Met welk type baksteen bouw je het beste een huis? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Met welk type baksteen bouw je het beste een huis?

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne huizen van Estudio Arqt Modern
Loading admin actions …

Bakstenen zijn al eeuwen lang het materiaal om huizen mee te bouwen. Door de vele fantastische eigenschappen van bakstenen wordt het tot op de dag van vandaag nog veel gebruikt. Een aantal van die eigenschappen van bakstenen zijn goede isolatie, duurzaamheid, een goede verwerkbaarheid, stabiliteit en brandveiligheid. En omdat bakstenen in verschillende kleuren gemaakt worden, is er voor iedereen wat wils. Dus ook op esthetiek scoort de baksteen goed. Nu zijn er een aantal verschillende soorten baksteen, met ieder eigen doeleinden en eigenschappen. In dit Ideabook bespreken we daarom de meest gebruikte soorten baksteen en wat je er allemaal mee kan.

Volle baksteen

Allereerst is daar de volle baksteen. Van een volle baksteen is sprake als er minder dan 15 procent aan perforaties voorkomt. Tot zo'n 60 à 70 jaar geleden werd er in Nederland uitsluitend met deze volle baksteen gebouwd. Tegenwoordig is dat nog maar zo'n 40 procent. Een volle baksteen is meestal heel hard, handig in het gebruik en vorstbestendig. Hierdoor wordt hij vaak voor buitenmuren gebruikt.

Geperforeerde baksteen

Vervolgens is daar de geperforeerde baksteen. Dit zijn bakstenen of kunst stenen met 15 tot 20 procent perforaties. Geperforeerde bakstenen worden vooral gebruikt voor binnenmuren en voor de binnenbanden van spouwmuren.

Holle baksteen

Van een holle baksteen is sprake als er meer dan 20 procent holle ruimte bestaat in de steen. Door dit hoge percentage holle ruimte kan de holle baksteen niet worden gebruikt voor dragende muren. Dit omdat de steen door dit hoge percentage lucht niet sterk genoeg is om de grote krachten op te vangen of te dragen. Het voordeel van een holle baksteen is het geringe gewicht en de wat grotere afmetingen. Hierdoor gaat het metselen van een muurtje lekker snel. Door de holle ruimte in de steen heeft deze baksteen ook een hogere isolatiewaarde.

Gevelsteen

Als je alle muren in je huis gebouwd hebt, heb je natuurlijk ook een gevel nodig. En daarvoor is dan de gevelsteen, ook wel voorwerker genoemd. Het is alleen wel vrij lastig een echte definitie te geven van een gevelsteen. Vroeger was een gevelsteen een mooi verzorgde steen die ook wel siersteen werd genoemd. Maar tegenwoordig willen mensen vaak ook een rustieke of een wat ruwere gevel. Een andere definitie zou kunnen zijn dat elke bakstenen die vorstbestendig is, een gevelsteen is. Maar die definitie is dan weer een beetje ruim. Dat in ogenschouw nemend, kun je drie soorten gevelstenen onderscheiden. De handvormgevelsteen, een volle steen die met de hand is gevormd. De vormbaksteen, een machinale nabootsing van de handvormgevelsteen. En als laatste heb je nog de strengpersgevelsteen. Dit is een steen met een uiterst verzorgd oppervlak, dus de sierlijkste van het stel.

Traditionele bakstenen

Church Mews, Hartland, Devon Moderne huizen van The Bazeley Partnership Modern
The Bazeley Partnership

Church Mews, Hartland, Devon

The Bazeley Partnership

Een oude industrie als de baksteenindustrie heeft uiteraard ook producten die om de een of andere reden een algemeen of regionaal bekende traditionele naam hebben. Deze stenen zijn uiteraard niet altijd en overal verkrijgbaar, maar geven een huis wel een typische streekgebonden uitstraling. Zo heb je bijvoorbeeld de klampsteen, een gevelsteen gebakken in een klampoven. Dan is er de papesteen, een baksteen die in de Middeleeuwen werd gebakken door monniken. Een klinkaert (klinker) is een zeer hard gebakken klampsteen die daardoor een hoge druk- en slijtageweerstand heeft. Door de goede waterdichtheid is deze steen uitermate geschikt voor onderbouwen (kelders) en waterwerken. Verder heb je nog Kempische voorwerkers en de Veldovensteen. Deze laatste soort stenen worden, zoals de naam doet vermoeden, gebakken in veldovens.

Meer fraai gemetselde huizen kan je hier bekijken. Deze professionals weten alles van bakstenen en wat je ermee kunt. En in dit Ideabook lees je hoe je zelf een muur kan metselen met baksteen.

Zelf wel eens gemetseld met verschillende soorten baksteen? Laat hieronder je ervaringen achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!