MEF Architect geeft je 8 tips voor een duurzame woning | homify

MEF Architect geeft je 8 tips voor een duurzame woning

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
BOEKENKAST: ARCHITECTUUR EN DESIGN IN HET KANTOOR MEF Architect Kantoren & winkels Hout Grijs
Loading admin actions …

Duurzaam wonen, een groen huis, een milieuvriendelijke levensstijl, etc. Het duurzaam inrichten van je woonst is een trend die zich nog altijd aan het voortzetten is. We staan meer stil bij het kiezen van de materialen voor in onze woning en ook tijdens de inrichting proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met duurzaamheid en groen. Dit heeft bijvoorbeeld impact op de apparatuur die we kopen en de installaties die we laten plaatsen. Denk maar bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak of tweedehandsspullen in je keuken. Maar hoe kun je er voor zorgen dat het duurzaam wonen en het ‘vergroenen’ van je huis nog beter gaat? Wel, MEF Architect legt het je uit. Het bedrijf uit Vinkeveen staat al jarenlang bekend om haar groene inrichtingen en om haar inzet voor een beter milieu. De architecten van MEF Architect weten dus als de beste hoe je je woning op een duurzame manier kunt inrichten en geven je daarom 8 zeer praktische tips mee.

Spring zuinig om met de energie in je woning

Chaise longue Le Corbusier MEF Architect WoonkamerAccessoires & decoratie Aluminium / Zink Zwart
MEF Architect

Chaise longue Le Corbusier

MEF Architect

Denken we aan duurzaam, dan denken we ongetwijfeld aan energie en het verkleinen van je energierekening. Wil je graag duurzamer wonen? Verminder dan je energieverbruik door het plaatsen van LED-verlichting, het installeren van zonnepanelen, het volledig uitschakelen van technologie (zelfs tijdens de stand-by stand wordt er energie verbruikt) en het zetten van een waterpomp. Het zijn misschien kleine stappen, maar toch zullen ze je energierekening doen dalen.

Ga voor isolatie van topkwaliteit

Voorgevel MEF Architect Villa Glas Wit
MEF Architect

Voorgevel

MEF Architect

Deze tip gaat hand in hand met de voorgaande. Als je energie wilt besparen, dan is het van cruciaal belang te investeren in isolatie van hoogstaande kwaliteit. Je wilt namelijk niet te maken krijgen met onnodige tocht in je woning. Dit is heeft namelijk een nefaste invloed op je rekeningen en je duurzame voetafdruk en zeker in de winter. Hebben we het over isolatie? Dan kan dit gaan over dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie, maar ook over het gebruik van dubbele beglazingen. Daardoor zul je de warmte kunnen binnenhouden, de koude buiten en je eindafrekening verminderen. In dit voorbeeld werd er geopteerd voor dikkere muren en dikkere laag muurisolatie waardoor het warmer blijft in het huis.

Vang je regenwater op en hergebruik dat

Tekeningen MEF Architect
MEF Architect

Tekeningen

MEF Architect

In dit design werden er niet alleen zonnepanelen en een driedubbele beglazing geplaatst, maar werd ook de opvang van regenwater voorzien. Dit laatste kan ook enorm helpen om energie te besparen. Je kunt dat regenwater namelijk gebruiken bij het doortrekken van het wc, het doen van je was of de afwas en tijdens het douche. Als je een opvangsysteem voor regenwater wilt aanleggen, dan kan dit een zeer grote investering lijken omdat je bijvoorbeeld het bassin, pijpleidingen, een filter, een pompsysteem en een besturingssysteem moet aanleggen, maar toch is het het absoluut waard.

Ga voor groen!

Botenhuis MEF Architect Houten huis Hout Zwart
MEF Architect

Botenhuis

MEF Architect

Als je voor een groene woning wilt gaan, kun je dit echt letterlijk nemen. Je kunt namelijk verschillende planten in huis halen of rondom je huis plaatsen. Daarom is het ook altijd zeer aangenaam als er een tuin aan je woning is. De planten en bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog maar dankzij hun filterende werking zorgen zij ook altijd voor het filteren van je lucht. Daardoor kun je binnen genieten van minder luchtvervuiling. Als je bijvoorbeeld bloemen of planten op je dak of rondom je huis plaatst, dan hebben die hetzelfde effect als isolatie. Tijdens de zomer zorgen de bomen ook voor de perfecte verkoeling en hoef je dus geen airco te installeren. Wil je graag wat ideeën opdoen voor je tuin? Dan zijn deze spectaculaire designs echt iets voor je!

Duurzame materialen zijn in

Het terras en de pergola MEF Architect Balkon, veranda & terrasAccessoires & decoratie Bamboe Wit
MEF Architect

Het terras en de pergola

MEF Architect

Een van de beste stappen die je kunt zetten op weg naar een groene leefomgeving, is door duurzame materialen te gebruiken. Die materialen kunnen onder andere schapenwol, vlas, hout, bamboe, profielplaten en gerecyclede metalen zijn. Tegenwoordig zijn er ook meer interieurdesigns die bestaan uit bioplastic, dat bestaat uit natuurlijke producten zoals mais en aardappelen. De materialen zorgen niet alleen voor een zeer strakke look in je woning (zeker dat hout en de bamboe), maar zorgen er ook voor dat je huis beter geïsoleerd is en dat de accessoires die je in je huis geplaatst hebt, langer meegaan.

Kies voor duurzame verlichting

Je kunt niet alleen duurzame materialen gebruiken om je huis bijvoorbeeld te isoleren of om je vloer aan te leggen, maar je kunt ook opteren voor duurzame verlichting. Als je bijvoorbeeld nog altijd oude gloeilampen in je huis hebt hangen, dan moet je die direct vervangen door duurzame LED-verlichting. LED-lampen zijn misschien duurder dan andere, maar ze zijn de investering meer dan waard. Ze verbruiken namelijk 80% tot 90% minder stroom, zijn zeer efficiënt en zijn van topkwaliteit. LED-verlichting gaat ook vee langer mee en zijn daardoor energiezuinig.

Creëer compactere ruimtes

Plattegronden MEF Architect Keukenblokken Glas Hout
MEF Architect

Plattegronden

MEF Architect

Kleinere ruimtes verwarmen gaat altijd veel sneller en veel gemakkelijker. Daarom is het ook aan te raden om je huis in verschillende kleine ruimtes op te delen en dus grote ruimtes proberen te vermijden. Als je bijvoorbeeld een open keuken hebt die overgaat in de woonkamer en de eetkamer, dan zal het moeilijker zijn om al die plaatsen te verwarmen dan als je de kamers van elkaar zou scheiden.

Kies voor tweedehands of fair trade producten

perspectief vanaf de trap MEF Architect Kantoren & winkels Hout Grijs
MEF Architect

perspectief vanaf de trap

MEF Architect

Als we onze woning inrichten, dan willen we ongetwijfeld wel enorm veel accessoires in al onze kamers zetten. Sommige onder ons kiezen daarbij steevast voor spiksplinternieuwe benodigdheden terwijl andere kiezen voor tweedehandsproducten, fair trade producten of accessoires van bij de kringloop winkel. Hoewel je misschien tot die eerste groep behoort, moet je toch eens opteren voor tweedehands benodigdheden. Op die manier bespaar je niet alleen geld uit, maar help je ook het milieu. Er moeten namelijk minder meubels en apparaten ontwikkeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een tweedehandsschilderij of een bijzettafel vanuit de kringloopwinkel.

Welk van deze tips vind je het handigst? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!