Je balkon proper maken was nog nooit zo gemakkelijk dankzij deze 11 tips | homify

Je balkon proper maken was nog nooit zo gemakkelijk dankzij deze 11 tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Zinken dakopbouw jaren 30 woning Studioschaeffer Architecten BNA Balkon
Loading admin actions …

Een balkon aan je huis is altijd een meerwaarde. Of het nu een klein of groot balkon is, je kan er enorm veel gebruik van maken. Tijdens de zomer kan je het gebruiken om een zonnig feestje te houden en te genieten van het warme weer en tijdens de winter kan je er een knusse kleine kerstmarkt van maken. Ja, een balkon is meer dan welkom, maar betekent ook dat je die op de meest optimale manier moet onderhouden. Je wilt er namelijk enorm lang van kunnen genieten. Wel, dankzij deze 11 tips is het gemakkelijker dan ooit om je balkon schoon te maken. 

Kunstgras schoonmaken kan op verschillende manieren

Schaduwdoeken op balkon ZONZ sunsails Balkon Kunststof Grijs
ZONZ sunsails

Schaduwdoeken op balkon

ZONZ sunsails

Heb je een beetje kunstgras op je balkon liggen? Dan kun je die zeer gemakkelijk proper maken aan de hand van deze vier tips. Als er bijvoorbeeld vlekken of beschadigingen ontstaan zijn op het gras, kun je die gemakkelijk verwijderen door het uit te knippen en er een ander stukje kunstgras op te plaatsen. Liggen er vooral bladeren op de grasmat? Veeg die dan weg met een bladhark. Het kan ook zijn dat het kunstgras er dood uitziet door het tekort aan instrooizand. Of je instrooizand moet gooien, hangt af van de sterkte van het gras. Ga eens over het gras en als de sprieten niet blijven staan, dan moet je instrooizand toevoegen. Normaal gezien zou er geen mos op kunstgras mogen komen, maar als dat dit toch het geval is, dan kun je dit gemakkelijk verwijderen met strooizout.

Een balkon van keramische tegels? Uiterst gemakkelijk proper te maken

WONING BOS UYTERLINDE AMERSFOORT ddp-architectuur Balkon Glas Wit
ddp-architectuur

WONING BOS UYTERLINDE AMERSFOORT

ddp-architectuur

Als er een soort van balkon is dat gemakkelijk schoon te maken is, dan is het wel eentje van keramische tegels. Zo’n tegels worden namelijk zeer weinig aangetast door het weer, vuil of vocht en daardoor zijn ze makkelijk te onderhouden. Je moet ze namelijk maar twee keer jaar kuisen met wat warm water.

Roest verwijderen kan zeer gemakkelijk

geweldig balkon Studio FLORIS Balkon Glas Wit
Studio FLORIS

geweldig balkon

Studio FLORIS

Hebben je balkon en de spullen die daarop staan een laagje roest gekregen? Dan hoef je die spullen niet direct weg te smijten. Je kan de roest namelijk eenvoudig weghalen. Meng wat baking soda en water samen tot een papje en smeer dat over de roestige plekken. Laat het even trekken en was het dan af met warm water. Je zult zien dat de vlekken als sneeuw voor de zon gaan verdwijnen. Als je geen baking soda thuis hebt, dan kun je ook citroensap en zout gebruiken.

Je houten balkon was nog nooit zo proper

Zinken dakopbouw jaren 30 | Studioschaeffer Studioschaeffer Architecten BNA Balkon
Studioschaeffer Architecten BNA

Zinken dakopbouw jaren 30 | Studioschaeffer

Studioschaeffer Architecten BNA

Heb je een balkon dat vervaardigd is van houten planken? Dan kun je het snel doen blikken dankzij deze gemakkelijke schoonmaaktrucks. Het beste is om je balkon regelmatig af te kuisen met een borstel, maar door het drukke leven heb je hier misschien niet echt veel tijd voor. Toch hoef je op lange termijn een grondige onderhoudsbeurt te houden, zeker omdat het hout aangetast kan worden de weersomstandigheden. Gebruik dan water en een schoonmaakmiddel, zoals bruine zeep of bleekwater. Gebruik een ruwe borstel om je balkon dan zo schoon te maken. Ook hier kun je je hogedrukreiniger voor boven halen, maar toch loop je dan de kans om het balkon te beschadigen. 

Onkruid bestrijden op je balkon? Gebruik dan zand

Seniorenwoningen Oostpoort TEKTON architekten Balkon
TEKTON architekten

Seniorenwoningen Oostpoort

TEKTON architekten

Heb je tegels geplaatst op je balkon en komt daar om een of andere reden altijd onkruid op te staan, zelfs al heb je maar een klein perkje gras op je balkon? Dan kun je dit onkruid gemakkelijk verwijderen. Dit kun je doen door zand te gebruiken. Aangezien onkruid meestal ontstaat tijdens de winter, kun je deze tip het beste uitvoeren in het voorjaar. Spuit de verharding van je tegels af en spuit ook de voegen uit. Daardoor zal het oud zand eruit komen en dat moet je dan vervangen door nieuw zand zoals zilverzand. Even wat zand strooien en je hebt weer een proper balkon.

De tafels en stoelen zijn even belangrijk

Balkonhekwerk Balustrades Sierbalkonhekwerk Consepto Hekwerk Balkon IJzer / Staal Wit
Consepto Hekwerk

Balkonhekwerk Balustrades Sierbalkonhekwerk

Consepto Hekwerk

Als je je balkon terug proper wilt maken, maak dan zeker de tafels en stoelen ook schoon. Maak alle meubels schoon en gebruik daarvoor een schone doek of spons, allesreiniger en warm water. Als je ze ingesmeerd hebt met die allesreiniger, gebruik dan proper water om de meubels af te spoelen en laat de stoelen en tafels dan in de buitenlucht drogen. Wedden dat je balkon er direct veel netter gaat uitzien? Zelfs nog meer als je een van deze prachtige balkontafels gaat gebruiken.

Vogeluitwerpselen verwijderen is heel eenvoudig

Je bent niet de enige die gebruik maakt van je balkon. Nee, jammer genoeg is je balkon ook zeer geliefd bij vogels die uitwerpselen achterlaten. Hoewel het opkuisen van dat goedje niet leuk is, is het wel zeer gemakkelijk. Je moet gewoon even een paar druppels afwasmiddel in een emmer heet water doen en gewoon wat schuren. Vergeet wel vooral je handschoenen niet.

Spring nauwkeurig om met de ruimte

Seniorenwoningen Oostpoort TEKTON architekten Balkon
TEKTON architekten

Seniorenwoningen Oostpoort

TEKTON architekten

Als je een balkon hebt, dan zal je daar ongetwijfeld veel gebruik van willen maken. Toch kan dit een negatieve invloed hebben op je terras en zeker als het een relatief klein terras is. Daarom is het aan te raden om een zeer goede indeling te maken. Wat wil je zetten, waar ga je het zetten en wat ga je jammer genoeg achterwegen moeten laten? Als je bijvoorbeeld planten wilt zetten, dan kun in plaats van bloempotten te plaatsen bloembakken hangen. Zo kun je ook het best gebruik maken van opvouwbare tafels of stoelen die je gemakkelijk uit de weg kunt zetten als je ze even niet nodig hebt.

Groene aanslag weghalen is simpel

stalen pui homify Balkon
homify

stalen pui

homify

Is er groene aanslag aanwezig op je balkon? Dan kun je dit gemakkelijk verwijderen met schoonmaakazijn. Maak een mengsel van water en schoonmaak azijn (evenveel van elk), giet het over de aanslag, laat het even intrekken, schrobben en het groen is zo weg. Als je te maken hebt met hardnekkige aanslag, gebruik dan gerust een hogedrukspuit. Vermijd het gebruik van chemische middelen aangezien die je balkon aantasten.

Last van betonrot? Gebruik dan een primer

WONING BOS UYTERLINDE AMERSFOORT ddp-architectuur Balkon Glas Wit
ddp-architectuur

WONING BOS UYTERLINDE AMERSFOORT

ddp-architectuur

Betonrot is misschien niet zo’n gekend probleem als bijvoorbeeld roest of groene aanslag, maar toch komt het voor op zeer veel balkons. Betonrot wordt veroorzaakt door scheuren die ontstaan door het oude beton. Het is ook daarom dat het oude balkons zijn die vooral mee te maken krijgen. Dit kan opgelost worden door het betonrot te repareren. Als het beton nog maar een beetje aangetast is, dan kun je de scheuren gemakkelijk wegwerken door het gebruik van een primer. Zijn er al wat grotere plekken van het betonrot ontstaan? Schakel dan een van onze specialisten in.

Een likje verf doet wonderen

Zinken dakopbouw jaren 30 | Studioschaeffer Studioschaeffer Architecten BNA Balkon
Studioschaeffer Architecten BNA

Zinken dakopbouw jaren 30 | Studioschaeffer

Studioschaeffer Architecten BNA

Heb je de vorige tips allemaal toegepast, maar ziet je balkon er nog steeds niet helemaal proper uit. Dan kan het zijn dat je terras gewoon nood heeft aan een likje verf. Verf zal je balkon direct meer leven inblazen. Het beste is om verf te kiezen dat geschikt is voor buiten en kies bij voorkeur ook bij een hoogglans verf met een goede dekking. Ga ook vooral niet voor de goedkoopste verf want die zijn meestal van minder goede kwaliteit en daardoor zal de verf snel afbladeren waardoor je balkon er verwaarloosd zal uitzien.

Welk van deze tips heeft je geholpen? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!