Bouwen met hout. Maar met wat voor hout? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Bouwen met hout. Maar met wat voor hout?

TILL BEHNE TILL BEHNE
Cloud 9 Villa Moderne huizen van 123DV Moderne Villa's Modern
Loading admin actions …

Hout is een onmisbaar product in ieder huis. Bij iedere verbouwing of bouw wordt wel hout gebruikt. Met hout kan je hele huizen bouwen of delen ervan. En met hout kan je een groot deel van je inrichting bouwen. Denk aan tafels, stoelen, kasten of bedden. En voor iedere klus bestaat er wel een type of soort hout dat het beste geschikt is voor die klus. In dit Ideabook bespreken we daarom een aantal van de meest gebruikte houtsoorten en vormen en hun voor- en nadelen.

Geschaafd hout – voordelen

Bij geschaafd hout is het hout glad gemaakt door een schaaf (machinaal). Daardoor is het hout goed te bewerken is, splintert het niet en ook is het ook geschikt om te verven. Waar vroeger in de bouw voor constructies ook wel ruw hout werd gebruikt, is dat nu toch vooral geschaafd hout, vooral omdat het maatvast is. Geschaafd hout wordt vaak voor het mooiere, meer secure werk ingezet. Bijvoorbeeld voor kozijnen en deuren. Of als aftimmer hout, wand- of vloerbedekking en plinten. Een van de grote voordelen van hout en van hout in geschaafde vorm in het bijzonder is dat het vocht opneemt en relatief snel weer los laat. Zo helpt het hout het binnenklimaat mee te reguleren. Een gezond binnenklimaat is belangrijk en draagt bij aan ieders gezondheid.

Geschaafd hout – nadelen

Doordat geschaafd hout met een machine op maat gemaakt wordt, is er altijd hout verlies. Daardoor is het altijd duurder dan ruw hout. Verder zijn er eigenlijk niet heel veel nadelen van geschaafd hout te bedenken. Meestal is geschaafd hout onderhandeld, dus zal het in sommige gevallen nog behandeld moeten worden met een lak of een beits.

Voorgevormd hout – voordelen

Voorgevormd hout is ook hout dat met een machine is bewerkt. Zo kunnen er bijvoorbeeld groeven zijn gemaakt in planken. Deze zijn dan geschikt voor een houten vlonder of een terras. Groeven in hout maken hout minder glad en dus bij uitstek geschikt voor een terras. Bij voorgevormd hout kun je natuurlijk ook denken en sierlijsten. Deze worden veelal gebruikt ter afwerking. Voordeel van voorgevormd hout is de uitstraling die jij mee creëert. Met een dergelijke versiering wordt alles, van de gevel tot een deur of wat je maar kan bedenken per definitie mooier.

Voorgevormd hout – nadelen

Nadelen van voorgevormd hout zijn onder meer dat je gebonden bent aan datgene wat voorgevormd is. Natuurlijk kun je kiezen uit een hoop verschillende soorten, vormen en maten. Maar als je op zoek bent naar iets heel specifieks, zal je heel goed moeten zoeken en een beetje geluk hebben om datgene te vinden wat je zoekt. En net als bijgeschaafd hout, is dit bewerkte hout over het algemeen duurder dan ruw hout en zal je dus iets dieper in de buidel moeten tasten voor dit type hout.

Gelamineerd hout – voordelen

Gelamineerd hout wordt vervaardigd door meerdere lagen hout te vingerlassen en vervolgens horizontaal te verlijmen.  Voordat het hout wordt verlijmd wordt het gedroogd en worden onvolkomenheden verwijderd. Hierdoor ontstaat hout dat sterker is dan massief hout. Hierdoor is gelamineerd hout erg geschikt voor constructies, waarbij het ook nog eens lichter en dan staal of beton.

Gelamineerd hout – nadelen

Om van hout gelamineerd hout te maken, is het een en ander nodig. En dat zie je natuurlijk terug in het prijskaartje. In deze wereld gaat voor niets de zon op en dus zal je voor dit sterkere hout ook meer moet betalen. Een ander nadeel dat je zou kunnen bedenken is dat je gelamineerd hout moet behandelen alvorens je het voor buitenconstructies kan gebruiken. Dit proces heet verduurzaming. Dit kost naast geld ook meer tijd.

Geïnspireerd geraakt? Andere fraaie houten huizen kan je hier bekijken. Vragen over werken met hout? Deze professionals weten vast en zeker het antwoord. En in dit Ideabook lees je wat je zoals kan met hout in en rondom je huis.

Heb jij in jouw huis zelf iets met hout gebouwd, of wellicht je hele huis? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!