Met deze verlichtingstips geef je jouw keuken een nieuwe look!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Project 820 Artichoke Moderne keukens
Loading admin actions …

Keukenverlichting heeft meer invloed op de look van je keuken dan je wellicht zou denken. Met de juiste verlichting kun je jouw keuken een heel nieuw uiterlijk geven. En daar hoef je helemaal niet zo gek veel geld voor uit te geven of enorm voor te verbouwen. Daarnaast doet goede verlichting veel voor het plezier waarmee je in de keuken aan de slag gaat. Het is tenslotte maar wat handig als je goed kunt zien waar je tijdens het koken mee bezig bent.

In dit Ideabook bespreken we een aantal verlichtingstips waarmee je jouw keuken een compleet nieuwe look kunt geven. We vertellen je welk type verlichting in de keuken uitstekend van pas komt en hoe je deze verlichting heel gemakkelijk zelf kunt installeren. Ook gaan we in op de noodzaak van goede keukenverlichting. Lees dus snel verder en doe je voordeel met alle tips die we geven!

De noodzaak van betere keukenverlichting

De laatste jaren is de keuken meer geworden dan alleen de plek waar je ’s ochtends je broodje smeert en ’s avonds het avondeten klaarmaakt. Mening keuken doet vandaag de dag ook dienst als eetkamer of plek om met familie en vrienden samen te komen. Om die reden moet de moderne keuken ook anders worden verlicht. Aan de eettafel in de keuken doe je meer dan alleen eten. Er wordt ook gestudeerd, gelezen en de administratie gedaan. Allemaal klusjes waarvoor je goede verlichting nodig hebt. Andere verlichting vooral dan voorheen in de meeste keukens werd gebruikt. Door het veranderende doel van de keuken verandert ook de verlichting. Gelukkig hebben we een aantal verlichtingstips voor je op een rijtje gezet, die je ook nog eens heel gemakkelijk kunt toepassen.

Kies voor spotjes

Een enkele plafondlamp biedt voldoende licht voor algemene klusjes en het vinden van de weg in de keuken, maar is niet in staat om alle hoekjes en gaatjes optimaal te verlichten. Met spotjes kun je dit probleem heel gemakkelijk oplossen. Hiervoor hoef je niet eens perse meerdere aansluitpunten te creëren. Er zijn namelijk genoeg plafondlampen te verkrijgen die maar één aansluitpunt nodig hebben maar wel drie of meerdere spotjes bevatten. De spotjes bevinden zich meestal een stukje uit elkaar en kun je meerdere kanten opdraaien. Zo kun je heel gemakkelijk meerdere plekken in de keuken heel gericht verlichten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een nieuwe plafondlamp aan te schaffen en de oude lamp door de nieuwe lamp te vervangen.

Verlichting onder de keukenkastjes

Kitchen : Modern and practical In:Style Direct Moderne keukens
In:Style Direct

Kitchen : Modern and practical

In:Style Direct

Met verlichting onder je keukenkastjes zorg je voor licht op de plekken waar je de verlichting het meeste nodig hebt. Je eigen lichaam en de bovenkastjes in de keuken blokkeren veelal het licht van de plafondlamp, waardoor een deel van het aanrecht niet voldoende wordt verlicht. Om te voorkomen dat je in je eigen schaduw of dat van de keukenkastjes aan de slag moet, kun je ervoor kiezen om lampjes onder de bovenkastjes aan te brengen. Met deze verlichting wordt je keukenblad, snijplank en kookboek optimaal verlicht, waardoor je weer met veel plezier in je keuken aan de slag kunt.

Kies bij verlichting onder de keukenkastjes uit drie mogelijkheden

Bij verlichting voor onder je keukenkastjes kun je kiezen uit drie type licht. Het gaat dan om TL-lampen, halogeenlampen en spaarlampen. Ieder type verlichting heeft zijn eigen voor- en nadelen.

TL-lampen zijn niet heel duur en gaan lang mee. Ze zijn er in verschillende lengtes, waardoor je altijd een lamp vindt die perfect onder jouw keukenkastje past. TL-lampen kunnen voor een felgekleurde muur wel een minder mooie gloed creëren waar niet iedereen dol op is.

Halogeenlampen zijn meestal beschikbaar als spotjes en geven een vrij wit gericht licht wat goed van pas komt voor het werk in de keuken. Het type licht dat halogeenlampen geeft is te vergelijken met zonlicht.

Spaarlampen zijn er in een verscheidenheid aan wattages en kleuren. Ze gaan lang mee, maar hebben als nadeel dat het even duurt voordat ze op volle sterkte zijn. Iets waar je voor een snel klusje in de keuken wellicht niet altijd op wilt wachten.

Ga voor plafondspotjes

Loft Conversion, Sheen SW14 TOTUS Moderne keukens
TOTUS

Loft Conversion, Sheen SW14

TOTUS

Het voordeel van spotjes hebben we eerder in dit Ideabook al besproken. Naast spotjes die op één aansluitpunt kunnen worden bevestigd, kun je ook kiezen voor ingebouwde plafondspotjes. Het installeren van ingebouwde plafondspotjes vereist uiteraard wat meer handelingen, maar wellicht kan een professional je daarbij helpen. Het voordeel van ingebouwde spotjes is dat je ze verder uit elkaar in het plafond kunt bevestigen. Hierdoor kun je nog meer delen van de keuken heel gericht verlichten, waardoor er echt geen enkel belangrijk plekje onverlicht blijft. Daarnaast zien ingebouwde plafondspotjes er ook nog eens heel erg mooi uit. Een betere manier om je keuken een compleet nieuwe look te geven is er eigenlijk niet.

Kies voor dimbare verlichting

Project 820 Artichoke Moderne keukens
Artichoke

Project 820

Artichoke

Soms hoef je voor het verbeteren van de verlichting in je keuken niet perse meer verlichting aan te brengen. Het kan namelijk prima zo zijn dat je keuken reeds voldoende verlicht is. Wel kan het nodig zijn om dimbare verlichting te installeren. Er zijn namelijk ook momenten dat je bij een bezoekje aan de keuken niet perse heel veel licht nodig hebt. Dan is dimbare verlichting echt een uitkomst. Als je ’s avonds of ’s nachts even snel wat uit de keuken wilt pakken heb je er niet altijd behoefte aan vol in fel licht te staan.

Koop betere peertjes

Our Industrial Showroom homify Industriële keukens
homify

Our Industrial Showroom

homify

Soms is het verbeteren van de verlichting in je keuken wel heel erg makkelijk. Het verwisselen van de peertjes kan namelijk al voor veel verandering zorgen. Zo kun je overstappen van spaarlampen op led-lampen. De laatste geven niet alleen direct op volle sterkte licht, maar zijn ook veel zuiniger in gebruik. En uiteraard kun je er ook gewoon voor kiezen om lichtbolletjes met een hoger of lager wattage te kopen, waardoor de ruimte ook meteen heel anders wordt verlicht.

Wil je meer weten over verlichting? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Ken jij nog keukenverlichting die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!