Pure & Original creative director Iris Floor: Kies een interieur wat bij je past, in plaats van mee te gaan van de ene trend naar de andere.

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Pure & Original - het bedrijf voor bijzondere verf, Pure & Original Pure & Original Eclectische huizen
Loading admin actions …

Daar is de winter weer. Dit betekent niet alleen dat we meer tijd zullen doorbrengen binnen, maar ook dat we een nieuw jaar gaan ingaan. Wat ga je doen tijdens die winterdagen? Ga je je kookkunsten weer tot nieuwe hoogte tillen, je huis omtoveren voor de feestdagen of blik je terug op 2020 en kijk je al vooruit naar 2021? Wel, dat is exact wat wij gaan doen, en dat doen we niet alleen. Nee, we doen het met professionals uit de Homify-wereld. Deze keer zitten we virtueel samen met Iris Floor, de Creative Director van Pure & Original. Het Nederlands verfbedrijf staat tegenwoordig niet alleen wereldwijd bekend om hun enorm uitgebreid assortiment aan verf, maar ook omwille van de stappen die ze zetten omtrent milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Uit dit interview blijkt dat die hoogstaande reputatie absoluut welverdiend is. Verdiep je in de wereld van Pure & Original.

Homify: Het jaar is bijna voorbij. Wat waren de populairste verfsoorten van 2020?

Iris Floor (Pure & Original): Vrijwel ieder jaar is Classico krijtverf één van de meest favoriete verfsoorten, zo ook weer in 2020. Met Classico geef je wanden en plafonds een prachtige matte, fluweelzachte uitstraling. De ideale basis voor ieder interieur, of je nu houdt van de moderne, landelijke, tijdloze of stoere woonstijl. Ook Licetto hyper afwasbare muurverf stijgt in populariteit. Matte muurverf de keuken en badkamer is een mooie, praktische en hygiënische vervanging van wandtegels wat we steeds meer zien terug komen in hedendaagse interieurs.


Opvallend afgelopen jaar is wel dat Marrakech Walls in populariteit is gestegen. Zowel voor de betonlook als de Tadelakt-look afwerking. Grijstinten zijn nog steeds zeer populair, met een grijze kleur Marrakech Walls verf creëer je zelf eenvoudig een stoere betonlook. Kies je voor een frisse kleur, zoals terracotta, geel of groen, dan krijgt de wand een hele andere uitstraling, deze herkennen we in vaak uit Mediterrane landen, je haalt hiermee echt de zon in huis. Ook Marrakech Walls in wit tinten zien we vaker voorbij komen. Marrakech Walls in deze tint heeft een subtielere nuance en geeft een zeer rijke, exclusieve uitstraling aan wanden en plafonds.

Homify: Milieuvriendelijk en duurzaamheid zijn de laatste jaren veel belangrijker geworden. Hoe hebben deze twee concepten het verflandschap en het interieurontwerpen veranderd doorheen de voorbije jaren?

Iris Floor: Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn niet meer weg te denken uit de interieurbranche. Ook voor ons, als verfmerk, zijn deze punten erg belangrijk. De kwaliteit en duurzaamheid van onze producten staan voor ons bovenaan. Als merk zijn we constant bezig met vernieuwing en verbetering van deze punten. Zo hebben we ons laatste oliebasis product, de hoogglans lakverf, vervangen voor een waterbasis hoogglans lakverf welke voldoet aan de strengste milieu- én kwaliteits eisen.

Vanaf het begin af aan streven wij naar het zijn van een duurzaam verfmerk met oog voor mens en milieu, al onze verven worden gekleurd met natuurlijke en organische pigmenten, onze producten bevatten zo min mogelijk toevoegingen en schadelijke stoffen, zijn laag in VOS of zelfs helemaal VOS vrij en onze blikken zijn grotendeels van ijzer ipv plastic. En niet te vergeten zijn al onze verven dierproefvrij en vegan.

Homify: Hoe kunnen jullie klanten, naast het gebruik van jullie verf, nog duurzamer en milieuvriendelijker omgaan tijdens het verven en het inrichten van hun huis?

Iris Floor: Skip de trend en kies voor persoonlijk en tijdloos! Kies een interieur wat bij je past, in plaats van mee te gaan van de ene trend naar de andere. Natuurlijk kun je altijd hier en daar veranderingen aanbrengen in huis, maar zorg er voor dat het jóuw thuis is, niet die van iedereen. Heb je verf restjes over? Gooi ze niet weg maar schilder er eens een kast of klein wandje mee, of geef ze aan een vriend. Zo gaan we verspilling tegen.

Homify: Wat denk je dat de volgende grote veranderingen zullen zijn op vlak van verf, verven en interieurdesign?

Iris Floor: In het kader van duurzaamheid zien we dat de impact van trends kleiner wordt. Steeds meer mensen kiezen voor een uniek en tijdloos interieur, i.p.v. ieder jaar of seizoen het huis om te gooien met nieuwe kleuren en meubels. Onze verven sluiten hier erg goed bij aan. Onze kleuren zijn tijdloos en blijven mooi door de jaren heen.

Qua kleurtrends zien we steeds meer warme tinten in opkomst. Ook kleur zelf stijgt in populariteit. Minder grijs en wit, meer beige, aardetinten, bruin, groen en blauw. We omarmen steeds meer een warm interieur met minder witte wanden en meer persoonlijkheid.

Homify: Kan je ons al een inkijk geven in jullie nieuwe kleurencollectie? Welke nieuwigheden mogen we verwachten?

Iris Floor: Volgend jaar ga je meer kleur van ons zien! Afgelopen herfst hebben we onze nieuwe kleurenkaart gelanceerd waar al meer kleur op te zien is. Natuurlijk blijven de wit-, grijs-, en beige tinten in ons assortiment, dit hebben we uitgebreid met meer groen, blauw, roze en rood tinten. Ook zijn de lakverven, Marrakech Walls en Fresco kalkverf nu te zien op de kleurenkaart in zowel grijs, als beige, terracotta en diep rood. Maar er zit meer in het vat voor 2021, we lanceren de Traditional Paint High-Gloss, onze hoogglans lakverf op waterbasis, en we vergeten ook de buitengevel niet komend jaar. En wie weet wat nog meer..!

Homify: Wat zullen de trends zijn op vlak van verf en verfsoorten in 2021?

Iris Floor: We zien een stijgende lijn in afwasbare verf en afwerkende specials als sealer en wax. Ook hoogglans accenten zien we terug komen, deze zijn echte eye-catchers tegen over alle matte muurverven.


Licetto is een matte, afwasbare muurverf welke ideaal is voor gebruik in de keuken, badkamer, hal en kinderkamer. Kies je liever een matte kalkverf met nuances zoals Fresco of Marrakech Walls? Deze kun je ook afwasbaar maken met Dead Flat Eco Sealer. Zo kun je kalkverf ook toepassen in de badkamer en keuken. We verwachten dat de hoogglans trend ook meer doorzet in het interieur, een unieke hoogglans wandafwerking creëer je met Italian Wax. Deze wax is erg mooi in combinatie met Marrakech Walls, wat de echte Tadelakt-look tot leven brengt.

Wat vond je van dit interview? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine