Bang voor krassen? 6 aanrechtbladen en hun krasbestendigheid

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Loading admin actions …

Een goed aanrechtblad moet tegen een stootje kunnen. Niet alleen is het een oppervlak wat je dagelijks gebruikt en waar dus slijtage aan de spreekwoordelijke orde van de dag is, ook moet het aanrechtblad tegen het gekletter van pannen en bestek kunnen. Een deuk in een aanrechtblad is snel gemaakt wanneer je kiest voor een materiaal dat niet kras- en deukbestendig genoeg is. Zachte houtsoorten lenen zich bijvoorbeeld slecht om als aanrechtblad te gebruiken, maar hoe zit het met andere materialen? In dit Ideabook bekijken we een zestal aanrechtbladen en bespreken we het materiaal waarvan het is vervaardigd. Per materiaal bespreken we in hoeverre het krasbestendig is of hoe het krasbestendig te maken is. Op deze manier kan jij inspiratie opdoen voor je nieuwe keuken, of misschien zelfs alleen voor een aanrechtblad, want enkel het aanpassen van een aanrechtblad kan de hele keuken een nieuwe impuls geven. Voor welk aanrechtblad ga jij?

Een houten aanrechtblad

Oak Kitchen: moderne Keuken door Atelier 010
Atelier 010

Oak Kitchen

Atelier 010

Het is zeker waar dat een houten aanrechtblad om wat liefde en aandacht vraagt. Hout is nu eenmaal een zacht materiaal dat, hoe goed bewerkt en beschermd ook, ontvankelijk is voor vocht en hitte. Wanneer we uitgaan van de natuurlijke staat van hout en bedenken welke effecten hitte en vocht dan op hout hebben, kun je je inbeelden hoe belangrijk het is liefdevol en nauwkeurig met je houten aanrechtblad om te gaan. Wat helpt is als de importeur van het hout, of de verkoper, zelf al stappen gezet hebben in het prepareren van het aanrechtblad. Het verhitten van het hout bijvoorbeeld, tot een temperatuur van liefst 200 graden Celcius, is een eerste stap naar het duurzaam gebruiksklaar maken. Wat je zelf kunt doen is de laklaag van het hout goed onderhouden en er natuurlijk voor zorgen dat je geen messen op het hout zelf gebruikt. De aanschaf van een goede set snijplanken loont zich!

Hout II

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui: moderne Keuken door Joep van Os Architectenbureau
Joep van Os Architectenbureau

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui

Joep van Os Architectenbureau

Misschien heb je inmiddels je zinnen gezet op een houten aanrechtblad. Dat kan natuurlijk, al raden we je wel aan de rest van dit Ideabook nog even aandachtig door te lezen. Graag geven je wat meer informatie over verschillende soorten hout en hun voor- en nadelen wanneer ze gebruikt worden om een strak keukenblad te creëren.

Mahonie is te herkennen aan zijn roodbruine uitstraling en past met zijn warme gloed mooi in een landelijk of modern interieur. Eiken heeft een meer donkere tint en zien we vaak terug in landelijke keukens. Kersenhout zien we ten slotte ook veel terug in keukenbladen. Dit hout kenmerkt zich door een mooi gevlamd uiterlijk in rood- en bruintinten. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten hout die zich lenen als aanrechtblad verwijzen wij je graag naar de dichtstbijzijnde keukenontwerper.

Een cementen aanrechtblad

moderne Keuken door homify

Cement is natuurlijk super hip en daarmee een veelgevraagde optie als aanrechtblad. De industriële look past helemaal in de laatste trends en in combinatie met een gietvloer en de kale peertjes die we ook hier op de foto zien, zet je makkelijk een mooi eclectisch geheel neer. Cement als aanrechtblad is daarbij een mooie optie die wel even wat aandacht vraagt. Al was het maar omdat cement een super zwaar materiaal is dat bij plaatsing best nog wat voeten in de aarde kan hebben. Behalve de praktische factoren in de plaatsing, zien we dat cement wanneer het niet goed geprepareerd is kwetsbaarder is dan je zou denken. Het is dan ook van belang om het cement goed te 'sealen' voor je er in de keuken op aan de slag gaat. Doe je dit niet dan is de kans groot dat het materiaal zijn kleur verliest.

Roestvrijstaal in de keuken

RVS is de meest gebruikte optie als aanrechtblad in de keukens van top chefs. Dat is natuurlijk niet voor niets, het is namelijk het meest hygiënische materiaal dat we hier kunnen noemen. Wanneer het goed onderhouden wordt hebben bacteriën geen schijn van kans en dat is natuurlijk een belangrijke voorwaarde in de keuken. Behalve het hygiënische aspect is roestvrijstaal ook erg goed bestand tegen hitte, vlekken en water. Om dat zo te houden is er natuurlijk wel een onderhoudsbeurt nodig zo op zijn tijd. Zorg er bij staal altijd voor dat je eens in een kwartaal de randen en afdichtingen checkt. Wanneer deze open komen te liggen is er een kans dat het geheel gaat oxideren, met roest als gevolg. Ten slotte is er nog een klein minpunt aan roestvrijstaal, het is  namelijk niet volledig krasbestendig. Scherpe messen laten makkelijk hun tekens achter op het blad. Zorg dus ook hier voor een investering in goede snijplanken

laminaat aanrechtblad

Laminaat is een van de bekendste materialen die we gebruiken in aanrechtbladen. Eigenlijk ken je de naam natuurlijk allereerst van de vloeren, maar dat staat hier duidelijk los van. Laminaat wordt in aanrechtbladen gebruikt als toplaag bovenop bijvoorbeeld geperst hout. Omdat het in allerlei kleurstellingen te leveren is, van effen tot gemarmerd, zijn de mogelijkheden om iets te vinden dat direct bij jouw keuken past enorm. Het materiaal op zich is ongelofelijk makkelijk te onderhouden. Laminaat is namelijk een super massief materiaal, er zit geen poreuze structuur in, waardoor het water niet op het oppervlak kan blijven staan of er in kan verdwijnen. Ook hier is weer van belang dat de naden aan de zijkanten netjes afgekit worden. Daarnaast moet het aanrechtblad een keer in de zoveel tijd vervangen worden. Oud laminaat heeft namelijk nog wel eens de neiging te gaan barsten, en bij het minste of geringste scheurtje kunnen er dan delen loskomen. Wanneer hierbij het onderliggende materiaal bloot komt te liggen is het hek ook echt van de dam. Tijd voor een nieuw aanrechtblad!

Corian aanrechtblad

woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton: minimalistische Keuken door pluspunt architectuur
pluspunt architectuur

woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

pluspunt architectuur

Corian is de toekomst, of op zijn minst een zeer hedendaagse toepassing binnen de keuken. Het is een materiaal dat voor 70% uit minerale grondstoffen, 25% uit acrylaat, 2% bindmiddel en voor 3%  uit natuurlijke kleurstoffen bestaat. De bijzondere samenstelling maakt het super makkelijk te vervormen. Hiermee creer je 3D vormen waarmee je naadloos je keuken aan kan leggen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat het nu tot de mogelijkheden behoord om je aanrechtblad door te laten lopen in je gootsteen. Door hetzelfde materiaal te gebruiken ontstaat er een modern geheel. Ook is corian in bijzonder veel kleuren leverbaar, zo kan je precies de kleur passen die bij jouw keuken en stijl past. Ten slotte is corian krasbestendig, hittebestendig en werkt het super waterafstotend. Een ideale optie voor in de moderne keuken dus waarover ze je in de hipste keukenspeciaalzaak alles kunnen vertellen.

Wat is jouw favoriete materiaal in de keuken? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!