Zo bouw je een fantastisch lowbudget huis

TILL BEHNE TILL BEHNE
Zomerhuis Midlaren, Kwint architecten Kwint architecten Landelijke huizen
Loading admin actions …

Een huis bouwen is hartstikke leuk. Je kan het helemaal zo maken en vormgeven als je zelf wil. En omdat je zelf de controle hebt, kun je ook de kosten een beetje in de hand houden. Zelf een huis bouwen is natuurlijk niet goedkoop. Maar met een beetje creativiteit en gezond verstand kun je een fantastisch huis bouwen met een klein budget. Daarom geven we je een aantal tips waarmee je de kosten kunt drukken, maar waarbij het eindresultaat er zeker mag wezen.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Als je je eigen huis gaat bouwen, of laten bouwen, zijn er natuurlijk een aantal factoren die de uiteindelijke kosten bepalen. Allereerst is er de grond waar je je huis gaat bouwen. Bepaalde plekken zijn nu eenmaal duurder dan andere. De materialen die je gebruikt, zullen ook de kosten bepalen. Je hebt de beste materialen, die ook het meeste kosten. Althans vaak. Toch proberen we je een aantal alternatieven te bieden, zodat je een mooi maar betaalbaar huis kunt bouwen. De kosten zijn ook afhankelijk van hoeveel hulp je inschakelt. Als je niet alles zelf kan, zal je professionals moeten inhuren. En dat kost geld. Hoe meer je zelf doet, hoe meer je kunt besparen.

Het ontwerp is van cruciaal belang

Het ontwerp van een huis is belangrijker dan dat je denkt. Het bepaalt hoe het er straks uit komt te zien, maar zeker ook of het efficiënt, energiezuinig en duurzaam is. Samenwerken met een architect kan dus een voordeel zijn. Maar het kost uiteraard ook geld. Voor een lowbudget huis is het dus niet vanzelfsprekend dat je met een architect gaat samenwerken. Vaak kun je ook een heleboel zelf. En er zijn altijd verschillende prefab mogelijkheden. Dat scheelt kosten op vlak van het ontwerp en de hulp. Vergeet ook vooral niet na te denken over hoe je je tuin wilt ontwerpen want een prachtige tuin past perfect bij elk voortreffelijk huis. Zeker als je een van deze 19 wondermooie designs toepast. Toch zijn ook enkele van deze designers duurder dan andere en kun je dus ook de kosten drukken door de juiste keuzes te maken.

Laat een ontwerp opstellen

Of je nu een architect gaat inschakelen voor het hele ontwerp of niet, het is toch belangrijk om een plattegrond te laten opstellen. Dankzij zo'n plattegrond zal je de slaapkamers, keuken, badkamer, etc. kunnen zien en zo ontdekken of het huis echt bij je past. Als dit niet het geval is, dan kan je nog altijd ideeën, ontwerpen of het design bijstellen. Dankzij een 3D-visualisatie kun je zelfs ook digitaal door je huis wandelen. Je kunt ook direct meubilair in je huis plaatsen waardoor het plaatje volledig wordt! Als je een architect de plattegrond laat opstellen, dan zal hij of zij je hele huis ontwerpen, maar dat zal misschien duurder uitvallen dan als je zelf je plannen opstelt. Toch wil je niet voor onaangename verrassing komen te staan tijdens de verbouwingen en dus is het dan toch aan te raden om plannen te laten opstellen.

Materialen voor muur en structuur

Zoals gezegd, kunnen prefab oplossingen zeer gunstig uitpakken. Het is goedkoper, omdat het al voorgefabriceerd is, en de productiekosten dus lager zijn. Voor de muren in je huis kun je houten balken gebruiken waar je isolatiemateriaal en vervolgens gipsplaten aan vastmaakt. Het houten huis bouwen is goedkoop en is in de meeste gevallen ook goedkoper dan bijvoorbeeld het metselen van een huis.

Besparen op de basis

Goedkoop bouwen kan op verschillende manieren. Eerder hadden we het al over goedkopere oplossingen zoals prefab of budgethuizen. Een andere optie is om gebruikte bouwmaterialen te kopen. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de kwaliteit. Het scheelt enorm in de portemonnee. Uiteraard kun je ook op koopjesjacht gaan. Bijvoorbeeld door op aanbiedingen, kortingen of faillissementsverkopen te wachten. Je kan natuurlijk ook besparen als je op een slimme manier je materialen kiest. Zo is multiplex goedkoper dan hardhout, baksteen minder duur dan natuursteen en is kunststof in de meeste gevallen ook een meer voordelige keus.

Bespaar dankzij de juiste isolatie

Wil je een goedkoop huis bouwen? Dan denk je niet meteen aan het investeren in isolatie. Toch moet je isolatie wel overwegen, want het kan over een langere periode enorm kostenbesparend zijn. Het loont vrijwel altijd de moeite. Isoleren kan op verschillende manieren met verschillende materialen. Om zoveel mogelijk te besparen moet je dus het juiste materiaal tegen de juiste prijs te vinden. Je kan ook kosten besparen door efficiënt om te gaan met verwarming. Zo is het goed om zoveel mogelijk deuren te sluiten, zodat je warmte zo lang mogelijk vast houdt. Het is ook aan te raden om 's nachts en als je de deur uitgaat de verwarming lager te zetten.

Dubbel glas doet je kosten dalen

Dankzij de ramen kan je zowel op korte en lange termijn kosten besparen. Uiteraard kun je tweedehands ramen kopen en dan is kunststof betaalbaarder dan houten raamkozijnen. Op de lange termijn ben je met dubbel glas altijd voordeliger gesteld dan met enkel glas. Een andere tip om warmte vast te houden is het ophangen van gordijnen.

Wat is jouw geheime lowbudget tip voor het bouwen van een huis? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!