10 tips voor het aanleggen van een kleine vijver in je tuin | homify

10 tips voor het aanleggen van een kleine vijver in je tuin

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Gedetailleerd design. Heart for Gardens. Moderne tuinen
Loading admin actions …

Ben je van plan om je tuin op te vrolijken? Dan zal je ongetwijfeld al nagedacht hebben over welke soorten van bloemen, planten, bomen en andere mooie groene struiken je er wilt inzetten. Je bent misschien ook wel diegene die graag een zwembad in je tuin zou willen plaatsen, zeker als je tuin relatief groot is. Maar heb je al eens overwogen om een kleine vijver in je tuin te plaatsen? Nee, dan moet je dit vanaf nu wel eens doen. Een kleine vijver is namelijk perfect voor elke tuin en kan zeer gepersonaliseerd worden waardoor je tuin echt uniek wordt. Ontdek deze 10 tips waarmee het aanleggen van een kleine vijver net gemakkelijker gaat en waardoor je tuin er direct unieker uitziet.

Gebruik een van de unieke stijlen

Als je aan een kleine vijver denkt, dan denk je ongetwijfeld aan de traditionele ronde vijver die er relatief simpel uitziet. Wel, een vijver hoeft echt alles behalve saai te zijn. Er bestaan namelijk verschillende soorten van vijvers. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor de meer romantische vijver die voorzien is van buxushaagjes, fleurige klinkers en een zeer fijne afwerking. Er is zo iets als een natuurlijke vijvers die net zoals andere vijvers aangelegd worden, maar waarbij de natuur meer in de kijker gezet wordt. Zo heeft dit soort van vijver namelijk geen kunstmatige bodem. Je kent ook ongetwijfeld die Oosterse vijvers die in de meeste Japanse tuinen voorkomen. Ja, van welke stijl je ook houdt, er is ongetwijfeld wel een vijver dat aan je wensen voldoet.

Een grotere tuin of meer stijl?

Uitzicht op polder over vijver. De Tuinregisseurs Vijver
De Tuinregisseurs

Uitzicht op polder over vijver.

De Tuinregisseurs

Een vijver zorgt ervoor dat je tuin direct groter lijkt en zelfs een kleine vijver kan dit effect bereiken. Dit is door gebruik te maken van de perfecte vorm. Als je je tuin er groter wilt laten uitzien, dan moet je gaan voor een ronde vijver. Het kan misschien lastig lijken om een ronde vijver zelf aan te leggen, maar onze professionals kunnen je daarbij als de beste helpen. Wil je een vijver dat een stijlvolle vibe toevoegt aan je tuin en gehele woning? Kies dan voor een kleine vijver met rechte hoeken.

Combineren is key

Wil je je tuin nog persoonlijker maken? Dan is het aanleggen van een kleine vijver echt aan te raden. Je kunt de vijver en gehele tuin niet alleen personaliseren door een van de stijlen uit de bovenstaande tip te kiezen, maar ook door de juiste planten in de vijver te plaatsen. Je kunt namelijk kiezen voor drijfplanten, zuurstofplanten, oeverplanten, waterplanten, moerasplanten en waterlelies. En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende soorten vissen je ook kunt laten rondzwemmen in de vijver. Het is wel belangrijk om het aantal vissen te beperken, zeker omdat de vijver relatief klein is.

Vergeet de verlichting niet

Verlichting in en rondom je vijver is belangrijker dan dat je denkt. Verlichting zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je vijver ook ’s avonds kunt zien, maar zorgt ook voor meer leven in de kleine vijver zelf. Zeker als je het licht zeer natuurlijk houdt en dus niet voor te fel licht gaat. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor led vijververlichting met RGB en op zonne-energie. 

Kies voor de juiste constructie

Er zijn zoveel keuzes beschikbaar op vlak van de constructie. Een kleine vijver maken is zoveel meer dan gewoon een gat graven in de grond. Je kunt kiezen voor een betonnen constructie, maar die is meestal niet waterdicht en kan tijdens de winter ook beginnen te barsten door de kou. Plastieken vijvers zijn ook niet optimaal omdat ze moeilijk te installeren zijn. Wil je gaan voor een goedkope constructie? Kies dan eens voor een vijver gemaakt van Polytheen en PVC. Die gaat misschien niet zo lang mee als vijvers van andere soorten, maar ze zijn wel goedkoper. Wil je jarenlang kunnen genieten van je vijver? Dan is een vijver vervaardigd van Butylrubber perfect voor je. Het is de duurste constructie uit het lijstje, maar ook diegene die het sterkste is en het langste meegaat.

Zoek de perfecte plek in je tuin

Als je een kleine vijver gaat aanleggen, moet je rekening houden met de plaats waar je de vijver gaat installeren. Je moet de vijver plaatsen op lichte plek waar voor zonlicht komt. Dankzij dat licht kunnen de verschillende vijverplanten namelijk goed overleven. Je moet er ook voor zorgen dat er niet te veel boven rondom de vijver staan aangezien er anders veel bladeren in de vijver terecht kunnen komen die het water vervuilen en waardoor de planten en dieren geen zuurstof meer krijgen.

Hoe je de vijver moet onderhouden, hangt af van het seizoen

Moderne tuin met bij- en vlindervriendelijke beplanting Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers Moderne tuinen
Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers

Moderne tuin met bij- en vlindervriendelijke beplanting

Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers

Je denkt misschien dat het onderhouden van je kleine vijver relatief simpel is. Wel, dat is niet 100% waar. De manier waarop je de vijver moet onderhouden verschilt namelijk van seizoen tot seizoen. In het voorjaar moet je ontdekken of de vijver problemen ondervonden heeft van de winter en of je nieuwe planten in de vijver moet zetten. In de zomer daarentegen moet je de filter van de pompen vervangen en zien of er geen algen aanwezig zijn in de vijver. Werk je tijdens de herfst in je tuin? Controleer dan eens of er geen afgestorven plantendelen of bladeren in de vijver terechtgekomen zijn. De herfst is de ideale tijd voor het groot onderhouden van je kleine vijver. Tijdens de winter is het onderhouden van de vijver niet echt nodig aangezien de planten niet groeien en de dieren in hun winterslaap gaan.

Plaats de vijver in het voorjaar

Denk je erover na om een vijver te maken? Dan moet je de kleine klevijver plaatsen tijdens het voorjaar. Zoals hierboven al beschreven werd, is het voorjaar de tijd dat je de planten moet planten en eventuele nieuwe vissen in je vijver moet laten zwemmen. Als je tijdens het voorjaar dus een vijver aanmaakt, dan kun je de vijver direct op de meest optimale manier installeren dankzij de planten en de vissen. Plaats je de vijver in het najaar? Dan is dit ook een goede keuze, maar dan mag je geen planten of dieren toevoegen aangezien die de winter misschien niet gaan overleven. Leg de vijver niet aan tijdens de zomer want dan krijg je te maken met vele algen.

Ga je voor een voorgevormde vijver? Hou dan hier rekening mee

Patiogarden with steel pond and water feature Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Moderne tuinen
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiogarden with steel pond and water feature

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Ga je voor een voorgevormde kleine vijver en wil je die zelf aanleggen? Dan is het van vitaal belang om dit perfect uit te voeren zodat de kleine vijver haar vorm behoudt en je er geen problemen mee krijgt. Hou daarom rekening met deze volgende elementen:

 • Ga niet voor een té kleine vijver. De vijver steekt altijd dieper in de grond dan dat je denkt dus ga voor een iets grotere vijver. 
 • Baken de vorm van de vijver af in je tuin zodat je weet waar je moet graven.
 • Controleer of de vijver echt waterpas ligt. 
 • Vul de vijver met 20 cm water in het begin. Daardoor begint de vijver zich te hechten in de grond
 • Ligt de vijver goed? Leg dan zand of aarde langs de buitenkant van de vijver zodat die vastligt.
 • Vul daarna de vijver verder met water


Gebruik van vijverfolie? Volg dan deze stappen

Wil je een vijver in je tuin aanleggen met vijverfolie? Dan kun je die ofwel laten leggen door een professional of ook zelf leggen. Als je ervoor kiest om de kleiner vijver zelf te plaatsen, dan moet je dit volgend stappenproces wel zorgvuldig en stap per stap doorlopen:

 • Begin de vijver te graven
 • Bepaal de hoeveel vijverfolie 
 • Vijverfolie aanbrengen
 • Het vullen van je vijver met water
 • Pompen en fonteinen opstarten en de vijver doen stromen
 • Vissen in de vijver plaatsen na het bereiken van de juiste waterwaarden
Heb je zelf een kleine vijver in je tuin? Laat het ons zien via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!