Voordelig en ecologisch bouwen met stro | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Voordelig en ecologisch bouwen met stro

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Underhill House PPS7 Moderne huizen van Seymour-Smith Architects Modern
Loading admin actions …

We zien steeds vaker dat huizen worden gebouwd van allerlei natuurlijke, nieuwe materialen. Stro is daar één van. Voor de warmte ging men vroeger al op de hooizolder slapen. Stro is natuurlijk een heerlijk warm materiaal. Met de balen stro kun je uitstekend geïsoleerde muren of een dak bouwen. Bovendien kun je er niet alleen mee bouwen. Het is ook zeer geschikt als isolatiemateriaal met zeer hoge isolatiewaardes. De balen stro blijven vaak over bij boeren waardoor er ook vrij gemakkelijk aan te komen is tegen een aantrekkelijke prijs. Een uitstekende optie dus als bouwmateriaal.

Maar hoe bouw je nu precies zo'n huis van stro? Wat komt er bij kijken en wat zijn de voor- en nadelen? Lees het mee in dit artikel.

Een ecologische trend die teruggaat naar het verleden

Bouwen met stro is zeker niet nieuw. In het verleden was al bekend dat stro goed isoleert en goedkoop is. In die tijd werd er veel gebouwd met stro en klei. Tegenwoordig zien we nog steeds rieten daken. Stro als bouwmateriaal is dus weer terug van weggeweest maar wordt nu op een andere manier gebruikt. Dat kan niet altijd zomaar. Wanneer bouwen met stro geen onderdeel vormt binnen de bestaande bouwcodes dan kan het soms lastig zijn om een vergunning te krijgen.

Gezondheidsvoordelen

strawbale insulation Moderne huizen van allmermacke Modern Sisal Blauw
allmermacke

strawbale insulation

allmermacke

Een natuurlijk materiaal als stro biedt allerlei gezondheidsvoordelen. Je kunt het vergelijken met een kledingstuk van natuurlijke makelij. Stro ademt, neemt vocht op, houdt warmte vast en geeft een prettige atmosfeer. Het is ecologisch en 100% afbreekbaar. En het is bekend dat een betere en natuurlijke atmosfeer ook positief doorwerkt door op onze gezondheid!

De kosten

Pobble House Moderne huizen van Guy Hollaway Modern
Guy Hollaway

Pobble House

Guy Hollaway

Stro is een restproduct. Na de oogst van graan of rijst blijft restmateriaal liggen op het land dat tot balen stro wordt geperst. Voor boeren geeft dit vaak een opslagprobleem. Met de verkoop verdient de boer wat geld en voor de huizenbouwer is het een voordelig en zeer geschikt bouwmateriaal. Met stro kun je dus relatief goedkoop bouwen. 

Technische voordelen & onderhoud

Stro is een natuurlijk materiaal dat uitstekend warmte vasthoudt. Het levert isolatiewaardes van R-30 tot R-35 en indien compacter nog hoger. Het is een warm, duurzaam en goedkoop materiaal dat makkelijk verkrijgbaar is. De muren die je ermee bouwt, zijn dik wat minder makkelijk en goedkoop te realiseren is met andere bouwmaterialen. Stro dient echter wel volledig vrij te blijven van vocht. Wanneer waterdicht wordt gebouwd dan gaat stro de gehele levensduur van de woning mee.

Past perfect bij deze andere natuurlijke materialen

Misschien vind je de aanblik van stro niet mooi. Stro wordt daarom meestal ingebouwd in een houten frame en afgedekt met houtwerk. Het zorgt voor mooie dikke muren die de zonnewarmte goed reflecteren. Aan de binnenzijde vormen de dikke muren een mogelijkheid tot het maken van mooie nissen. Combineer voor een unieke uitstraling stro met andere natuurlijke materialen zoals leem, klei of natuursteen. Wil je weten welke natuurlijke bouwmaterialen er nog meer zijn? Lees dan ook dit artikel dat een overzicht geeft van alle natuurlijke materialen voor in huis.

Heb je al eens gedacht om je huis met stro te isoleren?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!