Designer lampen | homify

Designer lampen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Elsa Randé, design artisanal de fabrication française HuishoudenAccessories & decoration
Loading admin actions …

Herfst! De dagen worden weer donkerder en steeds vaker en steeds vroeger zijn we op kunstmatig licht aangewezen. Maar met de lampen die wij vandaag laten zien monteren we onszelf en jou een beetje op en werken zo de regenachtige triestigheid enthousiast tegen. Want deze designer lampen zijn echt cool! We garanderen dat er in deze lijst een of meerdere lampen zijn die echt bij jou passen.

Fantoomkap

Lampenkappen zijn burgerlijk? Een beetje klopt dat wel. Maar zodra je bij het ontwerp de stof verwijdert die normaal om de stalen constructie gespannen is ontstaat een contrastrijk design. De klassieke en speelse vorm van een typische hanglamp, zoals wij nog wel van oma's tijd kennen, is weer terug en overtuigt ons met lineaire en grafische vormgeving. Door verschillende modellen van deze lamp in een groep op te hangen ontstaat er een leuk lichtspel in de kamer.

De gloeilamp

Als middelpunt van deze lamp staat het rechthoekige blok dat uit meerdere lagen multiplex bestaat en door de horizontale lijnen in verschillende bruine kleuren een interessant karakter gekregen heeft. Hier zijn bijzondere traditionele lampen in de drie fittingen gedraaid, die kunstig gebogen gloeidraden laten zien en daardoor het ontwerp aan extravagantie laten winnen – natuurlijk kunnen ook eenvoudige gloeilampen of energiebesparende peertjes in de fittingen gedraaid worden: net wat je wilt. Om de gloeilampen (en de vingers van de eigenaar) te beschermen is over iedere fitting een glazen stolp geplaatst die samen aan het design iets speciaals toevoegen.

Unter der Haube

Mit dieser Kreation der französischen Designerin Charlotte Juillard fühlt es sich ein wenig so an, als ob man diese Leuchte bei einem verrückten Wissenschaftler finden könnte – allerdings zeugt dieser von einem raffinierten Geschmack. Auch hier wurde die eigentliche Leute unter ein Glasbehältnis gestülpt und erlangt einen transparenten Rahmen. Die Basis wurde aus Kork gefertigt und bringt ebenso wie die orange Glühbirne ein wenig Wärme zu dem eher kalten Design. Das rote Netzkabel verleiht dem zeitgenössischen Design einen Hauch von jugendlichem Leichtsinn und versprüht Heiterkeit.

Bedrading

Voor vrienden van grafisch design is dit een bijzonder geschikte lamp. Een eenvoudig draadwerk dat aan de vorm van een lampenkap doet denken is met kunststof koorden bespannen en tovert een prachtig schaduwspel op de muren en het plafond. De lamp is in verschillende kleuren en vormen te krijgen en doet het vooral heel goed boven een eetkamertafel of tegen een verder kale wand.

Hoofd

Bij deze lamp wordt de verbeelding van iedere toeschouwer geprikkeld, want na korte tijd blijkt dat de vorm van deze tafel- of vloerlamp een schedel voorstelt. Toch is de vorm helemaal niet griezelig, want dit organische geheel is heel abstract en aangenaam vormgegeven. De geometrische structuur om de lamp is uit een mat van polypropyleen gestanst en vervolgens in de juiste vorm om de constructie gewikkeld. Om deze lamp nog interessanter te maken geven de designers je de keus uit een regenboog van kleuren voor de stroomkabel, waardoor zelfs dit vaak zeer functionele en lelijke detail, net als in de lamp hierboven, eenvoudigweg een deel van het design wordt.

Japans design

Hier zien we een heel bijzondere, organisch vormgegeven hanglamp, dat een waardige opvolger is van de klassieke rijstpapieren bol. De speciale positionering van de ronde, overlappende papierdelen laten een spannend lichtspel aan de wanden, vloer en het plafond ontstaan. Door de minimalistische stijl en de neutrale witte kleur past dit design in iedere omgeving.

Lichtbogen

Neonlicht staat nog wel het meest bekend om het gebruik in reclame: in vorm of tekst gebogen is deze lichtvorm uitstekend hiervoor geschikt. Maar deze vorm van reclame is relatief kostbaar en tegenwoordig zijn er gunstigere mogelijkheden om hetzelfde doel te bereiken. Daarom hebben designers er steeds meer voor gekozen deze lichtbron voor privédoeleinden in te zetten waar ze als decoratie gebruikt worden. In de de laatste decennia werden de neonlijnen voornamelijk op een zelfde manier in het interieur ingezet als in de reclamewereld: in de vorm van abstracte afbeeldingen of tekst aan de muur of voor het raam. Maar in het voorbeeld van neonlicht dat hier te zien is zijn de eigenschappen van de welbekende smalle lichtbuizen op een heel andere manier gebruikt. Purisme en abstractie leeft hier in de vorm van lichtbogen van verschillende grootte en vorm en zo vult deze lamp de stijlvolle en eenvoudige inrichting aan. Overigens wordt de kleur van neon lichtbuizen bepaald door het type gas waarmee de buizen opgevuld zijn. Zo ontstaat bijvoorbeeld bij koolstofdioxide een blauwachtige kleur en bij neon met toegevoegd kwikzilver een groene tint. We zien hier hoe de geelwitte kleur van het licht zorgt dat deze lamp de perfecte overgang vormt van traditioneel naar modern en zo van dit interieur een eclectische eenheid maakt.

Nog meer bijzondere voorbeelden van lampen kun je hier zien. Als je op zoek bent naar meer manieren om je huis op de donkere herfst en winter voor te bereiden kun je ook lezen over hoe je je huis klaarmaakt voor de herfst.

Welke van deze lampen vind jij het mooist? Plaats een reactie!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!