Duurzame daken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Duurzame daken

Sam Fisser Sam Fisser
Fort Blauwkapel van RHAW architecture Modern
Loading admin actions …

Het Utrechtse RHAW Architecture geeft ons een kijkje in de toekomst van architectuur. Zij richten zich namelijk op duurzame en circulaire ontwerpen met een sterke nadruk op de toekomst. Een belangrijk onderdeel van deze visie is het nauw samenwerken met de opdrachtgever, ze willen de tijd nemen om samen tot een resultaat te komen die rekening houdt met de levenswijze van de inwoners. Dat duurzame architectuur en prachtig design samengaan bewijst RHAW met ieder project opnieuw, in ieder detail zie je de passie terugkomen. We gaan daarom een kijkje nemen naar één onderdeel van het werk van RHAW: de daken. Van modern en onopvallend tot compleet uniek. 

Modern woonwerkgebouw

Dat dit moderne gebouw meteen opvalt in de binnenstad van Utrecht is wel duidelijk. Maar een minder opvallend aspect is het dak, in dit geval is gekozen voor een plat dak. Opvallend hieraan is dat je misschien denkt dat de bovenste verdieping compleet gemaakt is van ijzeren lamellen. Maar niets is minder waar: het is duurzaam hout dat door de jaren heen verkleurd is tot een uniek zilvergrijs. Door het platte dak ontstaat er een uniformiteit en word je aandacht getrokken naar de opvallende shutters die zoveel of zo weinig privacy kunnen geven als de bewoners willen. 

Scherp dak

Om aan te tonen dat RHAW Architecture niet bang is om te experimenteren en in ieder ontwerp uniek blijft moeten we dit huis bespreken. Het heeft een sobere uitstraling maar de vorm, en dan vooral het puntige dak, geven een speelse look. Het hele huis is bekleed met ruwe, verduurzaamde houten planken. 

Serre aan de zijkant

Je denkt misschien: ‘hoe kan iemand wonen in zo’n klein huis?’.  Maar van de zijkant ontpopt er zich een complete serre en zie je pas hoe groot alles eigenlijk is. Ook hier loopt het hout mooi door. Opnieuw is er gekozen voor hout dat gedurende de jaren alleen maar mooier word dankzij de invloed van de natuur. Let ook op de bijna oversized schoorsteen die inspeelt op het kinderlijke, maar robuuste gevoel van dit pand. Het hout steekt ook weer prachtig af met de glazen serre. Op zoek naar meer inspiratie voor je eigen serre? Kijk dan hier 

Dakramen

In sommige projecten heeft RHAW bewust gekozen om de oude daken grotendeels te behouden. Zoals op deze woonboerderij die ook dienst doet als bed & breakfast. Op het eerste gezicht valt de aanpassing die RHAW heeft gedaan niet eens op: de oude dakkapellen zijn ingewisseld voor langgerekte dakramen die langs de zijkant van het huis lopen. De ideale manier om veel licht binnen te laten zonder afbreuk te doen aan het traditionele ontwerp van de boerderij. Geloof ons, als we zeggen dat het interieur totaal niet is wat je verwacht bij deze boerderij. Bekijk het hele project hier en laat je verwonderen! 

Subtiele elementen

Ook bij deze villa heeft RHAW ervoor gekozen om een groot gedeelte van het originele dak te bewaren. Om alles een moderne uitstraling te geven is ervoor gekozen om enkele typerende elementen te veranderen. Zo is het gebruikelijk bij dit soort villa’s dat er dakranden, goten en regenbuizen prominent uitsteken. RHAW heeft deze verwijderd voor meer moderniteit. Zo zie je dat een kleine aanpassingen al veel verschil kan maken. 

Houten aanbouw

Houten planken Moderne huizen van RHAW architecture Modern
RHAW architecture

Houten planken

RHAW architecture

Bij deze woning out 1942 heeft RHAW een aanbouw gemaakt waar oorspronkelijk een stenen schuur stond. Hier is opnieuw gekozen voor duurzaam hout die van het dak doorloopt over de gehele aanbouw. Het moderne hout steekt mooi af bij de oorspronkelijke dakpannen van het huis. 

Lichtinval

werk en flexruimte Industriële kantoorgebouwen van RHAW architecture Industrieel
RHAW architecture

werk en flexruimte

RHAW architecture

De RHAW het belangrijk vindt om met natuurlijk lichtinval te werken is je misschien al wel opgevallen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je minder elektriciteit hoeft te verbruiken, het geeft ook een ruimer gevoel aan je huis. In deze Industriële werkruimte is gekozen voor glazen daken om de lichtinval zo goed mogelijk te benutten. 

Onder welk dak zie jij jezelf wel wonen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!