5 onbekende weetjes over de magnetron | homify

5 onbekende weetjes over de magnetron

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
homify Industriële keukens
Loading admin actions …

De magnetron is een vast onderdeel van bijna iedere keuken geworden. In recordtijd kun je er eten in ontdooien, verwarmen en bereiden. Toch heeft de magnetron een niet al te goede reputatie. Critici vrezen dat de straling ongezond is of klagen dat het eten bereid in de magnetron onveilig is. Ook het schoonmaken van het apparaat is volgens velen helemaal niet zo makkelijk. Dat roept de vraag op wat de meest voorkomende mythes rondom de magnetron zijn. Waarop we ons daarna kunnen afvragen of deze je ervan moeten weerhouden om een magnetron te kopen.

In dit Ideabook proberen we de waarheid achter een aantal mythes rondom de magnetron te achterhalen. Zo komen er uiteindelijk vijf weetjes aan bod die wellicht anders blijken te zijn dan je vooraf had gedacht.

Metaal kan niet in de magnetron

Dat metaal niet in de magnetron mag omdat je het apparaat daarmee kunt beschadigen is een veel voorkomende misvatting. Zo stellig kun je dat namelijk niet beweren, vooral omdat de combimagnetron zelf metalen onderdelen heeft. Het is wel zo dat de microgolven van de magnetron in materialen zoals metaal een elektrische spanning genereert, waardoor het metaal wordt verwarmd. Toch kun je metalen bakjes met eten prima in de magnetron opwarmen. Zolang je de bakjes maar goed vult en goed met het eten naar boven in de magnetron plaatst. Dan kunnen de microgolven het eten moeiteloos van bovenaf bereiken.

Hoe gevaarlijk is de straling?

Verbouwing stadswoning B-TOO Minimalistische keukens
B-TOO

Verbouwing stadswoning

B-TOO

Er wordt veel beweerd dat de straling van de microgolven van de magnetron schadelijk zou zijn. Toch is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook echt zo is. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat er echt helemaal geen schadelijke effecten voor de gezondheid zijn, maar er is ook nog niets wat hier wel op wijst. Effecten op de lange termijn kunnen helaas nooit worden uitgesloten. Wat dat betreft is het echt nog even afwachten.

Voorkom oververhitting

Classic Contemporary Bespoke Kitchen, Kent Humphrey Munson Klassieke keukens
Humphrey Munson

Classic Contemporary Bespoke Kitchen, Kent

Humphrey Munson

Van oververhitting is wel bekent dat het wel gevaarlijk kan zijn, waardoor het te allen tijde moet worden vermeden. Bij kant-en-klaar maaltijden staan de aanbevolen wattages en de bereidingstijd veelal op de verpakking. Ons advies is om die altijd aan te houden. Dan loop je nooit het risico dat je eten te warm wordt verhit.

Niet alleen om eten op te warmen

Monument aan de waterkant - vergunningsvrije uitbreiding ENZO architectuur & interieur Moderne keukens
ENZO architectuur & interieur

Monument aan de waterkant – vergunningsvrije uitbreiding

ENZO architectuur & interieur

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je de magnetron voor meer kunt gebruiken dan alleen het opwarmen en ontdooien van eten. Vaatdoeken en sponzen, die reeds een tijdje in gebruik zijn maar er nog redelijk schoon uitzien, kun je een paar minuten op vol vermogen in de magnetron doen. Dan worden de bacteriën grotendeels vernietigd. Om dit te laten werken, moet de spons wel goed nat zijn.

De binnen- en buitenkant schoonmaken

Waar eten wordt bereid is hygiëne van groot belang. Dit geldt ook voor de magnetron. Daarom is het zeer aan te raden om zowel de binnen- als de buitenkant van de magnetron met regelmaat goed schoon te maken. Vooral binnen in de magnetron zie je na het verwarmen van een paar gerechten al snel de etensresten zitten. Er zijn veel speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, maar je kunt ook met een gewoon sopje en desinfecterend middel aan de slag.

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Ken jij nog onbekende weetjes over de magnetron die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!