zetten.

Gebruik niet teveel inbouwspots

Als we een keuken gaan inrichten, dan kun je inbouwspots gebruiken, zoals hier onder de kasten. Toch moet je daar mee oppassen want het kan voorvallen dat je net iets teveel inbouwspots gebruikt waardoor de keuken minder rust en kalmte uitstraalt dan dat je zou willen. Een lichtplan en onze experts kunnen je zeker helpen met het bepalen van het juist aantal spots.

Hoge plafonds bieden duizend-en-een mogelijkheden

Heb je hoge plafonds? Dan heb je veel geluk want met zo’n hoog plafond kun je direct veel meer sfeer in de keuken halen en dit op enorm veel manieren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een in het oog springende hanglampen boven de tafel of kookeiland , zoals in dit voorbeeld, of kun je ook verschillende kleine lampjes met elkaar combineren. 

Doe verschillende lampen branden met een druk op de knop

Als je verscheidene lampen koopt, plaats dan een paar van die lampen op dezelfde schakelaar. Je wilt namelijk niet voor elke lamp een schakelaar moeten plaatsen. Less is more in dit geval en zet dus bijvoorbeeld zowel de werk- of basisverlichting op dezelfde schakelaar waardoor je direct veel van je verlichting kunt laten branden of uitzetten met een druk op eenzelfde knop.

Kies voor een ontspannende algemene verlichting

Het is belangrijk om verscheidene lichtbronnen te plaatsen en de meest cruciale is de algemene verlichting. Dit zijn de lampen die het meeste licht zullen bieden aangezien ze de basisverlichting zijn voor in de keuken. Het bestaat uit één centraal lichtpunt en kunnen bijvoorbeeld opbouwspots, inbouwspots of traditionele hangende lampen zijn.

Maak het koken nog gemakkelijker met de taakverlichting

Dankzij de taakverlichting kun je op een nog eenvoudigere manier koken. Deze verlichting wordt meestal geplaatst onder hangkasten en aan het plafond waardoor je de ingrediënten, kookgerei, etc. nog beter kunt zien. Taakverlichting biedt ook gezondheidsvoordelen aan aangezien ze vermoeide ogen voorkomen.

Breng de gepaste sfeer in de keuken dankzij sfeerverlichting

Sfeerverlichting is ongetwijfeld de verlichting waar wij allemaal als eerste aan denken. Zoals je in dit voorbeeld kunt zien, maken we steeds meer gebruik van gedempte lampen of lichten waarvan je de sterkte gemakkelijk kunt aanpassen. Zo kun je steeds de juiste sfeer in de keuken brengen die meestal ook als eetkamer gebruikt wordt. Staat er een leuk etentje te wachten met vrienden? Maak het dan wat lichter. Heb je een romantische date gepland? Dan kun je het licht steeds wat dempen om de romantiek te doen opwaaien.

Verplaatsbare lampen zijn een must-have

We hadden het al over verlichting waarvan je de sterkte kunt aanpassen om zo een bepaalde sfeer te creëren, maar je moet ook zeker lampen in huis halen die je naar een bepaalde kant kunt richten. Als je opteert voor verlichting die je 360 graden kunt draaien, kun je deze spots richten op bepaalde plaatsen in de keuken. Zo kun je die verlichting wat naar beneden duwen als je aan koken bent en meer verlichting wenst of kun je ze naar boven laten schijnen voor gezelligheid tijdens het eten. 

Met LED-strips voeg je op een compacte manier veel licht toe

Heb je een kleine keuken en niet veel plaats voor verlichting of wil je de lampen graag integreren in het design zodat ze niet echt opvallen? Kies dan voor LED-strips. Die zijn heel compact en zijn ook bijna onzichtbaar. Ze zijn ook zeer goed voor het milieu aangezien ze minder energie verbruiken en ook niet warm worden. Een ander voordeel is dat je de schakelaar voor zo’n LED-strips gemakkelijk kunt plaatsen onder kasten of planken waardoor ze geen plaats innemen.

Kook je redelijk veel? Zorg dan voor gemakkelijk afwasbare lampen

Ben je een echte keukenprins of keukenprinses? Dan raden we aan om te kiezen voor lampen die je gemakkelijk kunt afwassen. Na verloop van tijd zal de verlichting waarschijnlijk vuil worden door opspattend vet, olië, etensresten, etc. en daar wil je zo snel en gemakkelijk mogelijk komaf mee maken. Daarom opteer je het beste voor egale verlichting waar je eenvoudig aankunt. Wil je graag nog wat meer inspiratie opdoen op vlak van keukenverlichting? Dan kunnen deze designs je zeker en vast helpen.

Welke lampen heb je in de keuken hangen? Laat het ons zien via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!