Maak je eigen room divider, zes tips | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Maak je eigen room divider, zes tips

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Minimalistische woonkamers van homify Minimalistisch
Loading admin actions …

Met een room divider deel je een grote ruimte makkelijk in in een handzamer formaat. Groot voordeel is dat je wel de 'luchtigheid' van de ruimte behoudt. Een ander enorm voordeel is dat je met de room divider makkelijk extra bergruimte creert. Dit hoeft trouwens niet perse, er is namelijk een breed scala aan scheidingswanden te bedenken. Een room divider is daarmee niet per definitie voorzien van kastruimte. Het kan ook een glazen wand zijn, of een kunststof scheidingswand met extra isolatie. Wat alle scheidingswanden gemeen hebben is dat ze de ruimte aantrekkelijker maken. Ben je geinteresseerd in het creeren van een eigen scheidingswand in je huis? Wij nemen je aan de hand en bespreken een aantal tips voor het maken van je eigen room dividers. Van haalbaar plan tot mogelijke materialen en het te gebruiken gereedschap. Klaar voor onze ontdekkingsreis? Wandel even met ons mee.

Waarom een room divider?

Hierboven bespraken we al even kort het hoe en waarom van het plaatsen van een room divider. Maar laten we eerst naar de basis kijken: wat is een room divider precies? Het concept komt, het spreekt voor zich, uit het Engels. Het betekent dan ook letterlijk 'kamer verdeler'. Een room divider, of scheidingswand, heeft als doel een grotere ruimte in kleinere ruimtes te verdelen. Maar waarom? Een grote ruimte is voor het oog al snel onoverzichtelijk. De meeste mensen houden juist van dat overzicht om zich veilig en geborgen te voelen. In een grotere woning is het plaatsen van een scheidingswand om die geborgenheid te creëren dan ook geen vreemde gedachte. In een loft bijvoorbeeld zie je dat vaak gewerkt wordt met een scheidingswand om de verschillende functies van een ruimte te accentueren. Een wandje tussen keuken en woonkamer zorgt ervoor dat de ruimtelijkheid van het loft behouden blijft terwijl de scheiding toch duidelijk aanwezig is.

Bedenk een werkbaar plan

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne woonkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

Je hebt inmiddels besloten dat een room divider voor jou de 'way to go' is. Gefeliciteerd! Vraag 1 om je nu te stellen is: waar komt hij precies. Afhankelijk van de plaatsing ervan kan je na gaan denken over de eisen die je aan jouw scheidingswand stelt. Moet er bijvoorbeeld extra opbergruimte in komen, of wil je juist een geheel gladde wand. Wil je misschien, zoals we hier in de foto zien, gebruik maken van de wand om er een extra 'feature' in te plaatsen. Een open haard leent zich enorm goed voor het neerzetten van een fijn sfeertje en in een scheidingswand lukt het ook nog eens om er van twee zijden van te genieten. Een andere mogelijkheid om 'dubbelzijdig' van je room divider te genieten is het plaatsen van een aquarium. Mogelijkheden te over dus, maar ga eerst maar eens na wat het beste bij jou past.

Kies je materialen

Roomdivider met blauwstaal schappen: modern  door Medie Interieurarchitectuur, Modern
Medie Interieurarchitectuur

Roomdivider met blauwstaal schappen

Medie Interieurarchitectuur

Je hebt je dromenlijstje opgesteld en weet inmiddels waar je room divider precies moet komen. Stap twee is om na te denken over het gebruik van materialen. Want waar eerder voor gipswandjes zich goed leken te lenen voor het creëren van een scheidingswand zijn de mogelijkheden inmiddels veel en veel groter geworden. Hoewel gips natuurlijk super makkelijk te zetten is, en budgettechnisch bovendien een geweldige keuze is, doet het weinig voor je inrichting. Wil je een statement maken, dan zijn gipswanden een stuk minder geschikt. Glas is een mooie optie die de ruimte wel scheidt maar toch licht en ruimtelijk houdt. Of kies je misschien voor zwaardere materialen zoals ijzerwerk of aluminium? De keuze van je materialen is afhankelijk van de stijl van je huis. Van minimalistisch (glazen wanden), tot landelijk (ga voor hout) of modern (kunststof leent zich enorm goed om als room divider in te zetten). Kom je er niet uit? Een interieur designer is op de hoogte van de laatste trends en kent bovendien alle mogelijkheden.

Je gereedschap

Minimalistische woonkamers van homify Minimalistisch

Ruimte: check, materiaal: check, extra opties: check; je bent helemaal klaar om van start te gaan. Maar welk gereedschap gebruik je nu om aan de slag te gaan? Dat is volledig afhankelijk van het materiaal waar je voor gekozen hebt. Kies je voor hout dan heb je aan een hamer, een zaag en een aantal spijkers voldoende, vaak is kit ook nog een mooie optie om naadloos te kunnen lijmen. Kies je voor kunststof of glas dan is de juiste lijm een goede aankoop. Voor de klussers onder ons is een scheidingswand nog goed zelf te maken. Maar ben je nou niet zo'n klusser, of ben je nou eenmaal geboren met twee linkerhanden? Er zijn zat klusjesmannen of meubelmakers die je van dienst kunnen zijn. Zij beschikken sowieso over het juiste gereedschap, het enige gereedschap dat jij vervolgens klaar hoeft te leggen is je portemonnee.

Isolatie

Villa New Water Moderne woonkamers van Waterstudio.NL Modern
Waterstudio.NL

Villa New Water

Waterstudio.NL

Een scheidingswand leent zich bijzonder goed voor isolatiedoeleinden. We hebben het daarin niet alleen over warmte-isolatie, maar zeker ook over geluids-isolatie. In een holle ruimte, vooral wanneer de ruimte een groter oppervlak heeft, is de kans dat het geluid tussen de wanden heen-en-weer kaatst erg aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de ruimte 'harder' klinkt dan prettig is. Vooral harde en hoge tonen worden hierbij weerkaatst. Een room divider zorgt er in zo'n ruimte voor dat het geluid niet weerkaatst kan worden omdat het geluid geabsorbeerd wordt. Wil je je room divider voor dit doeleinde gebruiken? Zorg dan dat je je materiaal hier op uitzoekt. Zachte materialen absorberen beter dan harde materialen zoals hout, steen en glas. 

Kies voor een speciaal design

De laatste tip die we je willen meegeven in je zoektocht naar jouw perfecte room divider is de mogelijkheid om te kiezen voor een speciaal design. Room dividers kunnen vrij massief overkomen wanneer je kiest voor een sluitend geheel. Om toch luchtigheid te houden in je kamer kun je ervoor kiezen ruimtes uit te (laten) frezen. Door te kiezen voor een speciaal design in je room divider zorg je voor een eye catcher in de ruimte, een mooie aanvulling op je bestaande interieur. Kies voor een design dat in concept op in vorm terugkomt in je woonkamer. Hier is gekozen voor een Oosters patroon, maar als jij bijvoorbeeld prachtige gordijnen hebt waar een mooie lijn in zit dan is het ook mooi om ervoor te kiezen om juist dat patroon, of een afgeleide ervan, in je room divider terug te laten komen.

Welke tip voor het maken van de perfecte room divider mis je nog? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!