Je eigen Italiaanse tuin, mediterraanse schoonheid in de achteruin

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Landschappelijke tuin met Wellness, Stam Hoveniers Stam Hoveniers Rustieke tuinen
Loading admin actions …

Italiaanse tuinen zijn enorm populair in Nederland. En zelfs als je nu niet direct een beeld hebt van een Italiaanse tuin, dan menen wij dat je toch precies weet waar we het over hebben. Denk strak en symmetrisch, denk groen maar ook kleurrijk en denk mediterraanse fresco's en antieke versierselen. De tuin die je nu voor je ziet, dat is de Italiaanse tuin die wij bedoelen. Is het toevallig ook de tuin van jouw dromen? Wij helpen je om er zelf een aan te leggen met behulp van de verschillende tips in dit Ideabook. Een Italiaanse tuin is namelijk helemaal niet lastig om zelf te creëren, en misschien zelfs makkelijker nog te onderhouden. De planten en decoratie die gebruikt worden in een Italiaanse tuin vragen namelijk weinig onderhoud. Wandel met ons mee en doe inspiratie op voor je eigen Italiaanse tuin.

Een formele Italiaanse stijl

De formele Italiaanse stijl is er een met duidelijke kaders. Zo dienen de borders, struiken en bomen symmetrisch geplaatst te worden. Dit zorgt in een Italiaanse tuin voor de zo kenmerkende overzichtelijke uitstraling. Een Italiaanse tuin, vooral de formele versie ervan, brengt rust. Het is geen tuin om in te dwalen, nee, het is een tuin om adellijk en deftig in te zijn. Een loofrijke omgeving waarin je slechts met moeite languit in de zon kunt liggen. Dit komt omdat de Italiaanse tuin van oorsprong bedoelt was voor de adel. Omdat bruin worden enkel was weggelegd voor hen die op het land werkten, was het onder de adellieden niet 'in' om met een mooi tintje rond te paraderen. Lelieblank diende de graven en gravinnen te zijn. Hun tuinen werden dan ook aangelegd met veel bomen. Inmiddels is de formele Italiaanse stijl niet enorm meer in zwang, op deze foto zien we een hedendaagse uitvoering.

Vorm en functie

Zoals gebruikelijk in veel Europese tuinen, hielden de Italianen van overzicht in hun tuin. De verschillende functies, van pad tot zitgedeelte en verschillende soorten groen, zijn zo verdeeld dat elk gedeelte van de tuin zijn eigen functie heeft. De verschillende functies die we in het merendeel van de Italiaanse tuinen terugzien zijn de volgende: een patio om heerlijk op te loungen, een aantal bloembedden voor de geurende bloemen en enkele struikgewassen voor schaduw. Ook zien we in een Italiaanse tuin veelal de super hippe 'eetbare' tuin terug. Van oorsprong werd deze aan de achterzijde nabij de keuken aangelegd. Op die manier kon de kok of kokkin snel even wat verse kruiden plukken zonder dat de Italiaanse adel daar 'last' van had. Een dergelijke kruidentuintje is populair gebleven. Ten slotte is er in een Italiaanse tuin vaak ook een waterpartij aanwezig. Ook deze zorgt voor verkoeling en is daarbij een mooi speels element.

Water in de Italiaanse tuin

Hierboven haalden we al even de aanwezigheid van water in de Italiaanse tuin aan. Het is een statige aanwezigheid, heel anders dan in de ook zo trendy 'natuurtuinen' waarin rustige beekjes hun weg vinden. In de Italiaanse tuin zorgt het water voor hoogte en beweging. Een enkele fontein die hierbij in een middelgrote tot grote vijver staat is een standaard uitvoering. Behalve het water zien we in dit soort Italiaanse fonteinen ook vaak kunst terug. Een waterspuwende vis, een standbeeld van een vrouw met een kruik  of een anderszins aan water gekoppelde afbeelding zien we hier vaak opduiken. Meer gebaseerd op de vertellingen van de Romeinen zijn de afbeeldingen van Triton of andere waterwezens. In de hedendaagse Italiaanse tuinen is het water vaak wat 'natuurlijker' aanwezig, en toch blijft water onmisbaar in een eigen interpretatie!

Fresco's voor het Italiaanse gevoel

Fresco's zijn schilderingen die gemaakt zijn door de verf direct op natte kalk aan te brengen. Deze schilderingen vinden we veel terug in mediterraanse landen. Ze kenmerken zich door de warme kleuren waarbij oker- en roesttinten een belangrijke rol spelen. In de Italiaanse tuin zien we ook veel fresco's terug. Ze worden ingezet als versiering op de patio waarbij ze zowel de schaduw- als de zonmuur kunnen bedekken. In je eigen Italiaanse tuin is het inzetten van een fresco een mooie manier om een persoonlijke touch te geven aan je tuin. Inmiddels ben je natuurlijk niet direct meer gebonden aan de traditionele manier van opbrengen, en zijn volop kunstenaars die je kunnen helpen met het creeren van een persoonlijke invulling van dit oude concept.

Pilaren, ruïnes en standbeelden

Weinig dingen zo puur Italiaans als de pilaren waar je aan denkt bij historische Italiaanse gebouwen zoals tempels en paleizen. In een Italiaanse tuin zijn deze elementen makkelijk in te zetten om een mooie sfeer te creëren. Behalve kolommen die je vaak aan een pad ziet staan, zien we ook veel ruïnes of – als afgeleide daarvan –  oude bouwstenen terugkomen in Italiaanse tuinen. Omdat een Italiaanse tuin vooral erg netjes ingericht is, is het van belang de kolommen of bouwstenen symmetrisch te plaatsen. Lukt dat niet? Zorg dan voor overzicht door de stukken op vaste afstanden van elkaar te plaatsen en, zoals hier ook gedaan is, netjes uit te lichten. Voor diegenen voor wie pilaren of een stukje ruïne toch wat te ver gaan, is het plaatsen van een standbeeld een mooie uitkomst om toch de ware Italiaanse sfeer neer te zetten. Vrouwfiguren in gelakt zwart natuursteen of juist torso's in luxe marmer, voor iedere tuinbezitter is er wel een Italiaans standbeeld op de kop te tikken.

Een Italiaans kruidentuintje

Hierboven haalden we al even de aanwezigheid van een kruidentuin in de ware Italiaanse tuin aan. Basilicum, oregano en tomatenplantjes lenen zich geweldig goed voor zelfs de kleinste tuintjes. Zelfs voor diegenen die de ruimte niet hebben om een 'originele' Italiaanse tuin op te zetten, is er een mouw te passen aan de wens om een kruidentuintje te bezitten. Een verticale of getrapte tuin is zelfs voor een balkon een mooie oplossing om toch nog wat groen te brengen. Deze afgeleide van een traditionele Italiaanse tuin is makkelijk te onderhouden en neemt weinig ruimte in. Behalve het feit dat het gewoonweg praktisch is, en een makkelijke manier van het aanbrengen van groen is een Italiaans kruidentuintje een geweldige basis voor een Italiaanse maaltijd. Het enige dat je nodig hebt is een bol (goede!) Italiaanse mozzarella en smakelijke olijfolie en je hebt een heerlijk voorgerecht voor op een zomerse dag. Wil je graag een inspiratie hoe je zelf een pompoen kunt kweken? Lees dan hier verder voor inspiratie!

Mediterrane rotstuin

Bij Italië denk ik meteen aan de mediterrane levensstijl. Daar ruikt het naar kruiden, de zon schijnt en alles is weelderig groen tot zomers goud. Een Italiaanse tuin is dan ook de droom van velen vanwege de bijzondere sfeer en mediterrane decoratie. Een bijzonder traditionele manier die nu weer modern opleeft is de rotstuin. Aangezien de aarde in warme landen vaak óf heel erg droog en hard is óf natte steenaarde, worden Italiaanse tuinen vaak met rotsen, kiezels of grind aangelegd. Dit maakt het mogelijk om tussen de planten zithoeken te plaatsen en natuurlijke wegen tussen de stroken heen te gebruiken. Ook kun je deze zitplaatsen eenvoudig verplaatsen en onkruid heb je er ook zo uit. Vaak wordt er ook een foelie onder het grind gelegd om de groei van onkruid te beperken. Zo schep je een mooie combinatie van een opgeruimde maar ‘wilde’ tuin. Wil je de Italiaanse schoonheid in jouw klein paradijsje, spreek dan een hovenier over mediterrane planten die het ook bij ons goed doen. Wellicht kan hij jouw ook een speciale zaak aanraden waar je deze planten kunt verkrijgen.

Welke tip uit dit Ideabook ga jij toepassen? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine