Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Feng Shui | Hoe breng ik harmonie in de slaapkamer?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

De Chinese uitdrukking “Feng Shui” betekent letterlijk “wind-water” en we kennen het vooral als een vorm van designfilosofie waarmee we onszelf in harmonie met de omgeving willen brengen en zo met de juiste energie in en uit huis leven. Deze filosofie is traditioneel vooral gericht op (landschaps)architectuur in verband met de plaatsing en oriëntatie van gebouwen en vooral ook graven, maar is net zo belangrijk voor ruimten binnen. Je kunt je voorstellen dat harmonie met je omgeving vooral relevant is in een ruimte als de slaapkamer, waar rust, harmonie en sereniteit hard nodig zijn om je lichaam en geest tot rust te brengen.

Hoewel het idee van feng shui voor velen erg mystiek overkomt, onmogelijk door een leek lijkt toe te passen of simpelweg als onzin in de oren klinkt, zullen de tips die wij je hieronder geven opvallend logisch klinken en in sommige gevallen zelfs voor de hand liggend. Een aantal van deze regels zul je waarschijnlijk zelfs intuïtief al toepassen. Maar voor diegenen die graag extra hulp inroepen bij het inrichten van bijvoorbeeld een moeilijke of multifunctionele ruimte is dit ideabook uitstekend geschikt. Voor hen die graag willen weten wat feng shui nu voorstelt, of simpelweg over mooi slaapkamer design lezen is dit artikel ook bedoeld.

Het hoofdeind

 Slaapkamer door homify

Een tip dat specifiek voor de slaapkamer geldt is dat het hoofdeinde van het bed tegen een muur moet staan. Velen van ons doen dit al automatisch, aangezien dit vaak het meest efficiënt gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Desondanks zie je nu veel ontwerp dat vrijstaande objecten centraal stelt, zoals een vrijstaand bad in de badkamer en het bed los of tegen een ruimteverdeler in de slaapkamer. De filosofie achter feng shui raadt dit echter sterk af en velen van ons voelen waarom zonder dat we dit gevoel kunnen uitleggen. Feng shui draait om het gebruik van metaforen bij het mentaal visualiseren van een ruimte. Zo moet je je in de slaapkamer voorstellen dat je de kracht en bescherming van de heuvels (de muur) bij het slapen in de rug hebt terwijl het water en de rest van het landschap (de kamer, kledingkast etc.) aan je voeten liggen. In meer mondaine termen zou je kunnen zeggen dat de prettigste indeling zorgt dat je in de rug gedekt bent terwijl je tegelijkertijd overzicht hebt over alle andere zaken en je zo mentaal en fysiek beschermd en rustig kunt voelen en zo ontspannen kunt slapen.

Het voeteneind

Deze metafoor houdt dus ook in dat de beste plaats voor het raam en de bijbehorende buitenwereld aan je voeteneind ligt: vanuit het bed tegen de muur uit het raam kunnen kijken is voor velen, vooral als dat een mooi landelijk uitzicht biedt, de meest ideale manier om 's morgens wakker te worden en de dag tegemoet te kunnen kijken. Soms is een dergelijke indeling simpelweg niet mogelijk in een ruimte, maar treur niet: zolang het hoofdeinde tegen een muur staat en het raam in het zicht is ontstaat er een vergelijkbaar effect.

Kleur en detail

Wat betreft kleur in de slaapkamer is er veel variatie mogelijk binnen feng shui, alhoewel aangeraden wordt weg te blijven van te veel, te fel, te donker en te agressief gebruik van kleur. Velen weten wel dat lichte, neutrale kleuren optisch rustiger werken en dus ideale kleuren zijn voor de slaapkamer. Zoals we hier kunnen zien betekent dit niet dat de slaapkamer puur wit of beige moet zijn: ook kleuren als geel en groen kunnen in een lichte tint een aangenaam ontspannen sfeer met zich meebrengen.

Volg de lijn

 Slaapkamer door Koubou Interiors
Koubou Interiors

Private Residence, Master Bedroom

Koubou Interiors

Tenslotte zien we hier hoe kleur ook met behulp van materiaal aangebracht kan worden zonder de rust van een feng shui inrichting te verstoren. Natuurlijke materialen zoals hout, maar ook levende objecten als planten passen perfect in een feng shui stijl. De natuur aan je voeten, zoals hier, met de heuvels in de rug (in de vorm van het hoofdeind en een muur) zijn hier prachtig verbeeld door materiaal en oriëntatie. Let ook op de positie van het raam: alhoewel niet tegenover het hoofdeinde, wat in dit geval niet mogelijk is vanwege de deuropening ertegenover, heeft het raam duidelijk een plaats gekregen aan het voeteneinde. De lijnen van het hout op de vloer trekken daarnaast je oog automatisch in die richting: als verbeelden ze de energiestromen die in de filosofie van feng shui door een ruimte spelen en de harmonie tussen jou en de omgeving kunnen maken of breken.

Alhoewel feng shui veel meer en meer complexe aanwijzingen bevat voor het harmoniëren van een woning vormen deze 5 eenvoudige tips een aantal basiselementen die je kunnen helpen een aangename, serene en ontspannende slaapkamer te creëren. Zo kun je bij het inrichten ook je lichamelijke en geestelijke welzijn in het oog houden en je kamer of zelfs het hele huis tot een oase van rust maken.

Lees hier ook eens verder over moderne slaapkamer ideeën.

Vind je deze tips behulpzaam? Deel je ervaringen hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!