Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Herontdekt: de moderne chaise longue

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Letterlijk vertaald uit het Frans betekent 'chaise longue' simpelweg 'lange stoel'. Alhoewel deze term onbeperkte variatie suggereert verstaan we hier meestal een specifieke vorm zitmeubel onder dat vrijstaand, of als deel van een bank of sofa, een luxueus soort zit- en ligplek vormt. De laatste jaren zien we deze vorm steeds vaker terugkomen in interieurs en daarom gaan we vandaag kijken naar een aantal interessante moderne herinterpretaties van dit van oorsprong antiek Egyptische meubel.

Traditioneel bestaan er drie soorten chaise longue, met ieder hun eigen karakteristieke vorm:

Duchesse brisée: dit type chaise longue bestaat uit twee of soms drie aparte delen: een zitgedeelte en een voetensteun die qua afmeting en design perfect op elkaar aansluiten. Het eventuele derde deel is een extra zitgedeelte dat aan de andere kant tegen de voetensteun staat, waardoor een lange bank met aan iedere zijde rug- en armleuningen ontstaat.

Récamier: dit type wordt gekenmerkt door een eenvoudige bank-vorm, met alleen aan beide korte uiteinden een leuning of soms zelfs alleen een kussen.

Méridienne: dit is de vorm die tegenwoordig vaak met een bankstel gecombineerd wordt. Hierbij wordt een rugleuning en één armleuning toegevoegd. Traditioneel vormt de armleuning vaak een curve dat van de rugleuning naar de zitting van de chaise longue afdaalt.

Wat hedendaagse, moderne vormen van de chaise longue karakteriseert is dat deze vaak niet in een van bovenstaande categorieën passen maar een combinatie van verschillende typen zijn of zelfs een geheel eigen interpretatie van de 'lange stoel' vormen. Hoe hedendaags ontwerp dit aanpakt kun je hieronder zien.

Sofa longue

Hier zien we een mooi, strak voorbeeld van een moderne chaise longue, dat in de vorm van een méridienne de bank als geheel aanvult en zo verschillende zit- en ligmogelijkheden biedt. Het moderne, minimalistische design vormt een eigentijds en rustig geheel dat de traditionele versieringen en opsmuk achter zich laat en zo ook in minimalistische en moderne interieurs past. Ook het gebruik van zwart leer is een moderne toevoeging aan dit antieke meubel dat deze chaise longue tot een klassieker van de eenentwintigste eeuw maakt.

Méridienne bleu

 Woonkamer door Adele-C
Adele-C

CHARMING

Adele-C

Dit glamoureuze meubelstuk komt qua vorm erg dicht bij een conventioneel bankstel, maar heeft desondanks duidelijk een aantal elementen dat het ook tot een voorbeeldige chaise longue maakt. De hoge leuning rechts van het midden en de bijbehorende uitstulping in de zitting maken dat op deze bank ook uitstekend gelegen kan worden. De leuning die naar links toe afdaalt maakt de vergelijking met de méridienne af. Hier is met curven en golven gespeeld, waardoor deze chaise longue een speels karakter krijgt. Deze speelsheid wordt vervolgens door het luxueuze materiaal en de rijke, diepblauwe kleur in het extravagante getrokken.

Chaise modern

 Woonkamer door MATHILDE BRETILLOT CREATIONS
MATHILDE BRETILLOT CREATIONS

Parades Salon, Luminaire Ring

MATHILDE BRETILLOT CREATIONS

In het middelpunt van deze bijzondere ruimte zien we een meubel dat uit twee delen is opgebouwd (à la duchesse brisée) en zo een dalende leuning ( à la méridienne) combineert met de suggestie van een zitbank (à la récamier). Maar, afwijkend van een drievoudig traditioneel design, zijn felle tinten en vrolijke kleuren bij elkaar gebracht tot een hypermodern en bijna surreëel geheel. De ergonomische vormen en vloeiende lijnen maken van dit meubel een kunstwerk waar gemak en comfort in centraal staan.

Récamier naturel

 Woonkamer door LODGE COLLECTION
LODGE COLLECTION

KAROO DAY BED

LODGE COLLECTION

Dit qua vorm eenvoudige en moderne exemplaar verwijst van al onze voorbeelden nog wel het meest naar zijn voorganger: de récamier. Met een leuning aan beide uiteinden van een eenvoudige bank is dit een perfect exemplaar. Het materiaal hier gebruikt verwijst naar de geschiedenis van dit meubelstuk, dat vooral in oud Romeinse tijd voor comfort bedekt werd met kussens en dierenhuiden. De eenvoud van het design contrasteert succesvol met de extravagantie van de bekleding, waardoor een elegant en modern geheel ontstaat.

Chaise simple

 Woonkamer door Daniel Tschannen
Daniel Tschannen

Achateiche Landhausdiele, Stahl und Schafsleder

Daniel Tschannen

Deze chaise longue laat de grootste afstand zien tussen conventionele vormen en herinterpretatie. Deze ligstoel, die letterlijk een 'lange stoel' vormt, valt qua vorm en functie nog wel het meest in de categorie duchesse brisée. In half liggend en half zittende houding kan hier aangenaam onderuit gelegen worden om bijvoorbeeld in een bijzonder comfortabele houding naar muziek te kunnen luisteren of in de zon te liggen. Het minimalistische ontwerp zorgt ervoor dat er weinig ruimte ingenomen wordt, wat van deze stoel een succesvol minimalistische reductie van de chaise longue maakt.

Récamier modulair

 Woonkamer door homify

Deze modulaire eenheid brengt comfort succesvol in contact met flexibiliteit en minimalisme. De losse eenheden bieden een grote verscheidenheid aan variatie zodat dit meubel iedere gewenste vorm kan aannemen. De individuele elementen zijn ook in verschillende kleuren te verkrijgen zodat dit meubel ieder kleurenpalet aanvult of opfleurt. Door de modulaire delen kan deze chaise longue een korte récamier vormen voor één persoon, of een lange, multifunctionele bank voor meerdere personen. Liggend of zittend: overal zijn ruimte en mogelijkheden, laat je simpelweg door gemak leiden.

Duchesse simple

 Woonkamer door Global Bedding GmbH & Co.KG
Global Bedding GmbH & Co.KG

Pushbag- 4-Living – Chair und Easy in AFL anthra

Global Bedding GmbH & Co.KG

Deze tweedelige chaise longue is een typisch voorbeeld van de duchesse brisée: bestaand uit twee delen (stoel en voetensteun) kan deze chaise longue als geheel functioneren of als enkele stoel en losse poef. Wat deze herinterpretatie interessant maakt is de comfort die het aan alle kanten uitstraalt door het extreem zachte uiterlijk en het materiaalgebruik. Het gebrek aan een zichtbare constructie is een wijziging op de traditionele chaise longue dat vaak een opvallend of zelfs overheersend houtsnijwerk in de poten en leuningen vertoonde. Hier is aan alle kanten puur en alleen zachtheid te vinden. Dit is dan ook een ideaal meubel voor een huishouden met kinderen, die naar hartenlust veilig over dit meubel kunnen klimmen en klauteren om er vervolgens uitgeput en in groot comfort in slaap te kunnen vallen.

Récamier geometrie

Deze récamier is tot het minimum teruggebracht en legt de snijdende vlakken van de abstracte vorm van een chaise longue bloot. Als zitbank voor meerdere personen of leunstoel voor één is dit een praktische maar vooral ook stijlvolle toevoeging aan moderne interieurs. Het gebruik van verschillende materialen in de vorm van warm hout en zacht wit leer vormt een contrasterend geheel dat van dit meubel ook een blikvanger maakt.

Chaise balance

 Woonkamer door pyka-leone
pyka-leone

Annacati

pyka-leone

De duchesse brisée vindt hier weer een moderne tegenhanger in de vorm van een ligstoel. Bijzonder hier is het gebruik van een gebogen oppervlak aan de onderzijde, dat van deze stoel een schommelend exemplaar maakt. Het gebruik van hout als dominant materiaal geeft dit meubel een aantrekkelijk maritiem karakter waardoor het geheel aan de aangename schommeling van een boot op zee doet denken. De verplaatsbare elementen onder het kussen zorgen voor flexibel comfort dat aan ieder lichaam en wens aangepast kan worden.

Zonnechaise

Dit exemplaar laat een categorie onder de traditionele chaise longues in moderne vorm zien: de ligstoel voor buiten. Uitstekend geschikt om in te liggen zonnen, maar in een houding dat bijvoorbeeld lezen of praten ook heel goed mogelijk maakt, is de chaise longue een perfect meubel voor op een terras, cruiseschip of bij een zwembad. Dit model maakt gebruik van modernere uitvindingen om gemak en comfort te vergroten door de toevoeging van verstelbare poten en een uitklapbaar zonnescherm.

Duchesse nonchalant

 Woonkamer door LA CANTARERIA MUEBLES Y DECORACION
LA CANTARERIA MUEBLES Y DECORACION

LA CANTARERIA MUEBLES Y DECORACION

LA CANTARERIA MUEBLES Y DECORACION

Dit herontwerp is een prachtige combinatie van familiebank en fauteuil, door de combinatie van drie chaise longues tot een technisch hoogstaand geheel. Apart verstelbaar zorgen deze drie zitplaatsen voor individueel comfort op maat maar met de gezelligheid van een bank. Naast gemak zorgt dit meubelstuk zo ook voor besparing van ruimte, want ingeklapt is dit fuchsia wondermeubel niet groter dan een doorsnee driezitter.

Récamier mode

Ten slotte laten we hier een prachtig voorbeeld van een moderne stijl récamier zien, in de meest populaire context: de garderobe. Met de introductie van stijlvolle en ruime kleedruimten en inloopkasten is er ook veel vraag gekomen naar een behulpzaam meubel voor deze context. Het verbaast ons dan ook niet dat de chaise longue, als flexibel en multifunctioneel meubel, is uitgeroepen tot ultiem kleedruimtemeubilair, met de poef als populaire tweede optie. Of nu als middelpunt van een ruime inloopkast, of in de slaapkamer aan de voet van het bed: dit antieke meubel vindt ook in de eenentwintigste eeuw en in hedendaagse vorm een centrale plaats in ons interieur.

Hoewel typisch een meubel dat haar hoogtij vierde in de achttiende en negentiende eeuw en ons doet denken aan vrouwen in korset die zich er in een hysterische flauwte op neervlijden is de chaise longue een uiterst praktisch meubel, ook in onze moderne, drukke tijd. Juist de half liggende houding die erop aangenomen kan worden is de perfecte gulden middenweg tussen actieve zit en slaapbevorderend liggen en biedt zo een comfortabel rustmomentje tussen de drukte van alledag door. De hedendaagse vormgeving en herbeleving van de chaise longue in alle mogelijke variaties en stijlen vormt ook een perfecte plek om in eigen stijl gezellig met vriendinnen of partner bij elkaar te komen en in alle mogelijke comfortabele houdingen een film te kijken of bij te kletsen. Maar afgezien van zulke praktische overwegingen is dit natuurlijk het belangrijkste kenmerk van de chaise longue: dit meubel is gewoon ongelooflijk stylish!

Bekijk ook eens andere stijlvolle meubels in dit ideabook.

Welke van deze chaise longues zou jij wel in huis willen hebben? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!