Een oude boerderij renoveren? Waar moet je op letten en hoe ga je te werk? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een oude boerderij renoveren? Waar moet je op letten en hoe ga je te werk?

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Nieuwbouw en verbouw hallen boerderij Moderne huizen van Architectenbureau Jules Zwijsen Modern
Loading admin actions …

We dromen allemaal wel eens van een landelijke boerderij ver weg van de drukte van de stad, omringd door de geur van vers gemaaid gras, vrolijke koeien in de wei en weelderige bloemen. Misschien heb je al een huis op het oog of houd je de websites van makelaars nauwlettend in de gaten.

Veel boerderijen komen leeg te staan omdat boeren vertrekken en hun geluk ergens anders gaan zoeken. Een mooie woonboerderij hoeft dus zeker niet onbetaalbaar te zijn. Houd er echter wel rekening mee dat oud huis kopen en renoveren een behoorlijk project is en veel tijd met zich mee brengt. Bereid je in ieder geval goed voor en ga niet over een dag ijs. Zo voorkom je veel onvoorziene problemen en uitgaven.

In dit Ideabook hebben we een aantal handige tips voor je verzameld en brengen we een stap verder naar het huis van je dromen!

Verken de omgeving

Nieuwbouw en verbouw hallen boerderij Moderne huizen van Architectenbureau Jules Zwijsen Modern
Architectenbureau Jules Zwijsen

Nieuwbouw en verbouw hallen boerderij

Architectenbureau Jules Zwijsen

Het huis van de dromen ziet er prachtig uit. Het ligt in een landelijk omgeving aan een rustig weggetje en als je om je heen kijkt zie je weilanden en hier en daar een verdwaald huisje. Wat kan er mis zijn aan deze omgeving? Waarschijnlijk helemaal niets. Toch is het belangrijk om voordat je tot de aanschaf van je droomhuis overgaat een aantal dingen goed uit te zoeken. Waar zijn de voorzieningen als winkels, ziekenhuis en sportvelden? Hoe zit het met recht van overpad en wat zijn de eigendomsverhoudingen van de grond die bij het huis hoort.

Ligt het huis in een landbouwontwikkelingsgebied dan kan het zo maar gebeuren dat je een grote varkensstal naast je huis krijgt.

Omring je met deskundigen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen Klassieke tuinen van Meeuwis de Vries Tuinen Klassiek
Meeuwis de Vries Tuinen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen

Meeuwis de Vries Tuinen

Bij het renoveren van een oude boerderij is het belangrijk om je te omringen met professionals die van de hoed en de rand weten. Een bouwkundig inspecteur, architect of ingenieur kan onderzoeken wat de staat van het huis en of er eventuele gebreken zijn of ongedierte als houtwormen en boktorren.  De meeste dingen zijn te verhelpen, maar een goede inschatting van de kosten voor het herstel en opbouw van het huis is onontbeerlijk. Zoek bijvoorbeeld ook uit of het huis op de riolering is aangesloten.

Zo maar een aantal punten die je aan de buitenkant van het huis niet kunt zien en pas tevoorschijn komen bij een bouwkundige inspectie!

Maak korte metten met troep en afval

Moderne huizen van homify Modern

Je hebt het huis van je dromen gekocht. In gedachten loop je al door het huis, de tuin en de omgeving. Je bladert door stapels woonbladen voor inspiratie en je hebt lange gesprekken met de architect over de verbouwing en aanpassingen van het huis. Allemaal leuk en zinvol maar wil je vast echt de handen uit de mouwen steken ga dan alvast aan de slag met het opruimen van het terrein rond het huis. Zeker als het huis al een tijd leeg staat kan er veel rommel op het terrein liggen. Huur een grote bouwcontainer en ruim alles op dat je niet nodig hebt, vies is of kapot is.

Bijgebouwen. Ga je ze slopen of renoveren?

Veel landhuizen en boerderijen hebben bijgebouwen waar het vee vroeger stond of de oogst werd opgeslagen.  Als deze gebouwen nog in goede staat zijn kun je ze misschien gebruiken als gastenverblijf of hobbyruimte. Laat wel goed onderzoeken hoe het met de grond onder de gebouwen is gesteld. De grond onder een oude stal kan bijvoorbeeld vervuild zijn. Besluit tot sloop van de bijgebouwen kijk dan of ramen, deuren, bakstenen en ander materiaal nog bruikbaar zijn voor andere doeleinden. Zo bespaar je kosten en behoudt je toch nog iets van de historie van het pand. Oude materialen combineren prachtig met nieuwe moderne elementen en geven sfeer aan de woning!

Kind aan huisopde bouwplaats

Linkerzijde woning met inwoning in landelijke architectuur Landelijke huizen van Building Design Architectuur Landelijk
Building Design Architectuur

Linkerzijde woning met inwoning in landelijke architectuur

Building Design Architectuur

Na veel denkwerk, overleg met de architect en het bouwbedrijf is het eindelijk zover! Met de renovatie van je droomhuis is een strat gemaakt. Nu kun je alles aan de vakmensen overlaten maar het is verstandig om de bouwplaats zo vaak mogelijk te bezoeken. Zo leer je de werklui kennen en kun je de voortgang in de gaten houden. Gaat er iets mis dan is het makkelijker communiceren op locatie dan wanneer alles over de telefoon moet.

De inrichting

Oude boerderijen en huizen zijn vaak donker. Met een aantal aanpassingen zoals dakramen kunnen licht en lucht je huis weer binnen stromen. Kies voor lichte kleuren in het interieur zodat het binnenvallende licht reflecteert tot in alle hoeken van de woning. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. De oude meubels en de donkere balken  combineren prachtig met de nieuwe op maat gemaakt meubels en de lichte kleuren van de vloer en de muren. Wat eens een donkere hoeve was is getransformeerd tot een sfeervolle woning.

Een ander voorbeeld van een mooie verbowing van een oude boerderij vind je in dit Ideabook. De moderne uitbouw aan de boerderij vormt aan de ene kant een groot contrast met het oude gedeelte, maar in combinatie met de omgeving en het landschap wordt het een prachtige eclectische eenheid.

Heb je ervaring met het verbouwen van een boerderij en heb je een goede tip? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!