Verf je stenen muur, zes trendy tips | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Verf je stenen muur, zes trendy tips

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Tuin-Lounge Moderne woonkamers van Medie Interieurarchitectuur Modern
Loading admin actions …

Het is een grote trend in interieurland: stenen muren in huis. Hoe ruwer de uitstraling, hoe beter. We zien bijvoorbeeld veel bakstenen muren terug waarvan de rode gloed van de stenen het interieur een industriële uitstraling geeft. Ook strakke stenen muren zien we vaak en voor de liefhebbers van een meer natuurlijke uitstraling zijn de muren opgebouwd uit natuursteen een mooie optie. Dat deze muren in eerste instantie opgeleverd worden in hun 'natuurlijke' kleur is een gegeven. En soms is dat ook de mooiste optie met exact de look waar je naar op zoek bent. Maar wat als je toch een andere kleur wilt, of uitgekeken bent op je stenen muren? Dan is verven een mooie optie. En makkelijk bovendien! Wij nemen je mee in de wondere wereld van het verven van stenen muren. Met zes makkelijke tips nemen wij je aan de hand om te komen tot een perfect geverfde muur.

Kies de juiste kleur (en de juiste verf)

Je hebt besloten je te oriënteren op het verven van je stenen muur. Het begin is er dus. Maar voor welke kleur ga je? Als je op zoek bent naar de laatste trends verwijzen wij je graag naar de websites van grote verfmerken. Zij hebben vaak een overzicht van de laatste hits op verfgebied. Op het moment zijn lichte pasteltinten erg in, vooral in combinatie met industriële stenen muren kunnen deze het interieur een stoere maar vriendelijke uitstraling geven. Kijk voor het kiezen van je verf ook eens goed naar de grote meubels in je huis. Hier de kleuren mee matchen is van belang, een bank bijvoorbeeld is een kostbare aanschaf wanneer hij blijkt te vloeken met de kleur van je hoekbank. Laat je ten slotte goed informeren over het soort verf dat je aanschaft. Behalve mat- en hoogglans zijn er verschillende soorten verf op de markt. Ze verschillen in duurzaamheid en sommige zijn beter voor het milieu dan anderen. Een goede schilder kan je hier alles over vertellen.

Prepareer het oppervlak

Vintage meubels in een open woonverdieping Industriële woonkamers van homify Industrieel
homify

Vintage meubels in een open woonverdieping

homify

Je kleur is nu gekozen, de verf is in huis gehaald en je bent er helemaal klaar voor. Maar eerst: het oppervlak prepareren. Het is van groot belang dat het oppervlak van je te schilderen muur stof- en vetvrij is. Soms is dit wat lastig bij een muur met reliëf, maar zorg dan toch dat je het oppervlak goed voorbereid zelfs al kost dit wat extra werk. Om de muur goed voor te bereiden begin je met het afstoffen van de muur. Een doekje leent zich hier prima voor maar nog makkelijker is het er even met een (schone!) veger overheen te gaan. Hierna is het tijd om de muur vluchtig af te nemen met een goede reiniger. Bij de grote bouwmarkten hebben ze hier speciale producten voor. Zorg er wel voor dat je de muur niet te vochtig maakt, een te natte muur is namelijk nooit effen te schilderen!

De roestkleur

Loft Amsterdam Industriële keukens van De Ontwerpdivisie Industrieel
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

Bij bakstenen muren is het aan te raden het oppervlak zo effen mogelijk te maken. Op de muur van deze foto zie je hoe vooral oude baksteen kan verkleuren. Dit is wonderschoon wanneer je gaat voor de 'natuurlijke' baksteen look, maar wanneer je gaat schilderen zorgt het voor een vervelend kleurverschil. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de verkleuring te laten zitten en een extra laag verf op te brengen zodat het dekkend is, maar dit is kostbaar. Om de verkleuringen te verwijderen kan je ervoor kiezen een drukspuit te huren, vraag wel even goed na hoe je er dan voor zorgt dat de voegen niet weggespoten worden! Met een speciale opzetmond is dit makkelijk te voorkomen en krijg je de muur prachtig effen.

Dicht de naden

Het schilderen van een muur gaat het makkelijkste wanneer je de muur zo effen mogelijk in structuur maakt. Kleine onregelmatigheden kunnen er al voor zorgen dat de muur minder goed dekt. Bij een stenen muur is het van belang om even heel goed te kijken waar de 'grote' gaten gevallen zijn. In de loop van de tijd kan het voegwerk op bepaalde plekken wat teruggetrokken zijn, of mogelijk is het al vanaf het begin wat ongelijk gezet. Natuurlijk mag het natuurlijke steenwerk wel wat in diepte verschillen, dit geeft een geheel eigen look aan de muur, maar makkelijk is het wel wanneer je met een enkele haal van je verfroller de verf gelijkmatig op kan brengen. Voor het vullen van gaten is speciale muurvuller te verkrijgen. Zorg natuurlijk wel dat de muurvuller goed uitgehard is wanneer je met je verfroller aan de slag gaat!

Breng de basis aan

Om een stenen muur goed dekkend te verven – en laten we wel wezen, dat willen we allemaal – is het een goede tip om eerst een dekkende basis op te brengen. Hiervoor zijn verschillende artikelen voor op de markt. Een primer bijvoorbeeld behandeld de steen voor en zorgt dat deze niet meer 'zuigt'. Het zuigen van verf wil zeggen dat de muur, of gedeeltes daarvan, poreus zijn en daardoor de verf slechter opnemen. Resultaat van een zuigende muur is dat je het slechts met moeite goed dekkend krijgt. Vooral met natuurstenen muren zoals in deze woonkamer is dit aan de orde, hiervoor is het gebruik van een primer dus echt aan te raden. Behalve het gebruik van een primer kan je terugvallen op de welbekende latex verf. Breng een witte latex laag op de stenen muur aan en laat deze goed drogen. Stap twee is daarna natuurlijk het opbrengen van de uiteindelijke kleur.

En verven maar

Is je latex- of primerlaag goed gedroogd? Dan is het nu tijd voor de grote show: het aanbrengen van je uiteindelijke kleurkeuze. Zorg ervoor dat je de goede spullen klaar hebt liggen en dat je alles goed afgeplakt hebt. Dat laatste is natuurlijk altijd een rotklusje, maar het maakt de uiteindelijke verfklus zoveel makkelijker en het resultaat uiteindelijk zoveel strakker. Zorg voor goede tape die makkelijk te verwijderen is en dek ook de vloer goed af. Gemorste verf dien je echt direct af te nemen met een doekje. Wanneer het al een klein beetje ingedroogd is, is terpentine echt een wondermiddel. Het verven zou nu een koud kunstje moeten zijn. Als laatste tip willen we je graag nog meegeven ook te investeren in een goede rond kwast. De grote vlakken gaan altijd heel makkelijk met een roller, maar voor de hoekjes is zo'n ronde kwast echt een gouden vondst. Veel succes!

Welke tip voor het verven van een stenen muur heb jij? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!