Hoe maak je je appartement waterproof? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe maak je je appartement waterproof?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne eetkamers van destilat Design Studio GmbH Modern
Loading admin actions …

Een appartement, ook al is het misschien niet groot, biedt volop mogelijkheden voor een prachtige smaakvolle en creatieve inrichting. Maar voordat je aan de slag gaat met ontwerpen en inrichten is het belangrijk om de basis van je appartement goed voor te bereiden bij een verbouwing. Een appartement ligt vaak in een wat ouder gebouw met alle gevolgen van dien. Ook al is er nu nog geen lekkage, je weet niet wat er in de toekomst nog kan ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je het plafond, de muren en vloer waterproof maakt. Dan heb je gegarandeerd lange tijd plezier van je mooie witte plafond en pleisterwerk.

Hoe je dit doet lees je kort en overzichtelijk in dit Ideabook.

Materialen

Het waterproof maken doe je op het kale, vlak gemaakte of geschuurde oppervlak voordat je gaat verven, vloerbedekking leggen of tegelen. Het is als het ware een onzichtbare waterdichte laag die ervoor zorgt dat er geen vocht van de buitenkant kan doordringen waardoor je bijvoorbeeld lelijke vlekken op het plafond krijgt. Daarnaast zorg je ervoor dat vocht van de natte ruimtes zoals de badkamer niet door de muren heen sijpelt en schade veroorzaakt aan de constructie van je huis. 

Gevels impregneren we al jaren lang maar het waterproof maken aan de binnenzijde is een stap die we vaak overslaan. Toch is deze zeer belangrijk voor de optimale constructie van je huis en ook isolatie. Bovendien kan vocht en schimmel ook voor gezondheidsklachten zorgen. In veel andere landen is het waterproof maken daarom ook verplicht. Een plafond, muur of vloer waterproof maken doe je met een speciale primer en vervolgens worden daarna een of meer lagen van een speciale coating aangebracht. Deze speciale verfsoorten koop je bij de vakhandel.

Muren en plafond waterproof maken

Abney News N16 - Appartment Klassieke keukens van ESB Flooring Klassiek
ESB Flooring

Abney News N16 – Appartment

ESB Flooring

Om het plafond waterproof te maken breng je eerst de speciale primer aan. Deze laat je het aantal uur drogen dat op de verpakking wordt aangegeven en raak je niet meer aan na het aanbrengen. Vervolgens breng je de coating aan in twee lagen. Om ervoor te zorgen dat je elke plek goed afdekt is het handig om in banen te werken die elkaar overlappen. Eerst horizontaal en erna verticaal. Op vochtgevoelige punten zoals de randen en hoeken is het handig om nog een extra laag aan te brengen. Zijn de muren of plafond erg beschadigd dan kun je ook kiezen voor waterproof panelen. Wil je meer lezen over de waterproofing techniek? Lees dan ook dit artikel.

Waterproof stuc

Dining room Industriële eetkamers van homify Industrieel IJzer / Staal
homify

Dining room

homify

Nieuw zijn ook de waterproof stucproducten die je zelfs in de badkamer kunt gebruiken. Zo zijn er beton cire, stuc granito,  Tadelakt en kalk stucwerk. Allemaal unieke soorten stucwerk waarmee je de badkamer of keuken of andere muren in huis een geheel eigen uitstraling kunt geven. Voordeel is dat deze soort stucwerk al waterproof zijn en er dus geen speciale voorbehandeling nodig is. Wel zo makkelijk! 

Hydraulische rubberen zegels

De open gaten in huis zijn nattuurlijk de plek bij uitstek waar vocht naar binnen komt of lekkage kan ontstaan. Denk aan ventilatieroosters en gaten of waar de afzuig- of kachelpijp naar buiten gaat. Het is belangrijk om deze plekken goed waterdicht te maken. Vaak weet een installateur of loodgieter niet eens dat of hoe hij dit moet doen dus check dit wanneer je een keuken of haard laat installeren in huis. Voor deze openingen kun je bij de vakhandel special rubberen ringen op maat kopen waarmee je de opening volledig waterdicht afsluit.

Vloer waterproof maken

Voor de vloer is er een aantal verschillende mogelijkheden. Bij zeer vochtgevoelige ruimtes zoals een kelder of schuur wordt de vloer op lekkageplekken vaak geinjecteerd met een gel op waterbasis. Dit zorgt ervoor dat een lekkage wordt gerepareerd zonder dat alles hoeft te worden open gebroken. Wel zo praktisch. Vervolgens wordt de hele vloer onder hoge druk geinjecteerd met een vloeistof. Daarmee ontstaat een volledig waterdichte laag in de vloer. Is de vloer minder vochtgevoelig dan kan er simpelweg primer en coating worden aangebracht.

Hoe ziet jouw droomappartement er uit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!