Een houten huis bouwen doe je zo | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een houten huis bouwen doe je zo

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne huizen van k-m architektur Modern
Loading admin actions …

Een houten huis geeft een aanblik van een prachtig natuurlijk en warm materiaal. Een huis dat een eenheid vormt met de natuurlijke omgeving en daarmee een unieke schoonheid kent. Steeds meer mensen kiezen daarom voor bouwen met hout. Het is niet alleen mooi. Het is ook bewezen dat hout een zeer gezonde en natuurlijke leefomgeving biedt en ook de kosten liggen veel lager dan bij reguliere bouw. Kortom redenen te over om te kiezen voor zo'n prachtig houten huis. 

Hoe gaat het in zijn werk om een houten huis te bouwen, waar dien je rekening mee te houden en welke mogelijkheden zijn er? 

Bij de gedachte aan hout krijgen sommigen van ons al buikpijn vanwege het vele werk. Maar is het nou echt zo veel onderhoud of valt dat wel mee? Lees het mee in dit Ideabook.

Nieuw bouwen of renoveren

Wanneer je een houten huis overweegt dan is de eerste vraag die opkomt natuurlijk of je een woning zelf gaat renoveren of nieuw gaat bouwen. Wil je graag een houten huis dan kun je namelijk ook een bestaande woning aan de buitenzijde van een houten 'look' of facade voorzien. Een face lift als het ware van je woning. Wil je een nieuw huis bouwen? Dan zijn er allerlei aanbieders die prachtige prefab houten huizen aanbieden die je ofwel zelf bouwt of laat bouwen. De kosten daarvan zijn zeer aantrekkelijk in vergelijking tot reguliere casco bouw,

Vergunningen en kosten

Timber Clad Exterior van Facit Homes Modern
Facit Homes

Timber Clad Exterior

Facit Homes

Wanneer het design klaar is dan is de volgende stap om te kijken welke vergunningen er nodig zijn en of het mogelijk is vanuit het bestemmingplan. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen houtskeletbouw en houtstapelbouw. Bij dit laatste kan een vergunning soms lastiger zijn. Het is dus belangrijk om te bekijken wat er wel en niet mogelijk is en wat de eisen zijn ten aanzien van het soort woning dat je wilt bouwen. De kosten voor het bouwen van een houten huis liggen over het algemeen een stuk lager dan van een regulier huis. Kortom een aantrekkelijke optie!

Onderhoud

Timber Clad Exterior Scandinavische huizen van Collective Works Scandinavisch
Collective Works

Timber Clad Exterior

Collective Works

Hout geeft natuurlijk een prachtige aanblik. Daarom zijn velen van ons verliefd op houten huizen. Echter, de gedachte aan het onderhoud is voor veel mensen een knelpunt. Toch valt dat in veel gevallen enorm mee. Hout- en huizenproducenten hebben hier slim op ingespeeld door het aanbieden van speciaal geimpregneerd hout dat nagenoeg geen onderhoud vraagt. Ook zijn er houtsoorten die wel 60 jaar onderhoudsvrij meegaan zoals Red Cedar. Zo kun je dus heerlijk in de hangmat genieten van je houten huis! En ook een regulier huis moet eens in de zoveel jaar geimpregneerd en geverfd worden en is dus ook niet onderhoudsvrij. Natuurlijk kun je het ook laten doen door een professional.

Voordelen

De voordelen van een houten huis zijn groot. Zo is de bouwtijd relatief kort en zijn de kosten veel lager dan traditionele bouw. Het heeft een sfeervolle uitstraling en een natuurlijke schoonheid zeker wanneer het houten huis in een prachtig stuk natuur ligt. Verder biedt een houten huis een zeer goede akoestiek, een prettige atmosfeer en is het duurzaam en sterk. Ook is het zeer flexibel qua bouw en design. Oftewel elke wens is te realiseren met houtbouw. Wil je meer natuurlijke materialen toevoegen aan je woning? Lees dan ook dit artikel met een overzicht van alle natuurlijke materialen.

Nadelen

Hout is natuurlijk brandgevoelig. Toch is het niet eenvoudig een houten chalet aan te steken en vertraagt de houten constructie de brand ook. Ook al is het onderhoud in vergelijking met een reguliere woning niet veel groter, toch is er onderhoud van het hout nodig eens in de zoveel tijd. Indien er met een reguliere houtsoort wordt gewerkt dan dient deze eenmaal in vijf tot zeven jaar opnieuw gebeitst te worden. Een laatste nadeel is de gevoeligheid van hout. Het werkt en wordt beinvloed door vocht. Ook kan hout worden aangetast door schimmels of insecten. 

Wat is jouw favoriete design houten huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!