Interview met Maria Elena Fauci van MEF Architect: een stukje Italië in Nederland

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Omgeving & functionaliteit verbonden in een verbazingwekkende villa in Vinkeveen, MEF Architect MEF Architect Moderne keukens
Loading admin actions …

We interviewden de Italiaanse architecte en interieurontwerpster Maria Elena Fauci. Ze is de oprichtster van de studio MEF Architect, dat sinds 2007 in Nederland actief is. Ze wilt met haar benadering van architectonisch ontwerp en interieurdesign diverse projecten creëren. Een aanpak die aandacht voor detail combineert met het begrijpen en ontwikkelen van elk project als een geheel. Van de nauwe relatie met klanten tot de inrichting van de projecten. Om voor de perfecte uitvoering te zorgen, combineert Maria Elena Fauci elke dag bij MEF Architect de grote passie voor creativiteit en een pragmatische aandacht met de functionaliteit en efficiëntie. Onderzoek, experimenten en gebruik van verschillende materialen worden omgezet in architecturale projecten en renovaties van woningen en bedrijfspanden. Alle projecten zijn uniek, aangezien ze voldoen aan de verschillende behoeften en wensen van de klanten. Toch zullen in elk werk, elegantie, functionaliteit en diverse materialen samenkomen. Ze gaat ook altijd voor het samenspel tussen architectuur en de omgeving waarin de woning zich bevindt.

1. Vanwaar komt je passie voor design?

Design biedt de mogelijkheid om de kwaliteit van de levensomgeving en ruimtes om ons heen te verbeteren. Dankzij design kunnen we onze eigen stempel drukken op de wereld waarin we leven. 

2. Waarom besloot je om in de designwereld aan de slag te gaan?

Ik heb al sinds kinds af aan een passie voor tekenen. Ik maak graag innovatieve, gepersonaliseerde ontwerpen. Ik hou van experimenteren. Daarom zijn mijn projecten altijd anders. Ze zijn altijd gebaseerd op de informatie die ik krijg van de klant. Dankzij die informatie kan ik zijn of haar droomwoning te realiseren. Mijn ontwerpen vertellen het verhaal van de klant en ook mijn verhaal. Ik ben opgegroeid in een creatieve familie. Ik denk dat design en architectuur altijd deel van mijn wereld uitgemaakt hebben.

3. Beschrijf een typische werkdag.

Eerst controleer ik de e-mails en dan begin ik direct met het project. De tijd vliegt, want ik moet verschillende creaties bedenken en uitproberen. Dat geeft me echt een magisch gevoel. Ik ga naar de woning om mijn werk te controleren. De klanten zien het 's avonds, na het diner of op zaterdagochtend.

4. Wat is het meest frustrerende aspect van je werk?

Ik ontmoet soms mensen die denken dat iedereen een architect kan zijn, waardoor het belang van de architecten afneemt. Achter het ontwerpen van een project staan analyse, studie, knowhow, culturele achtergrond, continue updates, passie en zeker creativiteit. Het resultaat is nooit willekeurig en het ontwerp is steeds tot in detail uitgetekend. 

5. Wat is het meest aangename of lonende aspect van jou?

Klanten hebben me al meerdere malen gezegd dat het design in hun villa zo goed in hun huis past, dat het lijkt alsof het er altijd al geweest was. Ik kreeg te horen dat ze blij waren dat ik bleef aandringen op de meest risicovolle / innovatieve oplossing, want het is datgene dat karakter geeft aan hun huis. Daardoor wordt de woning ook uniek

6. Worden je ontwerpen vaak beschreven als glamoureus? Ben je het daarmee eens?

Ja, ik ben het daar mee eens. Meubels, materialen en accessoires spelen steeds in op de trends. Maar zelfs met deze elementen zijn mijn interieurs nog altijd tijdloos. Het vervangen van een fauteuil of de bekleding van een bank met een ander materiaal of een andere kleur zal altijd het uiterlijk en de ervaring van het huis veranderen. Toch zal het basisconcept nooit veranderen aangezien dat gebaseerd is van de behoeften van de klant. Die behoeften blijven meestal ongewijzigd.

7. Wat kunnen klanten verwachten als ze met je gaan samenwerken?

Ik zal volledig betrokken zijn bij het ontwerp totdat alles tot in detail uitgewerkt is. Het zijn juist de finishing touches die voor de kwaliteit zorgen. De uitvoering van het werk is voor mij fundamenteel. Ik ga dit ook regelmatig controleren, zodat mijn ontwerp op de juiste manier uitgevoerd wordt. 


8. Zijn er regels die je absoluut moet volgen tijdens het werk?

Absoluut. Vandaag de dag is het beter om alle fases van ontwerp tot realisatie vast te leggen. Toch blijf ik altijd persoonlijk en spontaan richting mijn klanten.

9. Is er een element dat in al je werken teruggevonden kan worden?

Elegantie, functionaliteit, het samenbrengen van verschillende kleuren en materialen in mijn interieurdesigns. Bij mijn architectonische projecten gaat het vooral om de relatie tussen de woonst en de omgeving . Ik heb geen vaste stijl en die wil ik ook niet hebben. Elke ontwerp is een verhaal van verschillende elementen die iets unieks vertellen. Ik ontwerp graag de beeldbepalende meubels voor een woning. Hier komt mijn Italiaanse afkomst naar boven.

10. Met onbeperkte middelen en budgetten, wat zou uw droomproject?

Net zoals Frank Lloyd Wright, zou ik graag een huis op een waterval creëren. 

Interview met Maria Elena Fauci door MEF Architect: een stukje Italië in Nederland en onterwerpen waarin creativiteit en functionaliteit verbonden ...

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!