Maak van jouw donkere gang een kunstwerk met deze 7 trucjes

Juntos Juntos
Penthouse CioMé Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

Ook in de leukste van alle woningen blijft de gang vaak achter. Wat moet je met een lange, smalle ruimte die meestal niet over een raam beschikt? Ook buiten het appartement, op de vloeren van een woningcomplex of hotels kom je vaak lusteloos gedecoreerde tunnels tegen. Velen zijn beter voor een horrorfilm dan dat ze comfy of zelfs trendy zijn. Het is meer een tool dan een kunstwerk. En precies hier komen deze trucjes van te pas: een gang hoeft helemaal geen donker hoek te zijn, maar kan enorm leuk en chique staan als je het de op juiste manier vormgeeft. Lees hier welke ideeën ik heb gehad.

Een raam voor meer licht

Vrijstaande Villa Heiloo Atelier09 Landelijke gangen, hallen & trappenhuizen
Atelier09

Vrijstaande Villa Heiloo

Atelier09

Een raam in de verbindingsdeur kan wonderen werken! Wellicht wil je geen raam in jouw ingangsdeur, maar misschien is het wel mogelijk om een ander deur met een raam te voorzien. Kijk welke deuren van jouw gang afgaan en welke kamer erachter de lichtste is. Als jouw woonkamer erg licht is, dan kun je bijvoorbeeld een raam in de deur naar de woonkamer zetten. Voordat je begint jouw deuren doormidden te zagen, bespreek je misschien eerst met de eigenaar van de woning en met een professioneel. Hij/ Zij kan jou zeker nog meer trucjes geven of de klus voor jou klaren. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om deuren te vervangen en ramen in te zetten, dan is de eenvoudigere oplossing, de deur open te laten staan. Ook op die manier wordt jouw gang verlicht.

Spot on

Altijd graag gezien zijn de kleine, felle sterretjes. Spots zijn onopvallend tot je de knop omzet en zorgen dan meteen voor veel licht. Afhankelijk welke spots jij gebruikt kun je bijna daglicht-lichte lampen aanschaffen die van jouw donker gangetje een catwalk maken. Als je onzeker bent wat je moet kiezen of welke spots het beste bij jou passen, vraag dan eens in een lampenzaak. Weet wel dat er veel verschillende types zijn. Ze zijn er zelfs die je alleen opplakt en met een batterij laat stralen. Dan hoef je niet eens een schroevendraaier in huis te hebben.


Verlichting van beneden

ITC Annex - glass hall Mirck Architecture Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
Mirck Architecture

ITC Annex – glass hall

Mirck Architecture

Iets ingewikkelder maar ook ‘fancy’ is de verlichting van jouw vloer! In het geval van de foto, wordt diffuus licht gecreëerd, door dof glas te gebruiken. Ook hier zijn veel mogelijkheden en laat je het beste advies geven over wat er bij jouw mogelijk is.

Eenvoudig maar geniaal: spiegels

Bead Mirror (project) Vroonland Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen
Vroonland

Bead Mirror (project)

Vroonland

Heb je geen deur aan het einde van de gang die op de een of ander manier licht in het donker kan brengen en zijn de anderen ideeën ook niet voor jou? Dan kun je ervoor kiezen om licht naar jouw gang te spiegelen! Dit is een even eenvoudige als ingenieuze manier om toch een beetje licht te krijgen. Plaats te spiegel samen met een tweede persoon die de gang op en af loopt een aangeeft op welke positie de spiegel het meeste licht binnenhaalt. Je zult verbaasd zijn wat een verschil dit kan maken.

Planten

Ook al geven planten geen licht, ze zorgen wel voor extra comfort en kalmeren. De meeste planten hebben een beetje daglicht nodig, maar dan kun je een donkere gang leuk opvrolijken met wat groen. De duivelsklimop bijvoorbeeld is erg giftig, dus houdt hem uit de buurt van huisdieren en kinderen (bijvoorbeeld door hem op te hangen), maar hij heeft weinig licht nodig en is heel erg mooi. Lees hier hoe je zelf een duivelsklimop stekt en verzorgt.

Koester het donker

staircase, pointed curtains, Boston MA Workingbert Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen
Workingbert

staircase, pointed curtains, Boston MA

Workingbert

Donker hoeft niet per se slecht te zijn! Je kunt er ook van genieten. Bij alle moderne, strak witte woningen is een beetje donker en zacht wellicht zeer aangenaam. Heb je bijvoorbeeld een oud meubelstuk van hout, dan kan dit zeer mooi staan. Of, zoals op de foto, er is een donkere trap of een houten lambrisering. Dit kun je leuk in het zonnetje zetten door er juist trots op te zijn. Geef de extra aandacht met een blikje olie en geniet ervan.

Verf aan de muur (of ergens anders… )

Penthouse CioMé Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen
CioMé

Penthouse

CioMé

Kleur kan wonderen doen. Een felrode trap is misschien niet voor iedereen geschikt, maar een beetje kleur vrolijk iedere ruimte op. Kijk om je heen en vestig jouw aandacht in de spullen die je hebt. Een oude kast die eigenlijk wat verf nodig heeft? Of een deur die je altijd al lelijk vond? Of zelfs gewoon een bloempot die er wat saai bijstaat? Tover dit om tot een kunstwerk door het te verven met een (of meerdere) kleuren. Als je geen spullen in jouw vloer hebt of deze niet wilt verven, dan kun je ook voor een accent op de muur kiezen. Horizontale strepen bijvoorbeeld, verlengen de ruimte optisch. Jouw creativiteit zijn geen grenzen gezet, dus ga aan de slag. In het ergste geval koop je achteraf een pot witte verf en schilder je alles weer over…

Dit waren mijn ideeën maar wellicht heb jij zelf nog een betere truc?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!