Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Huizen van hout

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Er is iets magisch aan houten huizen dat ons doet denken aan sprookjes, idylle en natuur om bij weg te dromen. Hout is een van die bijzondere materialen dat met de tijd alleen maar mooier wordt, waardoor de bewoner ieder jaar weer van subtiele veranderingen kan genieten. Het is bijna alsof het huis groeit en langzaam de vorm krijgt waar het voor ontworpen is terwijl het hout aan wijsheid en leeftijd wint. Het meest opvallende karakteristiek van hout is dat iedere plank uniek is: geen twee stukken hout zijn hetzelfde. Maar naast een prachtig aanblik biedt hout als constructiemateriaal nog meer voordelen.

Vandaag kijken we naar een aantal prachtige voorbeelden van gevelbekleding door onze getalenteerde homify professionals.

Verweerde wonderen

 Huizen door UID
UID

Pit house

UID
UID
UID

Zodra het budget is opgesteld kan er een houtsoort gekozen worden voor het bekleden van je huis. Er zijn grofweg twee typen hout om uit te kiezen – zacht hout of hardhout, met beide hun eigen unieke eigenschappen. Cederhout is op dit moment onder huiseigenaren en architecten de meest populaire variant. Deze prachtige, zachte houtsoort hoeft niet geseald te worden en is van zichzelf heel waterafstotend. Dit betekent ook dat deze houtsoort niet vervormt, waardoor een strak en egaal ontwerp door de jaren heen behouden kan worden. Het nadeel van cederhout is dat beschadigingen direct en onherstelbaar zichtbaar zijn.

Direct na cederhout komt larikshout aan de top. Deze houtsoort wordt veel gebruikt in de scheepsbouw voor boten en jachten en wordt in Europa gezien als een van de beste materialen voor gevelbekleding. Larikshout is duurzaam, weerbestendig en goed verkrijgbaar. Met vergelijkbare eigenschappen als cederhout is het grootste verschil zichtbaar in de structuur en kleur van het materiaal. Na larikshout komen harde houtsoorten als eik en kastanje, die na een aantal jaren het verweerde, zilvergrijze uiterlijk krijgen dat zo gewild is in Scandinavisch en minimalistisch design. Deze houtsoorten kunnen het eeuwenlang uithouden en zijn een financiële investering dat je jaar in en jaar uit beloont. Het verweerde effect van het hout kan tegengegaan worden door regelmatig een laag beits of hars aan te brengen maar deze tijdrovende klus gaat het vormen van de gewenste grijze look alleen maar tegen.

De laatste en meest kosteneffectieve keuze voor houten bekleding is het betimmeren, of 'potdekselen' van de gevel. Tegenwoordig worden commercieel gefabriceerde panelen van gerecycled of verwerkt hout gebruikt waarop een houtstructuur gestempeld wordt voor een authentieke look. Helaas heeft zulke betimmering niet hetzelfde effect als hun origineel houten tegenhangers alhoewel er een aantal hele goede replica's op de markt zijn die steeds beter het echte hout nabootsen.

Dit schitterende exemplaar van gevelbekleding vertoont die zilvergrijze tonen hierboven al genoemd. Ondanks het feit dat dit een nieuwbouwwoning is zijn deze houten panelen subtiel verouderd. Dit doet niet af aan de waarde van het gebouw, integendeel: dit voegt alleen maar toe aan de aantrekkingskracht. Het hele project, door UID, speelt met verschillende materialen in hun meest ruwe, natuurlijk vorm. Als je maar een klein budget hebt of alleen een deel van je huis kunt bekleden kun je hier zien hoe hout met het grootste gemak een variëteit aan andere bouwmaterialen aanvult tot een maximum aan effect. Deze zilver getinte houtsoort is een van de meest gewilde in modern design en betekent vaak jaren wachten tot het gewenste effect is gecreëerd. Als dit een look is die je voor jouw huis wilt bereiken dan is dit een bezit dat met je mee zal groeien. Als je jonge kinderen hebt zal het hout samen met de kinderen ouder worden en zal aan schoonheid winnen. Dit materiaal is niet voor diegene die graag en veel verhuist, maar vooral voor hen die geduld graag en op prachtige wijze beloond zien.

Extensies

Deze bijzondere houten aanbouw is een prachtige en natuurlijke extensie van het hoofdgebouw. Let vooral op het fascinerende gebruik van twee verschillende houttinten en de montage ervan in twee verschillende richtingen. Dit is een slimme manier om met het natuurlijke uiterlijk van het materiaal te spelen en optimaal gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden aan houtsoorten en kleuren. De minimalistische en moderne stijl van dit pand wordt compleet door de strikte geometrie van de architectuur dat verder versterkt wordt door de strakke lijnen van het hout. Wat ook opvalt is de duidelijke aandacht voor detail in dit ontwerp. De zwarte lijnen die kozijnen van deuren en ramen vormen worden herhaald in de zwarte afwerking langs het dak van dit gebouw. Deze lijnen vormen een prachtige, subtiele aanzet van de vorm van dit ontwerp en zet de aanbouw mooi af tegen het hoofdgebouw. Dit voorbeeld toont ook de veelzijdigheid van houten gevelbekleding – je hoeft je niet te beperken tot kubistische bouwstijlen om gebruik te kunnen maken van deze toevoeging. Het hout kan eenvoudig aangepast worden aan vele verschillende vormen waardoor je je creativiteit de loop kunt laten en in het ontwerpstadium je concept onbeperkt tot droomhuis kunt vormen.

Tegenpolen

Zoals hierboven al genoemd steekt deze met hout beklede ruimte als toevoeging uit een bestaande woning. Maar, anders dan moderne interpretaties van aanbouw steekt dit exemplaar niet af als een vlag op een modderschuit. Deze houten constructie hecht zich naadloos aan de bestaande woning en is op een slimme manier met grijs verweerd hout bekleed waardoor de aanbouw prachtig bij het grijze steen en de beige kleur van het huis past. Ondanks dat het uiterlijk van deze beide constructies een contrast vormen in stijl en leeftijd, is er een prachtige eenheid gevormd door het materiaalgebruik waardoor deze twee huisdelen als een eenheid samenwerken tot een schitterend geheel.

Houten vlakten

Sommigen willen aan hun huis het liefst weidse houtvlakken zien zoals in dit project. De architect van dit huis, geïnspireerd op oude Germaanse en Friese langhuizen, heeft creatief gebruik gemaakt van houten panelen voor zowel het exterieur als het interieur. Dit eigendom verving een oud huis en schuur en werd gevormd tot een comfortabele, open woning voor drie personen. Het belangrijkste doel van dit project was om het ontwerp te integreren in de landelijke omgeving en met de gebouwen eromheen. De traditionele vorm dat ontleend is aan de vroegste ontwerpen van huis en opslag reflecteert ook het heersende ontwerp van de schuren in de omgeving door het hergebruik van de oorspronkelijke fundering en constructie. Het huis werd gemoderniseerd door speels gepositioneerde ramen van verschillende vormen en grootten over het gebouw te verspreiden. Dit zorgt niet alleen voor overvloedig licht in huis maar communiceert ook naar voorbijgangers dat dit een woonhuis is en niet meer een schuur.

Vlucht in de natuur

Deze prachtige kleine blokhut kon natuurlijk met geen enkel ander materiaal dan hout met recht zo genoemd worden. Liggend in het Perche Nationale Park in de Loire vallei reflecteert en eert deze woning de bosachtige omgeving en het weelderige landschap. Verrassend genoeg ligt dit bouwwerk maar 1 uur rijden bij Parijs vandaan. Gekenmerkt door appelboomgaarden, weilanden en kleine meren is dit schitterende plekje de perfecte toevluchtsoord voor de vermoeide stadsbewoner. Het ontwerp van het huis zelf voldoet aan een aantal traditionele en klassieke duurzaamheidsprincipes. Het dak dat de hut aan een typische schuur doet denken, naast een aantal andere bewuste keuzes, maakt optimaal genot van het adembenemende uitzicht mogelijk, maar zorgt ook voor optimaal lichtinval binnen het huis. De wigvormige constructie zorgt ook voor optimale luchtcirculatie onder de blokhut voor goede ventilatie en bescherming van het hout.

Verborgen landschappen

Dit project, getiteld 'M&M House' is een prachtig exemplaar van duurzaam ontwerp op haar best. Niet alleen is dit huis bekleed met een prachtig warme tint hout, maar is ook met een grasdak uitgerust. Het lage en platte ontwerp zorgt dat dit huis opgenomen wordt in de natuur eromheen waardoor binnen- en buitenruimten in elkaar overlopen. Bouwen in een omgeving van natuurhistorisch belang is zo mogelijk gemaakt en op een prachtige, anonieme wijze. Deze woning voegt zich naar de natuur en vormt er een deel van in plaats van er los van te staan.

Milieubewust

Als het milieu en duurzaamheid centraal staan in je ideeën voor een woonconcept mag je de mogelijkheid van hout als gevelbekleding niet vergeten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is hout een van de meest milieuvriendelijke materialen die je kunt kiezen. Hout is een hernieuwbare bron dat de hoogste potentie heeft voor toekomstig hergebruik en kan bogen op de laagste cijfers wat betreft energieverbruik voor de productie en fabricatie. Daarnaast is dit materiaal een exceptioneel thermisch en akoestisch isolatiemateriaal. Het laatste voordeel van dit materiaal is de noodzakelijke bouwtijd, dat significant minder is dan voor traditioneel metselwerk aangezien er geen droogtijd nodig is. De panelen kunnen ook extern op maat verkregen worden zodat alleen het transport naar de bouwplaats en de constructie overblijven voor het bouwen van je milieuvriendelijke droomhuis.

Het is de binnenkant dat telt

Dit laatste voorbeeld laat zien hoe hout kan worden toegepast op interne ruimten en tot groots effect. De inrichting van deze spa in Zweedse stijl straalt minimalisme en modern design uit. De houten bekleding van de oppervlakken dient als een leeg schildersdoek waarop zoveel en zo weinig decoratie en kleur toegevoegd kan worden als maar gewenst is. Doordat houten panelen binnen niet blootgesteld worden aan vrije radicalen en natuurlijke elementen blijft het hout ongerept en onbedorven zonder enige vorm van onderhoud. Hier is ook te zien dat er niet zoiets bestaat als teveel hout! De ontwerpers hebben het hout hier zelfs door laten lopen tot in het tafelblad, waardoor deze ruimte een uniek blokhut stijl met zich meekrijgt. Het enige dat je je nu nog kunt afvragen is: voeg ik decoratie toe of laat ik de prachtige houtstructuur zelf als kunst gelden?

Veelzijdig, milieuvriendelijk, gevarieerd en gewoonweg schitterend: hout als bekleding aan buiten- of binnenmuren is niet alleen een optie voor landelijk design, maar is zoals we hierboven gezien hebben een waardevolle en vaak zelfs elementaire toevoeging aan modern en duurzaam design. We hopen hier een aantal misvattingen omtrent hout rechtgezet te hebben en je tegelijk een aantal prachtige ideeën en designs aan de hand gedaan te hebben voor de bouw of verbouwing van jouw huis of bouwwerk: binnen en buiten.

Wil je nog meer prachtige voorbeelden zien van huizen van en met hout? Kijk dan hier naar het Oostenrijkse 'Haus der Ufogel' dat niet alleen een moderne woning van hout is, maar ook een kunstobject in zichzelf.

Zou jij houten gevelbekleding aan je huis willen? Vertel ons hieronder waarom wel of niet!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!