Laat de zon binnen: Leven met natuurlijk licht

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Een van de grote vragen die al gauw een rol spelen bij het ontwerp van de constructie of verbouwing van een huis is: hoeveel natuurlijk licht kan er binnen komen? Het is geen wonder dat advertenties voor huizen die te koop of te huur staan vol staan met aanprijzende uitdrukkingen als 'doorzonwoning' en 'zonovergoten ruimte'. Het lijkt erop dat mensen altijd op zoek zijn naar zonlicht. Terwijl architectuur in sommige delen van de wereld juist ontworpen is om de zon buiten te houden, hier op het noordelijk halfrond willen we juist zoveel zonlicht binnenhalen als maar mogelijk is – vooral tijdens de wintermaanden. Dit betekent niet dat we niet lijden onder hete zomers: integendeel. Maar goede beglazing in onze huizen betekent dat we alle vier de seizoenen comfortabel kunnen leven.

Plafondlicht

moderne Keuken door CATO creative
CATO creative

Bishops Park SW6

CATO creative

Cruciaal voor zonlicht is natuurlijk de oriëntatie van het huis maar vooral ook het grootte en aantal ramen en glazen deuren. Ramen naar het zuiden absorberen het meeste zon gedurende de winter. In de zomermaanden krijgen juist de kamers op het westen het meeste licht. Over het algemeen worden kamers op het oosten verlicht door de ochtendzon, terwijl noordelijk liggende ruimten vrij donker blijven. Bij het (ver)bouwen van een huis zijn deze dingen van groot belang om met de architecten en aannemers te bespreken want, met een aantal kleine aanpassingen kun je op langer termijn behoorlijk op de energierekening besparen. Een win-win situatie voor jou en de natuur!

Plafondramen of skylights bijvoorbeeld laten een grote hoeveelheid licht in huis. Alhoewel meestal alleen te vinden op de hoogste verdieping, kunnen zulke lichtdoorlatende toevoegingen de ambiance van een ruimte compleet veranderen. Een plafondraam creëert altijd een open gevoel, omdat het de ruimte naar de lucht opent. We kunnen zo vrijelijk het wolkenspel bewonderen en zelfs tijdens de sombere wintermaanden krijgt ons huis zo veel natuurlijk licht. De plafondramen hier afgebeeld maken koken een groot plezier en brengen een beetje van buiten naar binnen.

Het juiste raam kiezen

Grote ramen, van vloer tot plafond, brengen natuurlijk het meeste licht in huis. Over het algemeen gelden de volgende regels als belangrijk bij de keuze: plaats deuren en zitgedeeltes naar het zuiden voor maximaal zonlicht. In de zomer is dan wel externe bescherming nodig om oververhitting te voorkomen. Dit kan heel eenvoudig door zonneschermen of zonnegordijnen te installeren. Daarbij zijn externe systemen aan het raam effectiever dan zonnegordijnen of -schermen binnen. Aangezien veel warmte wordt verloren door beglazing is het niet aan te raden grote ramen aan te brengen aan de noordelijke kant. Daarnaast kunnen de componenten rondom het raam zo ontworpen worden dat de zonnestralen verder naar binnen gelokt worden. Zwarte kozijnen zijn goede warmtegeleiders terwijl, als alternatief, diepere raamkozijnen of afdakjes aan de bovenkant van het raam, op de juiste hoek geïnstalleerd, de toegang van de zon blokkeert tijdens die nare, hete zomerdagen.

Badkamerlicht

moderne Badkamer door in_design architektur
in_design architektur

Introvertiertes Familienbad mit Oberlicht

in_design architektur

Vooral in veel oudere huizen en appartementen is de badkamer vaak een ruimte zonder natuurlijk licht en daardoor ook zonder goede ventilatie. Dit komt voornamelijk door de architectuur van vooral rijtjeshuizen of appartementen in flats en het is natuurlijk veel belangrijker om een raam in de slaapkamer of keuken te hebben. Maar, het gebrek aan ramen in de badkamer veroorzaakt één groot probleem: de stoom na een lange douche of bad kan niet makkelijk ontsnappen als je alleen toegang hebt tot een kleine afzuiger. Daarom is het belangrijk om een goed elektronisch afzuigsysteem te installeren, om ervoor te zorgen dat stoom en vocht uit de ruimte verdwijnt. De ideale oplossing voor een badkamer waar geen raam in een muur geïnstalleerd kan worden is een skylight. Je kunt de lucht boven zien, wat altijd een ontspannen gevoel creëert en je kunt een systeem implementeren dat elektronisch geopend kan worden voor als je een warme, stomende douche neemt.

Serres

De luxueuze variant van de met licht overgoten ruimte is zonder twijfel een 'wintertuin' of 'serre'. Compleet van glas geconstrueerd laat deze ruimte de zon en natuurlijk licht in iedere hoek toe. Daarnaast bieden glazen muren een prachtig 180° tot zelfs 360° zicht op het landschap. Maar in de wintermaanden kan een wintertuin vreselijk koud zijn. In dat geval, om het als tuin te kunnen gebruiken, is een krachtig verwarmingssysteem of haard hard nodig. Maar met deze hulpstukken is het uitzicht vanuit deze ruimte een eeuwig veranderend canvas dat zelfs 's winters in groot comfort en met ruim naar binnen schijnend natuurlijk licht genoten kan worden.

Voor inspiratie wat betreft de stijl van de ramen en skylights kun je hier ook lezen over ramen en kozijnen in allerlei soorten en maten.

Hoe haal jij zoveel mogelijk licht in huis tijdens de winter? Vertel het ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!