Goede verzorging van je kamerplanten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Goede verzorging van je kamerplanten

Gizem Muratoglu – homify Gizem Muratoglu – homify
Kamerplanten: modern  door Plantje.nl, Modern
Gesponsord artikel
Loading admin actions …

Houd je van gezelligheid en sfeer in je huis? Zijn je zithoek, je eetkamer en je studeerkamer smaakvol ingericht en heb je ook oog voor mooie details? Dan is het natuurlijk een logische stap om de sfeer extra te verhogen door mooie planten en fraaie potten aan te schaffen. Kamerplanten zijn echte sfeermakers. Mensen voelen zich van nature thuis tussen het groen. We genieten van de natuurlijke geuren van blad, bloem en aarde. Als we goed naar onze planten kijken, ontdekken we meer dan vijftig tinten groen, in allerlei aantrekkelijke vormen. Vind je dat je geen groene vingers hebt? Geen nood, wij geven je een aantal praktische tips om je kamerplanten goed te verzorgen.

Kamerplanten, levende wezens met eigen voorkeuren

De meeste van onze kamerplanten zijn van nature niet inheems. Ze komen van vrijwel alle werelddelen en zijn afkomstig uit diverse klimaten. Een plant is een levend wezen. Overdag nemen planten kooldioxide op en maken ze door middel van fotosynthese hun eigen voedsel. Daarbij geven ze zuurstof af, waardoor ze de lucht in je huis zuiveren. Ieder levend wezen, dus ook je planten, hebben een voorkeur voor bepaalde, perfecte omstandigheden waaronder ze echt kunnen floreren. Je binnenklimaat kan nooit optimaal zijn. Echter, met handige tips kun je de optimale omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen.Kamerplanten en licht

Voor fotosynthese heeft een plant zonlicht nodig. Dit wil echter niet zeggen dat elke plant goed gedijt in de volle zon of juist op een schaduwrijke plek. De mate van licht die voor je kamerplant optimaal is, wordt bepaald door zijn afkomst. Planten, afkomstig uit het regenwoud, kunnen met minder licht uit de voeten dan planten die op open graslanden groeien. Als je planten aanschaft, is het goed om te achterhalen waar ze vandaan komen en welke lichtomstandigheden ze nodig hebben. Als je een kamerplant koopt, hangt er doorgaans een kaartje aan met een duidelijk overzicht van zijn behoeftes.

Weinig of juist veel water?

Elke plant heeft water nodig, maar planten die afkomstig zijn uit de woestijn of andere droge streken, zijn aangepast op langere periodes met minder water. Moerasplanten, varens en kamerplanten uit het regenwoud willen het liefst elke dag wat extra vocht. Verdiep je in de waterbehoeftes van je kamerplanten en geef ze die hoeveelheid die ze nodig hebben. De meeste planten houden ervan om regelmatig een kleine hoeveelheid water te krijgen. Met een plantenspuit boots je een verfrissende regenbui na, die de bladeren van je kamerplanten bovendien goed schoon houdt.

Snoeien en verpotten

Bloeiende planten en kamerplanten met veel uitgroei, kun je het beste regelmatig snoeien. Je verwijdert de uitgebloeide delen en dode takken. Een aantal kamerplanten mag je jaarlijks flink terugsnoeien, zodat ze het volgende jaar in alle vrijheid opnieuw kunnen uitgroeien. Bij andere kamerplanten is het zaak om er zoveel mogelijk van af te blijven. Planten halen hun voedsel uit zonlicht en water, maar hebben ook mineralen en meststoffen nodig. Deze vinden ze in hun potgrond. Na verloop van tijd raakt deze grond uitgeput. Als je plant groeit, heeft zijn wortelstelsel meer ruimte en grond nodig. Regelmatig verpotten is dan cruciaal als je wilt blijven genieten van je kamerplanten.

Extra voeding

De meeste planten halen voldoende extra voedingsstoffen uit hun potgrond. Toch kan het nodig zijn om je kamerplanten wat extra plantenvoeding te geven. Dit geldt met name voor planten die in korte tijd veel groeien, planten die in de bloei raken en kamerplanten die vruchten ontwikkelen. Er is een uitgebreid assortiment plantenvoeding te krijgen. 

Heb je geen groenen vingers? Kies dan een kamerplant die weinig aandacht nodig heeft.

Bestrijden van ongedierte

Door ongedierte, zoals wolluis, kan je kamerplant ernstig verzwakken. Dit komt vaak door temperatuurverschillen, tocht of door droge CV lucht. Gooi je groene vriend dan niet direct weg maar probeer de beestje van de plant af te vegen of gebruik water met een milde zeep als bestrijding. 

(This article is written by Plantje.nl)

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!