Hoe repareer je asfalt of plaats je natuursteen op je oprijlaan? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe repareer je asfalt of plaats je natuursteen op je oprijlaan?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Urban Courtyard for Entertaining Moderne tuinen van Bestall & Co Landscape Design Ltd Modern
Loading admin actions …

Oude landhuizen en vrijstaande huizen kennen vaak een statige oprijlaan of parkeerplaats. In sommige gevallen is deze van asfalt gemaakt. Maar ook andere huizen hebben soms een parkeerplaats voor het huis of garage van asfalt. Na verloop van tijd wordt dit asfalt brokkelig, verzakt het en kunnen er gaten en scheuren in ontstaan. Geen fraai gezicht voor de deur dus. Maar wat doe je er dan mee? Repareer je het bestaande asfalt of breng je een afdekkende laag over dit asfalt aan? Of kies je ervoor om het asfalt weg te halen en te vervangen door een mooi geplaveide oprijlaan of pad van natuursteen? Met een toplaag kun je op een zeer goedkope manier je asfalt weer als nieuw maken. 

In dit Ideabook geven we een overzicht van een aantal mogelijkheden om het asfalt te repareren of te vervangen. Voor het bestraten van een oprit geldt een andere werkwijze dan een terras vanwege de zwaardere belasting en mogelijke verzakkingen. Lees mee hoe je dit doet.

Nieuwe toplaag

Driveway gate Minimalistische tuinen van F E PHILCOX LTD Minimalistisch
F E PHILCOX LTD

Driveway gate

F E PHILCOX LTD

De makkelijkste en goedkoopste manier om verouderd asfalt weer als nieuw te maken is door er een nieuwe toplaag over aan te brengen. Deze is veelal van beton en zo kun je tot maar liefst 50% op de totale reparatiekosten besparen. Hiervoor moet je allereerst bekijken of de schade aan het asfalt niet te groot is. Wanneer de gaten niet dieper zijn dan ongeveer 5 centimeter dan kun je er een toplaag van beton over aanbrengen. Wanneer de schade en veroudering dieper of ernstiger is dan zul je het asfalt moeten verwijderen en nieuwe bestrating aan moeten brengen.

Asfalt verwijderen of repareren

Fortress Wooden Driveway Gates van Garden Gates Direct Klassiek
Garden Gates Direct

Fortress Wooden Driveway Gates

Garden Gates Direct

Soms ontstaan er ook verzakkingen in asfalt en diepe gaten en scheuren. Diepe gaten , scheuren of een verzakking is eigenlijk nauwelijks te repareren. In dit geval is het toch beter om het asfalt te verwijderen en te vervangen door een nieuwe asfaltlaag of een mooie bestrating met klinkers of natuursteen. Natuursteen is natuurlijk een prachtige manier om een statig oud landhuis extra uitstraling te geven. Het asfalt verwijderen doe je met een speciale machine die je kunt huren bij de grotere machineverhuurbedrijven. Scheuren of kieren repareer je door zand en vuil goed weg te borstelen, het oppervlak te reinigen en de scheur te vullen met nieuw asfalt.

Hoe verwijder je onkruid tussen tegels

Landelijke Vila Moderne tuinen van Hendriks Hoveniers Modern
Hendriks Hoveniers

Landelijke Vila

Hendriks Hoveniers

Wanneer je het asfalt verwijderd hebt dan is de vraag welk soort bestrating je gaat aanbrengen. Veel mensen kiezen niet voor tegels vanwege het onkruid dat tussen de tegels gaat groeien. Een vervelend en tijdrovend klusje om dit te verwijderen. Toch zijn er manieren om dit onkruid te vermijden. Zo kun je op de zandlaag waar de tegels op geplaatst worden betonpoeder strooien waardoor een dichte laag ontstaat onder de tegels. Ook is het handig om de tegels dicht tegels elkaar te plaatsen en ook betonpoeder in het voegsel te plaatsen. Wil je zeker weten dat er geen onkruid groeit? Leg dan een oprijlaan van grind of asfalt aan.

Natuursteen

Bij een oud mooi statig landhuis past natuursteen natuurlijk als geen andere steen. Het geeft je landhuis extra uitstraling zo'n prachtig pad van klinkers of leisteen. Voor een oprijlaan dien je dikkere tegels te gebruiken vanwege de zwaardere belasting. De tegels dienen minimaal 3 centimeter dik te zijn  en moeten altijd in beton worden geplaatst. Dit om verzakkingen te voorkomen. Wanneer de tegels dikker zijn dan 5 centimeter dan is een gestabiliseerd zandbed voldoende. Enthousiast geworden over tegelen? Bouw dan ook alvast je eigen barbecueplaats in de tuin. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Voor- en nadelen van natuursteen

Een pad van natuursteen is natuurlijk een lust voor het oog. Elke steen is weer anders en uniek wat voor een geschakeerd en natuurlijk beeld zorgt. Er is keuze uit allerlei prachtige natuurtinten van okergeel, beige, terracotta, zandkleur en grijstinten. Ook in materialen is er volop keuze: van graniet, tot leisteen, marmer, hardsteen en diverse composietsoorten. Nadeel is dat natuursteen tegels vaak wel wat duurder zijn. Ook is het lastig soms om ze na te bestellen later omdat elke partij weer anders is en dit kleurverschillen kan opleveren. Vaak is het oppervlak wat zachter en meer poreus dan van andere steensoorten. Maar er zijn tegenwoordig ook geimpregneerde natuurstenen te koop die duurzamer zijn en een leven lang meegaan.

Welke natuursteen kies jij voor je oprijlaan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!