SIP bouwtechnologie de nieuwe trend van oersterk en ecologisch bouwen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Cloud 9 Villa, 123DV Moderne Villa's 123DV Moderne Villa's Moderne huizen
Loading admin actions …

SIP bouwtechnologie  is de nieuwe trend. Een nieuwe duurzame manier van bouwen die ook wel het bouwsysteem van de toekomst genoemd wordt. Supersterk en zelfs orkaan-proof. Ecologisch want het zorgt voor een besparing op het energieverbruik van wel 60%. En je kunt er supersnel en goedkoop mee bouwen waarmee je wel 50% op het arbeidsloon kunt besparen bij de bouw van een woning. Door de energielabels worden de duurzaamheidseisen ten aanzien van woningen steeds hoger. Wel zo handig om direct een passief en zeer duurzaam huis te bouwen via SIP technologie.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan mee over alle voordelen van SIP technologie in dit Ideabook en waar dit bouwmateriaal uit bestaat waardoor het zo duurzaam, energiezuinig en sterk is.

Een huis bouwen via SIP technologie

homify Moderne huizen

Een SIP huis bouw je snel. Wel tot twee keer sneller dan een regulier huis waardoor 50% op het arbeidsloon bepaard kan worden. Het heeft uitstekende thermische isolatiewaarden en is zeer energiezuinig waardoor je zo'n 60% aan energiekosten bespaart. Ook is het SIP bouwsysteem zeer licht qua gewicht waardoor er nauwelijks fundering nodig is. Het is duurzaam, milieuvriendelijk en voldoet aan alle bouweisen. Wanneer alle voordelen en kenmerken van SIP bouwmateriaal tegenover elkaar zetten dan is er geen enkel ander bouwsysteem dat dezelfde voordelen biedt

Voordelen van SIP huizen

SIP technologie is de nieuwe trend. SIP materialen staan bekend om hun ongekende kracht en kunnen overal worden gebruikt bij het bouwen van een huis. Van muren, daken tot vloeren. Met de prefab bouwplaten, bouw je in zeer korte tijd (wel 50% sneller) een heel huis. In Azië en Noord Amerika is SIP daarom al jarenlang de standaard bij huizenbouw.

In Nederland zijn er diverse bedrijven die prefab pakketten en ook losse SIP panelen aanbieden. De kostenbesparing van SIP zit hem niet zozeer in de materiaalkosten maar in de lagere funderingskosten en snellere bouw waardoor er wordt bespaard op arbeidsloon. Wanneer het huis klaar is, zijn de energiekosten zo'n 60% lager. 

Waar zijn de panelen van gemaakt

De SIP panelen zijn gebouwd van OSB-3 en 4 platen met in het midden een kern van piepschuim. De panelen zijn gemaakt van verlijmde houtsnippers en sluiten exact passend op elkaar via een gepatenteerd messing en groef systeem. Dit zorgt voor een tot 5x sterkere structuur dan houtskeletbouw. SIP huizen zijn zelfs bestand tegen orkanen en tornado's. Ook gaat een SIP huis veel langer mee dan een regulier huis. Kortom een zeer duurzaam bouwmateriaal. Een SIP paneel kan zelfs het gewicht van een auto dragen. 

Nadelen van SIP technologie

De voordelen zijn legio maar zitten er ook nadelige kanten aan bouwen met SIP technologie? Eigenlijk zijn die er nauwelijks. Doordat de platen iets minder dik zijn is de geluidsisolatie iets minder goed dan bij reguliere bouw. Een ander nadeel kan zijn dat SIP technologie nog vrij nieuw is in Nederland en er nog niet zoveel expertise en ervaring is met het bouwen via SIP technologie. Wil je meer weten over bouwen met natuurlijke materialen? Lees dan ook dit artikel.

Waarom is het duurzaam en ecologisch?

Wanneer je passief wilt wonen – oftewel zo min mogelijk energie wilt gebruiken en verbruiken – dan is SIP technologie in combinatie met HR ++ glas, passieve kozijnen, een zonneboiler, groendak en zonnepanelen een goede optie. Voor de houtpanelen worden geen volwassen bomen gebruikt in het OSB -productieproces. Er worden alleen dunne stammen uit speciale productiebossen die ook weer aangeplant worden gebruikt. Het product zelf is volledig recycleerbaar. De bouw gaat sneller en door de hoge isolatiewaardes is het energieverbruik tot wel 60% lager dan in een reguliere woning.

Hoe ziet jouw vrijstaande droomhuis er uit?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine