10 ideeën voor een bakstenen designmuur

Daan Nijssen Daan Nijssen
Gezinshuis De Glind, Archivice Architektenburo Archivice Architektenburo Moderne huizen
Loading admin actions …

Baksteen is nog altijd een van de meest gebruikte materialen voor de bouw van muren. Bakstenen muren zijn zo alomtegenwoordig dat ze nauwelijks meer opvallen. Vooral muren van het standaard formaat roodbruine baksteen komen erg veel voor en worden wel als de saaiste soort muren gezien. Baksteen hoeft echter niet saai te zijn. Men kan er immers alle kanten mee op. Men kan de bakstenen in verschillende kleuren uitvoeren, of bakstenen kiezen van een ander formaat. Bovendien kan men met bakstenen allerlei patronen aanleggen. Doe hier meer ideeën op voor jouw bakstenen design muur.

Baksteen ​mozaïek

Een eenvoudig manier om een bakstenen muur interessanter te maken is door stenen van verschillende kleuren te gebruiken. Aangezien de meeste bakstenen een vale roodbruine kleur hebben is het aan te raden om voor jouw design muur alles behalve die kleur te gebruiken. Gebruik aardkleuren variërend van oker en beige tot chocoladebruin en eboniet. Hoe kleiner de bakstenen, hoe meer variatie men aan kan brengen in kleur en kleurpatronen. Je kan zo van je bakstenen muur een waar mozaïek maken. Een chaotische mix van kleuren, zoals op deze afbeelding te zien is, geeft een simpele bakstenen muur al snel een meer artistieke uitstraling.

Een vurig rode baksteenmuur

Uiteraard kan men ook bij rode bakstenen blijven. Rood doet het hart sneller kloppend en komt energiek over. Met de kleur zelf is niets mis, we willen alleen iets anders dan de vale roodbruine bakstenen die overal al te vinden zijn. Een goed alternatief voor liefhebbers van rood is het gebruik van verschillende tinten rood. Om de vurige uitstraling van de muur te versterken kan men het beste felrode en feloranje stenen gebruiken. Een andere tip is om te variëren in het aanlegpatroon van de bakstenen. Op deze afbeelding zie je bijvoorbeeld een combinatie van horizontaal en verticaal aangelegde bakstenen. Deze simpele variatie maakt de muur al een stuk interessanter.

Bakstenen in Amsterdamse school design

Brick Facade in curves round reliëf PAA Pattynama Ahaus Architectuur Moderne huizen Aardewerk Bont
PAA  Pattynama Ahaus Architectuur

Brick Facade in curves round reliëf

PAA Pattynama Ahaus Architectuur

Wie een bakstenen design muur wil laten bouwen, zou zich absoluut moeten verdiepen in de Amsterdamse school. Deze vroeg twintigste-eeuwse stroming, die gebruik maakte van expressionistische principes, bouwde met simpele, vaal roodbruine bakstenen de meest kunstige bouwwerken. Kenmerken van de Amsterdamse school zijn het variëren met de aanlegpatronen van de bakstenen – bijvoorbeeld door horizontaal en verticaal met elkaar af te wisselen – en het creatieve gebruik van reliëf in de muren. Vooral de bolvormige muren zijn erg indrukwekkend. Wie zich verdiept in de Amsterdamse stijl zal ongetwijfeld genoeg ideeën opdoen voor zijn design muur.

Bakstenen in Vinex design

De Amsterdamse school was een historisch fenomeen dat voornamelijk beperkt bleef tot de vroege twintigste eeuw en tot Amsterdam. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de ideeën en de principes van de Amsterdamse school verloren raakten. De Amsterdamse school heeft haar stempel gedrukt op de architectuurgeschiedenis en de ideeën en principes worden ook nog door sommige moderne scholen toegepast. Een goed voorbeeld is deze bakstenen Vinex-woning. De afwisselende aanlegpatronen van de bakstenen, de schuin oplopende muren en zelfs de ronde vormen zijn hier terug te vinden.

Bakstenen design muur uit Xochimilco

Deze muur uit het Mexicaanse Xochimilco van RootStudio is een goed voorbeeld van een eigentijdse toepassing van bakstenen. Bakstenen spelen hier in zekere zin een secundaire rol. De muur zelf is grotendeels uitgevoerd in beton en het beton is ook nog goed te zien in het rasterpatroon dat de bakstenen omgeeft. De bakstenen dienen hier vooral ter decoratie en komen door het betonnen rasterpatroon beter uit de verf. In die zin spelen de bakstenen juist een primaire rol. Iedereen zal als eerste kijken naar het baksteenpatroon. In de volgende voorbeelden besteed ik meer aandacht aan het gebruik van bakstenen muren als decoratief element.

Bakstenen muur met ​reliëf design.

Zoals we bij de Amsterdamse school al hebben gezien kan men in bakstenen muren veel reliëf aanbrengen. Reliëf heeft in een bakstenen muur weinig direct nut, maar is juist daarom ideaal als decoratie-element. In deze muur zijn de bakstenen in twee lagen aangelegd. De voorste laag, waartoe het merendeel van de bakstenen behoort, vormt het frame voor de achterste laag bakstenen, die eruit zien alsof ze iets naar achteren zijn geschoven zoals de blokken in een Jenga-spel. Mooi om te zien en ook erg prettig om aan te raken.

De bakstenen design muur als kunstvoorwerp

Tegula, Tegula Tegula Moderne muren & vloeren
Tegula

Tegula

Tegula

Hier is een bakstenen design muur verwerkt is een verder nogal minimalistisch ogende kamer. De muur heeft hier bijna de rol van een schilderij aan de wand. Ook hier is weer gebruik gemaakt van reliëf. Normale, rechte lagen baksteen worden afgewisseld door lagen bakstenen aangelegd in trappatroon. Wanneer men de bakstenen muur toch als kunstwerk-op-zich besluit te gebruiken, kan men zich nog meer vrijheden permitteren. Men kan de meest felle kleuren gebruiken en de meest ingewikkelde patronen aanleggen om de muur nog uitbundiger te decoreren.

Handgevormde design bakstenen I

Om een bakstenen muur een rauwere en meer authentieke 'look' te geven kan men het beste gebruik maken van handgevormde bakstenen. Anders dan de perfect afgewerkte, egaal gekleurde, balkvormige bakstenen die in de fabriek geproduceerd worden, hebben handgevormde bakstenen een meer onregelmatige vorm. Soms zijn de vingerafdrukken er nog op te zien. Bovendien zijn handgevormde bakstenen meestal een stuk kleurrijker dan hun fabriekgeproduceerde tegenhangers. Handgevormde bakstenen zijn ideaal voor de bouw van deurposten, drempels, open haarden en schoorstenen.

Handgevormde design bakstenen II

Met een stijlvol concept als de handgevormde baksteen mag men best overdrijven. Maak gerust gebruik van zeer onregelmatig gevormde bakstenen van zeer uiteenlopende groottes en kleuren en leg deze aan in een onregelmatig patroon. Zo kan men van een bakstenen muur een ware design muur maken. Op deze afbeelding zie je dat de ruwe bakstenen muur mooi contrasteert met de volmaakt vlakke en egaal gekleurde moderne muren. Door dit contrast komt de bakstenen design muur nog beter uit de verf.

De baksteenvorm als basis voor de design muur

Reclaimed Ship Wood Used Worldwide, ShellShock Designs ShellShock Designs Aziatische muren & vloeren Hout
ShellShock Designs

Reclaimed Ship Wood Used Worldwide

ShellShock Designs

We sluiten af met een design muur die helemaal niet van baksteen gemaakt is. De 'stenen' waarmee deze muur is gebouwd zijn vervaardigd uit hout, maar hebben de traditionele balkvorm die zo kenmerkend is voor de baksteen. De traditionele baksteenvorm is erg efficiënt voor het bouwen van stevige muren. Het is dan ook niet voor niets dat deze vorm al duizenden jaren wordt gebruikt. Deze muur combineert de vertrouwdheid van de baksteenvorm met de schoonheid van de vele verschillende soorten hout. Kleuren variërend van okerbruin tot ebbenhout maken van deze muur een bont schouwspel.

Wat zou jij doen met baksteen? Laat een reactie achter met jouw ideeen.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!