10 tips van Pure & Original over het schilderen van je plafond | homify

10 tips van Pure & Original over het schilderen van je plafond

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Afwasbare muurverf - Licetto Pure & Original Eclectische eetkamers
Loading admin actions …

Ben je van plan om je plafond een kleurrijke make-over te geven? Dan zul je ongetwijfeld al nagedacht hebben over de kleur, het aantal lagen, de hoeveelheid verf en je budget. Kleur heeft ongetwijfeld een invloed op je humeur en daarom is het belangrijk om de juiste kleur en ook de juiste soort verf te kiezen. Weet je niet goed hoe je die belangrijke keuzes moet maken? Doe dan eens een beroep op Pure & Original. Het verfbedrijf uit Lelystad werd in 2006 opgericht door Erwin Floor en sindsdien geeft het niet alleen advies over verf (kleur, soorten, textuur), maar heeft het ook een zeer uitgebreide waaier aan verf in haar aanbod. Daarom is Pure & Original het bedrijf bij uitstek als je je plafond onder handen gaat nemen. Ben je nog volop aan het plannen? Hou dan zeker deze 10 voortreffelijke tips van Pure & Original in je achterhoofd. Die helpen je namelijk bij het schilderen van je plafond.

Het kiezen van de juiste kleur is key

Nieuwe kleurenbrochure Pure & Original Pure & Original Muren & vloerenVerf en lak Grijs
Pure & Original

Nieuwe kleurenbrochure Pure & Original

Pure & Original

We hebben het al even aangehaald, maar het kiezen van de juiste kleur is van cruciaal belang. Als je bijvoorbeeld het plafond in je slaapkamer of woonkamer wilt schilderen, dan kun je het beste kiezen voor kleuren die zorgen voor een ontspannend effect zoals groen of blauw. Er zijn ook wel kleuren die je moet vermijden omdat die al snel te overdonderend of dreigend overkomen. Zo moet je oppassen met het gebruik van zwart, bruin of donkergrijs. Als je nog niet goed weet voor welke kleur je moet gaan, dan heeft Pure & Original de perfecte oplossing met name hun nieuwe kleurenbrochure.

Het soort verf hangt af van de kamer

Dry Terra, Licetto Pure & Original Eclectische eetkamers
Pure & Original

Dry Terra, Licetto

Pure & Original

Ga je het plafond in je badkamer schilderen of wordt het het plafond in de woonkamer? Wel, het antwoord op die vraag heeft een grote impact op de verf die je moet gebruiken. De soort verf hangt namelijk af van welke kamer je gaat schilderen. Zo kun je bijvoorbeeld voor het schilderen van het plafond van je gang, keuken, kinderkamer en badkamer gaan voor afwasbare verf. Zoals de naam al zegt is deze verfsoort afwasbaar en kun je deze afnemen. Dat maakt deze verf naast de hal, kinderkamer en keuken ook uitermate geschikt voor de badkamer of het toilet.

Je plafond verhogen? Ga dan voor een lichtere kleur

Woonkamer met krijtverf Old Rose, krijtverf Skin Powder en Licetto Old Wine Pure & Original Moderne woonkamers
Pure & Original

Woonkamer met krijtverf Old Rose, krijtverf Skin Powder en Licetto Old Wine

Pure & Original

Vind je dat je woonkamer of keuken relatief klein is en wil je die kamer er groter laten uitzien? Dan moet je het plafond verhogen of toch de illusie wekken dat je plafond hoger is. Dit kun je doen door gebruik te maken van lichte kleuren. Zo kun je kiezen voor krijtverf in de kleuren Old Rose of Skin Powder. Deze kleuren stralen dezelfde rust en kalmte als wit uit, maar brengen toch ook wat leven in je kamer.

Kies je voor een levendige kleur? Maak er dan een eyecatcher van

Polar Blue, Licetto Pure & Original Eclectische keukens
Pure & Original

Polar Blue, Licetto

Pure & Original

Heb je een voorliefde voor een levendige kleur en wil je die toch graag integreren in je woonkamer of slaapkamer? Zorg er dan voor dat die kleur een echte eyecatcher wordt. Dit wordt mogelijk gemaakt als je de rest van het interieur relatief kalm houdt. Kies dus, net zoals in dit voorbeeld, voor een felle kleur op het plafond, maar gebruik voor de muren lichte kleuren. Gebruik ook niet teveel accessoires zodat het geheel rustig blijft.

Een kamer waar je niet veel tijd doorbrengt? Kies voor een zeer energieke kleur

Doorkijkje met Traditional Paint en krijtverf Bronw-Red, krijtverf Skin Powder, Licetto Old Wine, Marrakech Walls Polar Blue en Traditional Paint Black Hills Pure & Original Moderne muren & vloeren
Pure & Original

Doorkijkje met Traditional Paint en krijtverf Bronw-Red, krijtverf Skin Powder, Licetto Old Wine, Marrakech Walls Polar Blue en Traditional Paint Black Hills

Pure & Original

Als je van opvallende kleuren houdt zoals bijvoorbeeld de kleur Brown Red, dan zul je die ongetwijfeld willen toepassen in jouw woning. Dit is zeker een goed idee, maar als je het plafond dan ook nog in die kleur wilt schilderen, dan moet je wel met één ding rekening houden. Als je zowel de muren alsook het plafond in een krachtige kleur zoals deze wilt schilderen, doe het dan in een kamer waar je niet veel komt. Als je dit gaat toepassen in bijvoorbeeld je woonkamer, dan wordt die kleur al redelijk snel te veel voor je en kun je er niet meer optimaal van genieten. Als je dit ontwerp gebruikt voor de gang, dan zal het design je telkens verbazen als je er komt omdat je er maar een paar keer per dag in komt. Weet je niet goed hoe je dit gewaagd design kunt creëren? Schakel dan eens een verfspecialist in.

Houten plafond en een liefde voor landelijke stijl? Schilder het

Fresco kalkverf in de kleur River Silt Pure & Original Landelijke woonkamers Grijs
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur River Silt

Pure & Original

Heb je een houten plafond en wil je de landelijke en huiselijke sfeer die het hout oproept nog versterken? Schilder dan eens die houten balken in bijvoorbeeld wit of een lichtere kleur. Zo breng je niet alleen meer kleur in je kamer, maar geef je de kamer ook een sfeervolle uitstraling.

Je plafond weer laten stralen? Kies dan voor een matte verf

Black Truffle Carazzo stairs Pure & Original Pure & Original Landelijke gangen, hallen & trappenhuizen Grijs
Pure & Original

Black Truffle Carazzo stairs Pure & Original

Pure & Original

Ziet je plafond er niet echt meer zo levendig uit en wil je het graag terug nieuw leven inblazen? Gebruik dan matte verf zoals bijvoorbeeld Classico Warm White. Die verfsoort zorgt namelijk voor een zeer strakke en nette afwerking en geeft direct veel meer uitstraling aan je plafond.

Durf te experimenteren

Slate Grey Marrakech Walls Huizedop Pure & Original Moderne gangen, hallen & trappenhuizen Grijs
Pure & Original

Slate Grey Marrakech Walls Huizedop

Pure & Original

Als je je plafond een likje verf geeft, dan moet je zeker niet bang zijn om te experimenteren. Je kunt niet alle kleuren met elkaar combineren, maar durf zeker ‘out-of-the-box’ te denken. Dit kan namelijk een zeer origineel design tot gevolg hebben en dit wordt duidelijk als je naar het design op deze foto kijkt. In dit ontwerp werd er gekozen om zowel de muren als ook het plafond in dezelfde kleur (Evening Shadow in de Classico krijtverf) te schilderen. Hierdoor wordt de woonst niet alleen unieker, maar ook stijlvoller en moderner.

Heb je de kleur en soort gekozen? Begin er dan aan

Classico chalk-based paint Pure & Original
Pure & Original

Classico chalk-based paint

Pure & Original

Heb je eindelijk de kleur en soort verf uitgekozen? Dan kun je beginnen met het verven van je plafond. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen zoals:


 • De kamer voorbereiden: Meubelsstukken uit de kamer halen en de vloer afdekken.
 • Het schilderoppervlak schilderklaar maken: Probeer de gaten en beschadigen zo goed mogelijk te vullen en weg te werken
 • Schimmel verwijderen: Als je te maken krijgt met schimmel, dan moet je die eerst verwijderen vooraleer je begint te verven
 • Oude verflaag verwijderen: Verwijder de oude verf van je plafond
 • Maak het plafond schoon en vetvrij
 • Breng een tape aan waar het plafond en de muren samenkomen
 • Voorstrijken: Als je nog geen primer op je plafond aangebracht hebt, dan moet je dit in deze stap doen. Dit voorbehandelen of voorstrijken met primer zorgt ervoor dat de verf nog beter op je plafond zal blijven plakken. Je hoeft maar een laag primer aan te brengen en meestal is die al na een paar uur overschilderbaar.


Tijdens het schilderen en erna

Zelf aan de slag met Pure & Original Pure & Original
Pure & Original

Zelf aan de slag met Pure & Original

Pure & Original

Ben je je plafond aan het schilderen, dan moet je rekening houden met de volgende elementen:

 • Het is belangrijk dat je tijdens het schilderen gelijkmatige hoeveelheid verf verdeeld over het

hele plafond en daarom is het aan te raden om te werken met roller, een verfbak of emmer met rooster.

 • Zorg ervoor dat de kamer waarin je schildert een temperatuur heeft tussen de 10° en onder de 20°. Als het te warm is, dan droogt de verf te vlug, maar als het te koud is, dan zal de verf veel trager drogen.
 • Wil je de kamer verluchten om de geur weg te krijgen? Doe dit dan pas na het schilderen en dus niet tijdens. Hou de ramen en deuren gesloten.
 • Probeer het plafond in een keer af te krijgen, zonder al te veel pauzes te nemen


Als je je plafond dan geschilderd hebt in de gewenste kleur, dan moet je nog een paar dingen doen als afwerking:

 • Haal de tape van de muren als de verf nog nat is. Als je wacht totdat de verf droog is, dan loop je de kans om de verf te beschadigen als je de tape eraf trekt.
 • Je gebruikte verfborstels en rollers kun je afspoelen en dan gewoon laten drogen.
Welke kleur van Pure & Original vind je de mooiste? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!