Een kwestie van stijl: Scandinavisch design | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een kwestie van stijl: Scandinavisch design

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Clapham Common Flat Scandinavische slaapkamers van YAM Studios Scandinavisch
Loading admin actions …

Magazines, tijdschriften en vakbladen zijn altijd op zoek naar de trends met betrekking tot inrichting en interieur. Al een heel aantal jaren, onder andere dankzij een bepaalde internationale keten van woonwarenhuizen, heerst er een trend in interieurontwerp dat zowel de professionals als het grotere publiek binnen en buiten Europa trekt: we hebben het hier over Scandinavisch design.

Wie houdt er nu niet van een gezellig huis, dat warm en comfortabel maar tegelijk ook strak en stijlvol is? Deze trend is inmiddels bijna een standaard dankzij de geslaagde combinatie van eenvoud en natuur met een warme, huiselijke sfeer. Deze stijl biedt hierbij ook nog eens een economisch gunstig element dat onbeperkte creativiteit toestaat zonder zorgen om het budget.

Vandaag zullen we zien waarom voor velen deze inrichting een droom is geworden en hoe je ook in jouw huis een echt Scandinavische sfeer kunt vormgeven.

Ruimte en kleur

Home staging Berlin Scandinavische van Cocolapine Design Scandinavisch
Cocolapine Design

Home staging Berlin

Cocolapine Design

Scandinavisch design wordt gekenmerkt door een eenvoudige inrichting met pure en natuurlijke materialen die samen met neutrale kleuren een esthetisch aangenaam en elegant geheel vormen. Hout is het meest gebruikte materiaal voor meubels, vaak onbewerkt of met behoud van de oorspronkelijke houttint. De introductie van lichte en neutrale kleurtinten vormen een belangrijk voordeel: de heldere kleuren van de natuurlijke materialen in combinatie met vooral veel wit en een scala aan kleuren als crème, beige of grijs vormen een genuanceerd, neutraal en warm kleurenpalet. De gedachte hierachter is simpel: veel Noord-Europese landen zoals Noorwegen, Zweden en Finland hebben heel koude winters met heel korte dagen, waardoor de kleurkeuze duidelijk wordt. De grote, open ruimtes in de woningen hebben te maken met steeds kouder wordende temperaturen gedurende de winter, waardoor het steeds moeilijker of onaangenamer wordt om buiten te zijn. Daarom wordt het huis de ontmoetingsplaats voor vrienden en familie. De kamers zijn dan ook zo ingericht dat meerdere mensen tegelijk comfortabel plaats kunnen nemen.

Een Scandinavische stijl in huis creëren hoeft maar weinig te kosten. Alhoewel we vaak de neiging hebben de ruimte in ons huis met meubels te vullen hoef je je bij deze stijl niet druk te maken om verlaten hoeken of lege muren. Het meubilair in deze kamer is eenvoudig, met geometrische lijnen en veel onbehandeld hout, maar toch niet streng. Het verschil met minimalisme is het gebrek aan strakke lijnen en een overvloed aan vriendelijke curven en rondingen. Zwarte elementen, zoals het tafelblad en de kachel, breken opzettelijk de idylle van puur lichte kleuren in deze kamer en verlenen het zo extra warmte en huiselijkheid.

Bewegingsvrijheid

Dit interieur uit Japan laat zien dat er voor deze stijl geen nationale barrières bestaan. In dit huis is gespeeld met verschillende houtsoorten, en de verscheidenheid aan texturen en kleuren vormen een onderscheidend kenmerk. Een andere eigenschap van Scandinavisch design dat hier te zien is, is de grote variatie aan mogelijkheden die de stijl biedt voor andere culturen, gewoonten en ruimten. Door de open en ruime indeling van typisch Scandinavisch design, met een minimaal gebruik van meubilering, kun je zo volledig vrij door de ruimte bewegen en alle activiteiten verrichten die je maar zou willen in huis.

Rust en plezier

Deze eetkamer vertoont alle elementen die hierboven al genoemd zijn: natuurlijke materialen, een ruimtelijke indeling en neutrale kleuren. Anders hier is de aanwezigheid van staal door het tafelframe dat deze ruimte een interessant modern accent geeft. Het overige lichte meubilair brengt een sfeer van rust en frisheid aan de warme houttinten van de vloer, het keukeneiland en de deuren waardoor deze ruimte een goede stemming uitstraalt waar ieder huishouden zijn voordeel van kan doen. Een ander opvallend element is de met krijtverf bedekte muur dat naar wens versierd en gebruikt kan worden: een idee dat ieder huis plezier en gemak kan opleveren.

Met het hele gezin

Scandinavisch design, zoals we hierboven al gezien hebben, is gebouwd op, en perfect geschikt voor, ruimten die door meerdere mensen tegelijk bevolkt worden. Banken en fauteuils zijn dan ook de kern van deze ruimten en kunnen veel invloed uitoefenen op de gehele sfeer en stijl. Daarnaast is de vloer ook van essentieel belang, en voegt door middel van lichtgekleurd hout direct een natuurlijk element toe aan de inrichting. Een visgraatparket zoals hier is een goede keuze, zeker door het behoud van de lichte houtkleur. Een Scandinavisch resultaat wordt verder gegarandeerd door vloeren van echt hout, die het huiselijke en traditionele geluid van krakende planken levert en zo de sfeer afmaken.

Zeg het met kussens

Hiccup cushion van homify Scandinavisch
homify

Hiccup cushion

homify

In Scandinavische landen laat men traditioneel de schoenen bij de ingang staan, waardoor het des te belangrijker is de vloer een warm en behaaglijk karakter te geven. Zeker omdat dicht bij de open haard op de vloer zitten een traditionele en prettige manier is om op te warmen en gezelligheid te creëren. Wat extra comfort kan daarbij toegevoegd worden met kussens, een rieten mand voor het hout en een extra lage tafel. Als de vloer koud is en vloerverwarming is geen optie, dan is het toevoegen van een zacht kleed in neutrale kleuren een perfecte oplossing dat alleen maar toevoegt aan de sfeer.

In de keuken

Home staging Berlin Scandinavische van Cocolapine Design Scandinavisch
Cocolapine Design

Home staging Berlin

Cocolapine Design

Een typisch Scandinavische inrichting weet een gebalanceerde eenheid te maken met verschillende kleuren. Het dominante wit wordt gedempt door kleine kleurrijke details en de houten en houtkleurige elementen van de meubels. De combinaties van vormen en kleuren worden nergens overdreven en het ruime licht dat door het grote raam naar binnen valt krijgt vrij spel om alle hoeken te verlichten. Sfeer is hier toegevoegd door de introductie van wat groen en leven zodat een kleurrijk maar tegelijk ook rustig effect wordt gecreëerd.

Laag slapen

Home staging Berlin Scandinavische van Cocolapine Design Scandinavisch
Cocolapine Design

Home staging Berlin

Cocolapine Design

De slaapkamer inrichten? Niets is eenvoudiger. In klassiek Scandinavische stijl is het bed laag; maar een paar centimeter van de grond. De laatste tijd verandert dit en zijn de bedden juist heel hoog om ruimte te maken voor extra dikke matrassen en veel opbergruimte. Vooral dit laatste is voor velen een voordeel, aangezien zo een rustige en opgeruimde inrichting gemakkelijk gemaakt wordt. Zoals we zien is de keuze voor kleur en materiaal ook hier heel eenvoudig, waarbij het gebruik van verschillende tinten grijs voor een aangenaam knus effect zorgt dat het bed als comfortzone afzet tegen de strakke witte muren. Door te spelen met sterke kleuraccenten en structuren zoals hier in de sierkussens te zien kun je voor afwisseling en warmte zorgen. Wees niet bang om hier in de details andere kleuren of zelfs patronen toe te voegen zodat de eenvoudige en kale inrichting opgefleurd en opgewarmd wordt voor een comfortabele en sfeervolle nacht.

Nachtkastje?

NODO bedside table van Andrea Brugnera Design Scandinavisch
Andrea Brugnera Design

NODO bedside table

Andrea Brugnera Design

Sommigen maken er geen gebruik van, anderen juist intensief: het nachtkastje. Vaak krijgen de wekker, smartphone, lamp, een glas water en een boek hier een plaats en het nachtkastje moet dan ook ruimte kunnen bieden voor al deze zaken. Scandinavisch design oefent ook hier invloed uit en het meubel hier te zien is een prachtig exemplaar dat de typische stijl van onze noorderburen voorbeeldig navolgt. De massieve poten zorgen voor stabiliteit en de originele gaten in de lade, doorregen met touw, zorgen voor stijl en gemak. De zwart-wit foto's hier te zien vormen zowel een decoratieve toevoeging als een manier om met fijne herinneringen in slaap te vallen.

Garderobehulpje

Clapham Common Flat 2 Scandinavische slaapkamers van YAM Studios Scandinavisch
YAM Studios

Clapham Common Flat 2

YAM Studios

Velen van ons hebben de voorkeur voor een ruime kledingkast, maar in navolging van Scandinavische stijl is een minimalistisch exemplaar als dit de meest authentieke vorm. Toch is ook voor onze gewoonten dit meubel uiterst praktisch. Hier kun je je kleren netjes en opgeruimd ophangen aan het einde van de dag, in plaats van verkreukeld op een stoel. Hier worden je kleren tentoongesteld en vormen, samen met dit rek, een deel van de inrichting. Zo is gemak direct ook deel van de stijl geworden. Let ook op de verdere decoratie van deze kamer: de kussens, de omgekeerde mand als nachtkastje en de bijzondere verlichting dragen ieder hun steentje bij aan het interieur en maken dit een warm, stijlvol en uniek interieur.

De badkamer

Het ultieme element dat Scandinavische badkamergewoonten kenmerkt is de sauna. Een warme, vochtige omgeving om bij te komen van een koude winterse dag is iets waar we allemaal van dromen. Hier is zulk comfort prachtig gecombineerd met meer gebruikelijke badmeubels in een typisch Scandinavische stijl. Met veel licht, hout en een stukje natuur is hier een ruimtelijke badkamer idylle gecreëerd die alle elementen tot hun essentie terugbrengt. Dit idee is vooral te zien in de wastafel, dat slechts uit een enkel minimalistisch frame is opgebouwd en met behulp van decoratieve manden stijlvol opbergruimte biedt. Wat niet mag missen in een badkamer als deze? De grote spiegel!

Decoratief

Scandinavische van homify Scandinavisch

De gehele eenvoudige stijl van deze interieurfilosofie kan worden samengevat met deze foto. De kleine wastafel heeft een houten ombouw, een stijlvolle foto en lamp en een klein beetje natuurlijke kleur die samen met de witte muur en beige tegels het perfecte geheel vormen.

Een Noorse tint

Heb je een kleine badkamer waar je wat Noord-Europese stijl aan toe wil voegen? Begin met wat houten details toe te voegen aan een verder geheel wit en minimalistisch design. In dit geval zijn praktische wandkastjes toegevoegd die stijl en gemak met zich meebrengen. De eenvoudige, grote spiegel creëert extra licht en ruimtelijkheid, aangevuld door de eenvoud van de lamp dat simpelweg een lang snoer en een ronde bol vormt. Zo is met een paar toevoegingen een eenvoudige en prettige badkamer gecreëerd.

De bibliotheek

Scandinavische van homify Scandinavisch

Bij een privébibliotheek in een Scandinavisch huis is het van belang dat het een slank en compact geheel vormt. Veel open kasten in een interieur geven een rommelig effect, maar voor diegenen die hun boekcollectie graag tentoonstellen is dit meubel een prachtig alternatief. De gesloten deuren van het onderste deel verbergen de gebruikelijke spullen als bijvoorbeeld kaarsen en seizoensdecoratie die de orde en netheid verstoren terwijl de planken erboven vol trots de bibliotheek tentoonstelt en zo zelfs wat originaliteit en kleur toevoegen. De lijn van de lage kastjes loopt door tegen de haakse wand en vormt een sidetable of dressoir dat in het geheel past en decoratieve elementen, zoals de metalen letter hier te zien herbergt. Zulke decoratie is overigens vaak eenvoudig op een rommelmarkt te vinden en deze zijn een eenvoudige manier om wat stijl aan het interieur toe te voegen.

Jassen en tassen

Bonnie Wall Shelf van Loaf Scandinavisch
Loaf

Bonnie Wall Shelf

Loaf

Jassen, schoenen, hoeden en tassen horen natuurlijk in de gang thuis! Een mooie oplossing dat met smaak ook gelijk wat ruimte toevoegt is dit doe-het-zelf project dat van oma's zolder, via een likje verf, een kapstok in Scandinavische stijl is geworden! Deze kapstok biedt overigens gelijk de mogelijkheid een praktische kist eronder te plaatsen en/of een eenvoudige mat voor schoenen. In één gebaar kun je zo bij de ingang je jas en tas ophangen, je schoenen uitdoen en op kousenvoeten het huis inlopen. Zo loop je de natte, besneeuwde, Noord-Europese winter tenminste niet in huis.

Hoewel het lang niet zo koud is in Nederland als bij onze noorderburen houden wij in ons krappe landje ook van zoveel mogelijk licht en ruimte. Scandinavisch design is hier perfect voor en levert gelijk ook andere voordelen zoals robuuste meubels, ruime mogelijkheid voor variatie en individualiteit en dat alles voor een zo klein budget als je maar wilt!

Wat vind jij van Scandinavisch design? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!