In ons interview met Jean Jacques Soenen geef hij ons een inkijk in zijn leven als interieurdesigner

Gizem Muratoglu – homify Gizem Muratoglu – homify
Moderne villa bij Antwerpen, Marcotte Style Marcotte Style Moderne keukens Marmer
Loading admin actions …

Het was in 2005 dat Jean Jacques Soenen zijn eigen designbedrijf in Kapellen oprichtte. Hij gaf er de naam Marcottestyle en sinds de oprichting is het bedrijf uitgegroeid tot een gevestigde waarde op vlak van landelijke en moderne binnenhuisinrichting en interieurinrichting. Of je nu wil gaan voor een strakke landelijke interieurinrichting of voor een meer modernere, je zal altijd bij Marcottestyle terecht kunnen. Daarom zetten wij Jean Jacques en zijn bedrijf maar al te graag in de kijker. 

Wat drijft uw passie voor design? Wat heeft u doen besluiten om in de industrie te gaan werken?

Design en artistieke interesse heb ik vanaf mijn jongste jaren in het bloed. Reeds op mijn tienjarige leeftijd heb ik tekeningen en mijn eerste schilderijen op doek gemaakt toen ik twaalf was. Dit was een natuurgetrouwde katje die een potje inkt omver stak met zijn pootje: Deze schilderij hangt nu in de slaapkamer van mijn zoon.

Ik stam uit een industriële familie, waarbij mijn grootvader mij had aangeduid als opvolger van golfkarton Soenen in Hooglede, waardoor ik gekozen heb voor de richting bedrijfsbeheer.  Met de jaren is mijn passie voor immobiliën steeds groter geworden en heb ik meer interesse gecreëerd in het verbouwingen en in talloze inrichtingen van kleine en grote projecten. Naast een officiële erkenning als immobiliën makelaar en syndicus, kwam mijn vroegere diploma in architectuur van pas met gevolg dat ik later nog geopteerd heb om bijlessen te volgen om digitale plannen op te maken. Zo is Marcottestyle ontstaan in 2005.

Beschrijf een typische dag op kantoor voor u.

Een typische dag voor mij kan ik moeilijk beschrijven, omdat iedere dag anders is. Soms ben ik de hele dag aan plannen te tekenen, architectuur dossiers op te maken of budgetten op te stellen voor klanten, nieuwe ideeën zoeken en noem maar op. Andere dagen worden bestaande projecten bezocht, om ter plaatse bij te sturen en te controleren of alles werkelijk volgens plan en afspraak wordt uitgewerkt. De kwaliteitscontrole is hier ook heel belangrijk. Andere dagen heb ik potentiële klanten op bezoek die de showroom villa willen bezichtigen of een voorontwerp bespreken. Daarnaast komen klanten uiteraard ook bij ons om het lopend project verder door te nemen en aan te passen. 

Wat is het meest frustrerende aspect van je werk? Wat is het leukste of meest belonende aspect?

Ik ga er steeds van uit dat de klant even tevreden zal zijn als ikzelf op het einde van het project. U kunt mezelf wel bestempelen als een perfectionist. De mooiste beloning op het einde van ieder project is dat de klant tevreden is.  Als de klant iets wenst die in het interieur niet echt voor mij aantrekkelijk is of die niet echt goed past, dan zeg ik het ook, want dit is nu eenmaal mijn taak om advies te geven. Wenst de klant dit toch, dan vervul ik zijn wensen. Het is uiteindelijk de klant, die zich thuis moet  voelen in zijn nieuw interieur.

 

Als u me vraagt wat het meest frustrerende aspect is in mijn werk, dan zijn er gelukkig heel weinig zo momenten. Ik heb graag dat alles perfect is georganiseerd en als er iets niet op tijd wordt geleverd of iets mis loopt, zonder dat ik er iets nog kan aan wijzigen is dit wel frustrerend. Maar normaliter zijn er altijd hier en daar enkele problemen in een verbouwing en problemen moeten direct worden opgelost. De klant moet hier geen hinder ondervinden. Dit is ook mijn werk om steeds de passende schikking te vinden.

Worden uw projecten vaak omschreven als luxueus? Bent u het daarmee eens?

Ik probeer steeds mijn volledige ziel in ieder project te zetten, alsof het voor mijn eigen woning zou zijn.  Er worden grote en kleine projecten gerealiseerd, die toch meestal als luxueus mogen bestempeld worden. Dit wil niet zeggen dat het duur uitvalt. De prijs is altijd zeer relatief, maar door hier en daar bepaalde items wat betaalbaarder uit te kiezen tussen de andere, waardoor het budget in evenwicht komt, met de verwachting van ieder zijn budget. Voor mij blijft kwaliteit toch steeds het eerste uitgangspunt, samen met het design.

Wat mogen uw klanten verwachten als ze met u werken?

De klanten die met mij werken mogen verwachten dat ik eerst naar hun wensen, smaak en budget luister. Vervolgens kunnen ze op mij rekenen, als enige aanspreekpartner, dat ik steeds alles goed opvolg en steeds bereikbaar ben. De klant heeft meestal een vaak idee of noodzakelijkheden en verwachtingen, die ik dan met mijn ervaring en how know zal omzetten in een aantrekkelijk interieurinrichting met design en gezelligheid, en dit lukt toch steeds.   

 

Ieder project wordt nauwkeurig vooraf voorbereid. Eerst, wordt er een moodboard opgesteld, waarin de klant zijn eerste globale ideeën doorgeeft. Vervolgens wordt dit bijgewerkt en worden hiervan elektronische plannen gemaakt. Alles wordt fase per fase besproken tot we tot een consensus komen. Tot op dit stadium is de klant nog steeds niet gebonden aan eender welke betaling. Een voorontwerp wordt dan gemaakt met hierbij de juiste prijzen en een 3D voorstelling met een volledig gedetailleerde offerte. Na bespreking hiervan maakt de klant twee keuzes: De klant gaat akkoord om het project verder te zetten, waardoor het voorontwerp gratis is. Of de klant beslist dat onze wegen hier scheiden en is er wel een kleine vergoeding aan verbonden voor het voorbereidende werk van maximum 1500 €. Zo voelt de klant geen enkele druk en verbindt zich enkel na een bepaalde tijd om met ons verder te werken.


Heeft u regels waar u zich absoluut aan houdt?

Ik heb eigenlijk geen regels waar ik me absoluut aan houd, maar de verhouding kwaliteit/prijs blijft wel een vast gegeven. Als het budget, die de klant vooropstelt bijna onmogelijk is om het project te creëren, dan zal ik met de klant het kostenplaatsje in detail overlopen om tot de conclusie te komen het budget aan te passen of het project niet uit te voeren.

Is er een kenmerkende toets die u aan al uw ontwerpen toevoegt?

Een kenmerkende toets die ik graag aan al mijn ontwerpen toevoeg is een eenheid van de juiste stijl en kleuren, die rust gestalte geeft. Ik streef eveneens steeds naar een gezellig en rustig kader.


Wat zou uw droomproject zijn, gezien de onbeperkte middelen en het budget?

Voor mij is een droomproject reeds een volledige villa met veel eigen inzet te mogen verwezenlijken, maar dit is al werkelijkheid. Dus zou een echt droomproject met onbeperkte middelen en budget voor mij wel een 1000 m² penthouse in Dubai of New York te mogen inrichten. Stel u voor; een penthouse op het 5 th avenue in New York met 360° zicht op het central park, met dakterras en zwembad of een groot kasteel, waar alles moet worden heringericht in een stijl die me ook ligt. Dromen doet ook een beetje anders leven.   

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine