Woning uitbreiden met een serre. Tips en inspiratie! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Woning uitbreiden met een serre. Tips en inspiratie!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
van Peer Steinbach - Raumaustattermeister mit Stil
Loading admin actions …

Een serre is een geweldige manier om extra ruimte aan je huis toe te voegen en het aanzicht van je huis mooier te maken. In een serre kun je het hele jaar genieten van het uitzicht op je tuin, het licht en het buitengevoel. Ook in de winter zit je nog aangenaam 'buiten'. Zelfs als de temperatuur onder nul zakt en de regen met bakken uit de hemel valt. Een serre geeft je een heerlijk buitengevoel terwijl je geniet van de warmte en het comfort van binnen. Gebruik je serre als verlengstuk van je woonkamer, als kas voor je planten of als overgang naar je tuin. 

In dit Ideabook geven je tips wanneer je een serre gaat bouwen of laat bouwen. Hoe stevig moet de fundering zijn, welk glas is het handigste en welke vorm en uitvoering kies ik voor de serre.

Ontwerp van de serre

Serres zijn te koop in verschillende vormen en maten. Welke geschikt voor jou is hangt af van wat je met de serre wilt gaan doen. Vormt de serre een extra ruimte in je huis waar je het hele jaar lekker kunt zitten of is het meer een element dat bij de tuin hoort? Ook de beschikbare ruimte bepaalt in grote mate de vorm van de serre. Heb je een kleine tuin dan is een serre die tegen je huis leunt ideaal. Heb je meer ruimte dan kan een serre ook een geheel eigen ruimte vormen zoals op de foto.

Let er ook op dat de serre past bij de architectuur van je huis!

Fundering

Aan de zuidzijde bevindt zich nu een grote serre Moderne serres van op ten noort blijdenstein architecten Modern
op ten noort blijdenstein architecten

Aan de zuidzijde bevindt zich nu een grote serre

op ten noort blijdenstein architecten

Ons advies. Bezuinig niet op een goede fundering! Vaak wordt gekozen voor een minimale fundering en verschijnen na verloop van tijd scheuren en verzakkingen. Welke serre je ook kiest, zorg er altijd voor dat de basis stevig is. Is de bodem rond je huis stevig en je serre van licht materiaal dan volstaat een fundering van staal. Een fundering op staal is een betonnen vloer die op een verdicht zandpakket op isolatie is gestort. Om zeker te weten aan welke eisen de fundering van je serre moet voldoen kun je een funderingsberekening maken door een aannemer. Zo weet je zeker dat je mooie serre straks niet langzaam scheef wegzakt.

De vloer

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland Moderne serres van Mooieverandas.nl Modern
Mooieverandas.nl

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland

Mooieverandas.nl

De vloer in de serre moet tegen een stootje kunnen. Vaak vormt de serre de directe toegang tot de tuin. Het is dan prettig als je je geen zorgen hoeft te maken over hout dat niet tegen vocht kan of een tapijt dat vies wordt. Mooi is het om tegels van terras in de tuin door te laten lopen in de veranda. Zo vormt de serre een eenheid met de tuin. Zie je de serre meer als een extra ruimte in je huis, kies dan voor dezelfde vloer als in de woonkamer of een andere ruimte die aan de serre grenst. Comfortabel maak je het met vloerverwarming. Zo kun je in de winter lekker en warm 'buiten' zitten! Vind je vloerverwarming te kostbaar dan is een verwarmingsmat een goed alternatief.

Dak

Een dak van glas is het mooiste. Zou je het dak dicht maken dan mis je veel licht en ruimte in je serre. Zorg er wel voor dat je de ruimte goed kan ventileren. Wat je ook kunt overwegen is om een uitschuifbare overkapping te laten maken. Hiermee zorg je voor frisse lucht tijdens warme dagen. Maar zet de ramen in de serre ook op de wat minder mooie dagen regelmatig open  Zo houd je de lucht gezond, de condensatie minimaal en zorg je voor een aangenaam binnenklimaat.
De vouwgordijnen op de foto houden de stalen van de zon tegen en geven de serre een meer geborgen sfeer. Je kunt ook rolgordijnen, shutters of  paneeldeuren gebruiken.

De ramen

Voor een serre vaak hetzelfde glas gebruikt als voor normale ramen en veiligheidsglas op de plekken waar het glas extra sterk moet zijn. Ook is het verstandig om zonwerend glas te nemen. Zo houdt je de warmte van de zon buiten maar laat je wel voldoende licht binnen. Ideaal als je serre op het zuiden gericht is en de zon de hele dag naar binnen schijnt. Wil je ook besparen op de stookkosten? Neem dan driedubbele ruiten.  Drievoudig glas bestaat uit 3 glasbladen en twee spouwen. Hiermee blijft de binnenruimte warm en bespaar je aanzienlijk op je stookkosten.

Planten

In je serre is veel warmte, licht en zon. Een ideale plek voor planten. Veel kamerplanten komen immers oorspronkelijk uit de tropen en houden van deze omstandigheden. Gebruik planten met verschillende tinten groen, rood, geel en oranje voor een kleurrijk effect en varieer in bladstructuur. Houd bij het kiezen van de planten ook rekening met de ruimte die hebt. Is deze niet al te groot, kies dan voor een grote plant in plaats van een aantal kleine potten met planten. Dit geeft een veel ruimtelijker effect. Is je serre groot? Dan staat niets je in de weg om een mooie jungle te creëren.

Kijk voor meer inspiratie in dit Ideabook. Hier zie je hoe je een binnen- en buitenruimte op een schitterende
wijze aan elkaar gesmeed. Genieten van het beste van beide werelden! Kijk met ons mee!

Welke serre spreekt jou het meeste aan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!