Zo bouw je een fantastisch lowbudget huis | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo bouw je een fantastisch lowbudget huis

TILL BEHNE TILL BEHNE
Zomerhuis Midlaren Landelijke huizen van Kwint architecten Landelijk
Loading admin actions …

Een huis bouwen is een natuurlijk hartstikke leuk. Je kan het helemaal zo maken en vormgeven als je zelf wil. En omdat je zelf de controle hebt, kun je ook de kosten een beetje in de hand houden. Een huis bouwen is natuurlijk niet goedkoop. Maar met een beetje creativiteit en slimmigheid kun je een fantastisch lowbudget huis bouwen. In dit Ideabook geven we je daarom een aantal tips waarmee je de kosten kunt drukken. Maar waarbij het eindresultaat er zeker nog mag wezen.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Als je naar huis gaat bouwen, of laten bouwen, zijn er natuurlijk een aantal factoren die de uiteindelijke kosten gaan bepalen. Allereerst is daar natuurlijk de grond waar je je huis gaat bouwen. Bepaalde plekken zijn nu eenmaal duurder dan andere. Vervolgens is belangrijk welke materialen je gebruikt. Je hebt de beste materialen, die ook het meeste kosten. Althans vaak. Maar in dit Ideabook proberen we je een aantal alternatieven te bieden, zodat je een mooi maar betaalbaar huis kunt bouwen. Als laatste is natuurlijk ook van belang in welke mate je hulp inschakelt. Als je niet alles zelf kan, zal je professionals moeten inhuren. En dat kost geld. Hoe meer je zelf doet, hoe meer je kunt besparen.

Ontwerp

Nieuwbouw woning Staategaard - Tielemans Moderne huizen van bv Mathieu Bruls architect Modern
bv Mathieu Bruls architect

Nieuwbouw woning Staategaard – Tielemans

bv Mathieu Bruls architect

Het ontwerp van een huis is van cruciaal belang. Het bepaalt hoe het er straks uit komt te zien, maar zeker ook of het efficiënt, energiezuinig en duurzaam is. Samenwerken met een architect kan dus een voordeel zijn. Maar het kost uiteraard ook geld. Voor een lowbudget huis is het dus niet vanzelfsprekend dat je met een architect gaat samenwerken. Vaak kun je ook een heleboel zelf. En er zijn altijd verschillende prefab mogelijkheden. Dat scheelt in het ontwerp, de kosten en de arbeid.

Materialen voor muur en structuur

Zoals gezegd, kunnen prefab oplossingen voor je huis gunstig uitpakken. Het is goedkoper omdat het al voorgefabriceerd is, en de productiekosten dus lager zijn. Voor de muren in je huis kun je denken aan een houten balken constructie waar je isolatiemateriaal en vervolgens gipsplaten tegen aanschroeft. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan het metselen en stuken van een muur.

Besparen op de basis

Architect Raalte STUDIO = architectuur Moderne huizen van Hoogsteder Architecten Modern Hout Hout
Hoogsteder Architecten

Architect Raalte STUDIO = architectuur

Hoogsteder Architecten

Besparen op de basis van je huis kan op een aantal manieren. Eerder noemden we al prefab als een kostenbesparende oplossing. Een andere optie is om gebruikte bouwmaterialen te kopen. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de kwaliteit. Maar het scheelt wel enorm in de portemonnee. Uiteraard kun je ook op koopjesjacht gaan. Bijvoorbeeld door op aanbiedingen, kortingen of faillissementsverkopen te wachten. En je kan natuurlijk ook besparen als je slim je materialen kiest. Zo is multiplex goedkoper dan hardhout, baksteen minder duur dan natuursteen en is kunststof in de meeste gevallen ook een meer voordelige keus.

Isolatie en verwarming

Woonhuis Graaf - Nicolaije Moderne huizen van bv Mathieu Bruls architect Modern
bv Mathieu Bruls architect

Woonhuis Graaf – Nicolaije

bv Mathieu Bruls architect

Als je een lowbudget huis wilt bouwen, denk je niet meteen aan het investeren in isolatie. Maar dat kan je nog duur komen te staan. Want op den duur is isoleren enorm kostenbesparend. Dus dat loont vrijwel altijd de moeite. Isoleren kan op verschillende manieren met verschillende materialen. Om zoveel mogelijk te besparen is het dus zaak om het juiste materiaal tegen de juiste prijs te vinden. En ook met het efficiënt omgaan met verwarming kun je kostenbesparing. Zo is het goed om zoveel mogelijk deuren te sluiten, Zodat je warmte zo lang mogelijk vast houdt. En het is ook aan te raden om 's nachts en als je de deur uitgaat de verwarming lager te zetten.

Ramen

Zomerhuis Midlaren Landelijke huizen van Kwint architecten Landelijk
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

Wat ramen betreft, kun je zowel bij de aanschaf als op de lange termijn besparen. Uiteraard kun je tweedehands ramen kopen en is kunststof betaalbaarder dan houten raamkozijnen. En op de lange termijn ben je met dubbel glas altijd voordeliger uit dan met enkel glas, omdat het enorm in de stookkosten scheelt. Een andere tip om warmte vast te houden is het ophangen van gordijnen.

Inspiratie voor mooi (lowbudget) huizen kun je hier opdoen. Deze professionals weten alles over (lowbudget) bouwmaterialen. En in dit Ideabook lees je nog meer over het bouwen van je droomhuis.

Wat is jouw geheime lowbudget tip voor in en rondom het huis? Laat je comment hieronder achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!