Stijlvol ecodesign: de 10 meest interessante projecten | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Stijlvol ecodesign: de 10 meest interessante projecten

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
van homify Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Tegenwoordig trekken producten met de opdruk 'eco', 'bio' of 'organisch', die milieuvriendelijke en duurzame ontwikkelingen steunen, veel meer de aandacht en worden ook steeds talrijker. Ecodesign draait inmiddels dan ook niet meer puur en alleen om zorg voor de natuur, maar is ook een trendy levensstijl geworden dat zich verder uitstrekt dan alleen op het gebied van biologisch voedsel.

Ecodesign, met oog voor recyclebaar en duurzaam ontwerp, is ook een trend binnen de architectuur en interieurdesign dat steeds populairder wordt. Dit stamt niet alleen uit ons groeiende bewustzijn als consumenten, maar ook uit de veranderende kijk op de natuur en het milieu door ontwerpers en fabrikanten. Deze ommekeer in het denken van ontwerpers over verantwoordelijkheid voor de natuur is ook mede mogelijk gemaakt door toegenomen onderzoek en kennis over materialen en productieprocessen bij de aankoop, verwerking, gebruik en verwijdering van producten. Zo is de impact van het complete levenscyclus van een product onder de loep komen te staan en heeft geleid tot verrassende en vooral vernieuwende resultaten.

Naar aanleiding van deze groeiende trend voor een ecologische levensstijl en de groeiende markt voor ecodesign, hebben wij besloten eens te kijken naar wat de professionals bij homify ons hierbij kunnen bieden. Zoals blijkt: heel veel! In dit ideabook willen we jullie de tien meest interessante projecten laten zien die niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar ook grote esthetische en functionele waarde hebben!

1. Minimalisme en eenvoud

van homify Rustiek & Brocante

De ontwerper van deze houten poef heeft zich geen moeite bespaard zo min mogelijk materiaal te gebruiken, en het resultaat is dit mooie design dat ook nog multifunctioneel en duurzaam is. Voor dit meubel is met opzet biologisch geproduceerd teakhout gebruikt, waardoor potentiële schade aan het milieu geen factor is. Bovendien heeft het hout een hoog oliegehalte, waardoor dit meubel bestand is tegen waterabsorptie en schoonmaakmiddelen. Dit betekent een langere levensduur en dus een hoge mate van duurzaamheid. Deze poef kan dienst doen als tafel, bijzettafel, stoel en standaard, door de robuuste constructie. Wie wil er nog stoffering met een stijlvol en praktisch meubel als dit? Het originele ontwerp leent zich ook voor verschillende afmetingen, stijlen en kleuren waardoor dit kunstwerkje in ieder huis en in iedere inrichting thuis is!

2. Natuurlijke dominantie

Niets geeft een ruimte meer karakter dan de kleur, het patroon en de textuur van de wandbekleding. Deze producten geven niet alleen kleur, maar ook stijl aan een interieur: vaak meer dan welk ander meubel ook. Grote stukken muuroppervlak blijven tenslotte vaak in iedere kamer in het zicht. Dit bijzondere behang is een interessante decoratie dat op een neutrale manier de natuur in huis haalt. Gemaakt van sisal en verweven met bamboe en hennep is dit voorbeeld van ecologische muurbekleding ook een prachtig staaltje verfijning en stijl. De warme kleur van deze duurzame en milieuvriendelijk hernieuwbare materialen geeft deze kamer niet alleen warmte en gezelligheid mee, maar brengt ook een exotisch, oosters tintje in huis. Wat extra elegantie is toegevoegd door de glans van zijde en kokosvezels. Luxe zowel als natuur is wat hedendaags ecodesign kenmerkt!

3. Eco-functioneel

De misvatting van velen is dat ecodesign niet aan onze visuele verwachtingen en eisen voor ons interieur voldoet en dat bijvoorbeeld een modern, minimalistisch design per definitie niet samengaat met ecodesign. Vaak wordt aangenomen dat de materialen waarvan ecodesign graag gebruik maakt niet voldoende stijlvol of uitnodigend vormgegeven kunnen worden en dus niet altijd met onze smaak te harmoniëren zijn. Maar, een belangrijk en significant deel van ecodesign wordt bereikt door het hergebruiken, 'upcyclen' of 'repurposing' van materialen en producten, waardoor op een duurzame manier met objecten wordt omgegaan. Als een product niet meer geschikt is voor de oorspronkelijke functie, kan ditzelfde object misschien uitstekend gebruikt worden voor een compleet ander doeleind. Hier zien we een prachtig voorbeeld van stijlvol hergebruik: dit wijnrek, dat wel tot twaalf flessen kan herbergen, is zeer minimalistisch maar desondanks heel robuust. Het materiaal van dit rek is ruw, natuurlijk eikenhout en de twee elementen zijn van oorsprong deel van een wijnvat. Repurposed in de vorm van dit rek is te zien hoe niets uit de natuur verloren hoeft te gaan!

4. Recyclen in retro stijl

Deze stoel zit vol verrassingen! Eerst werd de kale vorm met behulp van gerecycled karton(!) opgebouwd tot een robuust, stevig en verrassend lichtgewicht geheel. Dubbel gelaagde platen golfkarton vormen het frame en het geheel is vervolgens afgedicht met natuurlijke harsen. Daarna is de gehele stoel bedekt met vintage etiketten en reclame waardoor deze fauteuil een bijzonder en kleurig retro design vormt in moderne stijl en kleuren. Zo zien we dat ecodesign ook van moderne materialen, kleuren en stijlen gebruik kan maken op een duurzame en milieuvriendelijke manier.

5. Upcycle je herinneringen!

Velen van ons kennen dit probleem: tientallen kinder- en jeugdboeken in dozen op zolder bij onze ouders, uit de tijd dat deze nog de voornaamste bron van vermaak vormden. We willen ze graag bewaren, uit nostalgie en om aan de herinneringen vast te kunnen blijven houden, maar ze kosten ook ruimte en staan daar maar te verstoffen. Een geweldig idee is om deze herinneringen te recyclen tot praktische producten! Een van onze favoriete ideeën is deze kleerhanger of kapstok. Niet alleen worden zo de gelukkige herinneringen bewaard, maar hangen ook dagelijks in het zicht terwijl ze tegelijkertijd een belangrijke functie vervullen.

6. Ecodesign uit een ander tijdperk

Deze kussens zijn als decoratief element beslist onconventioneel. Gemaakt van oude koffiezakken roepen deze kussenslopen het tijdperk van de industriële revolutie op toen veel transportschepen producten zoals koffie in dergelijke zakken uit Zuid-Amerika importeerden. Ieder kussen heeft zijn eigen, unieke ontwerp, maar allemaal delen ze hetzelfde gerecyclede materiaal dat ongewoon bestendig en duurzaam en zo in harmonie met de natuur is. Deze jute zakken hebben tenslotte het gewicht van tientallen kilo's koffie overleefd!

7. Gerecycled gemak

Dit meubel vormt de essentie van het concept ecodesign voor een duurzame behandeling van het milieu, dat gerecyclede materialen als karton een onverwacht nieuw leven geeft als duurzaam product. Gerecycled karton, dat we veel kennen van verpakkingen, blijkt zoals we hierboven al gezien hebben bijzonder robuust wanneer op een bepaalde manier in vorm gebracht. Of het nu vele lagen karton zijn die met elkaar verlijmd een massief object vormen, of zoals hier in elkaar geschoven zijn tot een organisch gevormd raamwerk. Niet alleen is dit product heel duurzaam, zodra het uitgeleefd en opgebruikt is kan het materiaal weer opnieuw gerecycled worden tot een nieuwe verpakking, meubel of iets compleet anders!

8. Ecodesign is niet alleen voor mensen!

van Opsetims

Als je denkt dat ecologisch design alleen voor ons mensen is, kun je het niet meer mis hebben! Ook onze huisdieren kunnen nu meedoen met de trend voor duurzaam en milieuvriendelijke productie. En wij hoeven nu niet meer te kiezen tussen het gemak van onze hond of kat en ons schone geweten. Gemaakt van massief grenenhout is dit hondenbed een miniatuurversie van een vergelijkbaar meubel voor kinderen. Dit bed is een prachtig voorbeeld van vakmanschap en de huidige ecologische trend: van duurzaam, hernieuwbaar materiaal dat jaren of zelfs eeuwen mee kan in een natuurlijk, eenvoudig design zonder schadelijke of chemische bewerkingen die het milieu aantasten.

9. Een vleugje duurzame luxe

Maar, biologisch of ecologisch design betekent niet alleen upcycling en recycling. Ook nieuwe, op maat ontworpen luxe kan zich aan ecodesign meten. Behoor je tot de gelukkigen die een buitenzwembad bezitten en graag het hele jaar door van deze luxe genieten? Dan is hier de oplossing dat niet alleen milieubewust is maar ook luxe en comfort uitstraalt in een prachtig design. Deze glazen overkapping zorgt voor perfecte isolering tegen de koude jaargetijden zodat je ook bij lage temperaturen van het zwembad kunt genieten. Het hout dat in bogen het bad overspant kan worden aangepast aan de individuele grootte van het zwembad terwijl de complete behuizing ervoor zorgt dat warmte op een energiebesparende wijze naar binnen toe wordt getransporteerd en het waterreservoir door natuurlijk zonlicht wordt verwarmd.

10. Puur natuur

The Green Roof Residence Huizen van LIJO.RENY.architects
LIJO.RENY.architects

The Green Roof Residence

LIJO.RENY.architects

Het ontwerp van deze woning is gebaseerd op harmonie met, duurzaam gebruik van, en zo min mogelijk impact op: de natuur. Het met gras bedekte dak is op dit moment de meest energiezuinige en milieuvriendelijke thermische barrière op de markt. Het grasdek zorgt ervoor dat er minder schadelijke uitstoot van menselijke activiteit in de atmosfeer terecht komt terwijl deze energie tegelijk wordt omgezet in warmte en een klein broeikaseffect in huis veroorzaakt en zo een energiebesparende manier van verwarming vormt. Overtollige warmte wordt echter ook doorgelaten door het gras terwijl geluidsoverlast binnen tot een minimum wordt beperkt door het natuurlijke dempende effect. Water wordt ook door deze graslaag geabsorbeerd, zodat overtollig vocht niet in huis terechtkomt. Het is algemeen bekend dat gebouwen die bedekt zijn met een groene laag als deze 25% minder kunstmatig opgewekte energie nodig hebben dan traditioneel gebouwde woningen. Dit ontwerp is dus niet alleen ecologisch aantrekkelijk, maar ook economisch gunstig!

Dankzij het toenemende bewustzijn onder consumenten en producten is de vraag naar producten als deze enorm gestegen en worden deze ook steeds toegankelijker voor iedereen. Houd deze trend dan ook in het achterhoofd bij je volgende architectuur- of interieurproject en ontdek fascinerende, milieu- en geldbesparende oplossingen. Zoals we hier hebben gezien zijn ecodesign-producten niet alleen energiebesparend, duurzaam en milieuvriendelijk, maar zijn daarbij ook nog eens functioneel en simpelweg mooi! Zo kunnen we dus in plaats van het milieu tot last te zijn zelfs in stijl een harmonieuze eenheid vormen met de natuur!

Lees hier meer over indrukwekkend ecodesign of neem een kijkje bij onze ecodesign professionals op dit gebied.

Welke van deze ecodesign producten spreekt jou het meeste aan? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!