Dankzij deze 14 tips kun je je kleine tuin laten schitteren | homify

Dankzij deze 14 tips kun je je kleine tuin laten schitteren

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Luxe en gemak Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers Moderne tuinen
Loading admin actions …

Als we aan een tuin denken, dan denken we ongetwijfeld aan die grote tuinen, vol groen, bloemen en eventueel wat groenten en fruit. Die tuinen die je huis direct veel meer stijl laten uitstralen dankzij omvangrijke en kleurrijke flora en eventueel ook fauna. Toch kun je dit wondermooi en sprookjesachtig gevoel ook kunnen creëren in een niet zo grote tuin. Heb je een tuin op je balkon of een kleine tuin aan je huis en wil je die op een wonderbaarlijke manier inrichten? Wel, dit kan zeker en vast en we geven daarom maar al te graag 14 tips mee waardoor je kleine tuin direct kunt laten schitteren.

Een mooie tuin langs de zijkant? Ja, het is mogelijk.

Heb je een kleine tuin langs de zijkant van je huis en wil je dit op de meest optimale manier inrichten? Zet er dan verschillende soorten van kleurrijke bloemen en planten in. Het zal direct meer kleur geven aan je huis en dankzij deze kleuren ziet de kleine tuin er veel groter uit. Vergeet ook vooral niet om wat hout te integreren. Zo kun je net zoals op deze foto gebruik maken van houten balken of dikke houtschilfers voor tussen de bloemen en planten.

Ook in een kleine tuin past een waterval

Ben je een fan van een waterval of fontein en wil je graag eentje installeren in je kleine tuin? Wel, dan heb je geluk. Dit is namelijk mogelijk en het enige wat je er voor nodig hebt één muur en een kleine waterval. In dit voorbeeld zie je hoe de uitbundige beplanting gecombineerd wordt met een waterval met een natuursteen wand. Hierdoor word je kleine tuin direct veel levendiger.

Gebruik een afbakening om kleur te geven

Als je je kleine tuin wat meer kleur en energie wilt geven en tegelijkertijd ook voor meer privacy wilt zorgen, dan hebben we de perfecte oplossing voor je. Baken je kleine tuin af. Voor deze afbakening kun je niet alleen hout gebruiken, maar ook bijvoorbeeld bamboe, stenen, staal of beton. Om het nog meer te personaliseren en leven in te blazen, moet je zeker eens opteren om bijvoorbeeld het hout of de bamboe in een kleur te schilderen.

Accessoires doen je tuin direct veel groter lijken

Wil je je kleine tuin er groter laten uitzien? Maak dan gebruik van verschillende accessoires zoals (bloem)potten, lampen of eventueel een kleine zetel of tafel en stoelen. Als je dan ook nog eens kiest voor accessoires gemaakt van hout of groen kleurige accessoires, dan haal je de natuur direct nog meer in huis.

Werk in de hoogte

Cultuurhistorie bij Flora's hof groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Cultuurhistorie bij Flora's hof

groenpartners

Heb je een kleine tuin en wil je graag zoveel mogelijk groen? Werk dan in de hoogte. Ga niet alleen voor planten die zeer groot kunnen worden, maar ook voor bloembakken die je op elkaar kunt stapelen of een rek met verschillende planken waar je je planten en bloemen kunt op zetten. Hierdoor bespaar je ruimte en kun je zeer veel groen planten.

Kleur doet wonderen

Dat kleur een invloed heeft op ons humeur weten we allemaal. Dit heeft niet alleen betrekking op de kleuren die wij gebruiken in ons huis, maar ook de kleuren die wij zien in onze tuin. Durf daarom te experimenteren met verschillende kleuren en soorten van bloemen en planten. Hierdoor krijg je een tropisch effect waardoor je direct veel gelukkiger zult worden.

Maak gebruik van de muren

We hadden het al over het feit dat je zeker moet opteren om in de hoogte te werken met bijvoorbeeld bloembakken, maar je kunt ditzelfde effect ook bereiken door planten te laten groeien op de muur. De planten die je daarvoor het best kunt gebruiken zijn klimplanten zoals klimop of pergola.

Creëer een pièce de résistance

Buitenplaatstuin Hazenburg groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Buitenplaatstuin Hazenburg

groenpartners

Als je een kleine tuin hebt, dan denk je misschien dat het niet zo opvallend of in het oog springend kan zijn als een grotere tuin. Wel, daar heb je het mis. Je kunt zelfs een kleine tuin laten uitblinken en dit is door een pièce de résistance te ontwikkelen. 

Een bank zorgt altijd voor een knusse sfeer

terras/ bank en zandbak ineen Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

terras/ bank en zandbak ineen

Buro Floris

Je kunt ook in een kleine tuin enorm veel sfeer maken en dit is door het installeren van een bank. Je kunt die bank laten maken door een van onze professionals waardoor het enorm gepersonaliseerd kan worden. Laat het op de maat van je kleine tuin maken, geef er kleur aan en leg er verschillende soorten van kussens en dekens op. Gezelligheid ten top!

Een hangmat is een must

Of je nu een kleine tuin hebt op je balkon of eentje als achtertuin, je moet zeker eens opteren om een hangmat of een hangstoel te plaatsen. Die maken je tuin direct enorm veel aangenamer zonder dat ze al te veel ruimte in beslag nemen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hangmat die je kunt weghalen als je meer plaats wilt voor bijvoorbeeld een tafel en een paar stoelen.

Een aangename speelhoek voor je kinderen

Heb je kinderen die graag buiten spelen? Wel, dan kun je die kleine tuin inrichten op een zeer aangename en kindvriendelijke manier. Kies daarom bijvoorbeeld eens voor een schuifaf, kleine trampoline of een goal en bal voor de voetballers onder hen. Het zal ongetwijfeld leuke tijden opleveren voor zowel je als je kinderen en dit in een kleine tuin.

Zelfs in je kleine tuin kun je een open haard installeren

Als je in het bezit bent van een grote tuin, dan zul je er ongetwijfeld een verplaatsbare open haard of barbecue gebruiken op een winterse dag voor warmte, licht en een sfeervolle vibe. Toch kun je die sfeer ook creëren in een kleinere tuin en dit dankzij een kleine hoogglans witte buitenkeuken met ingebouwde gasbarbecue zoals in dit voorbeeld.

Verlichting doet wonderen

Wil je je kleine tuin direct een grote vibe doen uitstralen, zelfs s avonds? Installeer dan verschillende lichten rondom je tuin. Die hoeven zeker niet in het gras te steken of ingebouwd te zijn, aangezien je ook gerust verplaatsbare lampen kunt gebruiken. Dit is een zeer handige tip als je bijvoorbeeld een tuin hebt op je balkon. De lichten zorgen direct voor meer sfeer en doen je tuin er groter uitzien.

Verkies opklapbare tafels en stoelen

Als je een kleine tuin hebt, dan zul je ongetwijfeld veel verschillende spullen in en rondom die tuin plaatsen. Toch moet je rekening houden met de beperkte ruimte van de tuin. Daarom moet je eens kiezen voor opklapbare tafels en stoelen. Deze kun je bovenhalen als je ze nodig hebt, maar kun je ook wegzetten als je bijvoorbeeld andere spullen in de plaats wilt zetten zonder al te veel gedoe.

Welk van deze 14 tips heb je al eens uitgeprobeerd? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!