5 Fascinerende renovaties | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

5 Fascinerende renovaties

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Pool and Spa Renovation Moderne zwembaden van London Swimming Pool Company Modern
Loading admin actions …

In de architectuur staat de term 'upgrade' voor het proces dat verouderde faciliteiten verandert om nieuwe elementen toe te voegen of om een gebouw te repareren of zelfs compleet te vernieuwen. Renovatie, in tegenstelling tot upgraden, kijkt naar de toekomst zonder het verleden te ontkennen: een stap richting vernieuwing dat tegelijkertijd verschillende tijdperken overstijgt.

De renovering van een gebouw moderniseert deze niet alleen, maar verhoogt deze ook in waarde. Dit wordt gedaan door de levensduur van het gebouw te verlengen en vele onderliggende constructies en netwerken zoals elektriciteit en afvoer te moderniseren. Renovatieprojecten transformeren niet alleen massieve gebouwen en constructies, maar kan ook de vernieuwing van een appartement of zelfs een enkele kamer betekenen.

Wat de reden voor een renovering ook is: of het nu is om aan een punt in tijd vast te kunnen blijven houden of om ieder spoor ervan te wissen, hier bij homify hebben wij vandaag een aantal projecten op een rij gezet – van kleine privéprojectjes tot grootschalige commerciële gebouwen.

Beira Rio Stadion

MODERNIZAÇÃO DO ESTÁDIO BEIRA-RIO Stadions van Hype Studio
Hype Studio

MODERNIZAÇÃO DO ESTÁDIO BEIRA-RIO

Hype Studio

Als eerste hier de grootste renovering van de verzameling: het Beira Rio Stadion werd in 1969 in de Braziliaanse stad Porto Alegre gebouwd. Het was een moeilijke tijd voor Brazilië, maar de lokale bevolking assisteerde enthousiast bij de constructie van dit stadion door cement, spijkers en andere bouwmaterialen waar een tekort aan was naar de bouwplaats te brengen, ondanks de economische problemen die er heersten. De renovering van dit stadion is ondernomen door het architectenbureau Hype. Het originele plan voor de constructie hield alleen een dakconstructie in, maar al snel werd het duidelijk dat een dak bij lange na niet genoeg was om dit stadion aan alle huidige architectonische standaarden en eisen voor stadions en sportfaciliteiten te laten voldoen. Er werd daarom besloten om aan serieus restauratiewerk op de laagste verdieping te beginnen dat niet alleen extra zitplaatsen verschafte, maar ook restaurants, winkels en zelfs een museum. De reconstructie van dit stadion werd dit jaar voltooid en het nu 42 meter hoge gebouw wordt nu overkapt met een constructie van 65 stalen bogen dat bedekt wordt met zeilen van fluorplastic. Zo is uit een oud en vervallen stadion een nieuw en indrukwekkende constructie herboren.

Renovatie in de badkamer

Bathroom Renovation in Rotherham Moderne badkamers van Botico Modern
Botico

Bathroom Renovation in Rotherham

Botico

Als contrast zien we hier een renovering op het kleinste niveau: een vernieuwde badkamer. Als je echt iets in huis wilt veranderen, maar je financiële situatie laat een grondige verbouwing niet toe, dan kun je je tijd en geld ook heel effectief in een kleiner project steken, met groots resultaat. Het renoveren van je huis heeft altijd een positief effect op de stijl en de sfeer, en geeft een compleet nieuw karakter aan een ruimte. De badkamer hier afgebeeld heeft maar een paar kleine constructionele veranderingen ondergaan: het plafond is verhoogd en een scheidingsmuur werd toegevoegd. Daarnaast werden zwart-witte mozaïektegeltjes op de vloer gelegd om de strook zwarte tegels dat langs de gehele muur loopt te complementeren.

Een ruime loft in Londen

modern  door homify, Modern
homify

Sitting Room

homify

De ontwerpers bij JC Decor is het gelukt een oude, vervallen tweekamerappartement in Londen om te bouwen tot een schitterende en ruime loft. De woonruimte is een interessante combinatie van stijlen – in eerste instantie zie je een ultramoderne loft maar, als je beter kijkt, zul je zien dat er een aantal interessante elementen van de oorspronkelijke constructie zichtbaar worden. De oude houten vloer werd intact gelaten, met uitzondering van de lak die werd aangebracht om de kleur te behouden. Daarnaast werden de gietijzeren Victoriaanse balken die het dak en de bovenverdieping steunen behouden. In contrast met de meeste moderne lofts, die gevuld zijn met een koude en in zichzelf gekeerde energie, straalt dit exemplaar warmte en openheid tegelijk uit. De wenteltrap en de hoge boekenkast tegen de achterwand leidt het oog omhoog naar de slaapkamer. Vanaf dit punt kun je een blik in de kamer boven werpen zonder de privacy van deze ruimte te storen. Dit is een geweldig voorbeeld van een perfecte samenwerking tussen klassieke en minimalistische stijlen.

Een privézwembad

Er was eens een tijd dat deze ruimte een doodgewoon rechthoekig bad huisde. Maar het grenzeloze voorstellingsvermogen van deze ontwerpers zag de potentie voor een stijlvolle oase. Het water lijkt kristalhelder dankzij de keuze voor wit natuursteen als basis voor de bodem. Dankzij de combinatie met donkerbruine accenten wordt de ruimte een baken van rust en ontspanning. Door het zachte licht in en boven het zwembad krijgt deze ruimte ook een sensueel en mysterieus karakter. Overigens, het licht kan aangepast worden in de ruimte, maar ook in het bad zelf. Het ventilatiesysteem was ook vernieuwd en vervolgens wit geschilderd zodat het niet stoort en het zwembad niet aan aantrekkingskracht verliest.

Een cottage renovatie

van homify Landelijk

Een oud buitenhuisje renoveren kan zelfs voor de meest ervaren architecten en designers een uitdaging vormen. De sfeer van zowel een oud als een nieuw tijdperk in één te vangen is niet makkelijk. De specialisten van Walk Interior Design is dit echter perfect gelukt! Zoals je kunt zien in deze foto is het plafond vervangen, net als de verlichting en de ruiten. Wat gebleven is van de oude constructie zijn alleen de vloer en de rieten stoelen. Stel je voor hoe idyllisch het is om in deze kamer weg te kruipen en door je favoriete boeken of tijdschriften te snuffelen met een mok thee of koffie in de hand…

Van klein tot groot… renoveringen zijn niet alleen beperkt tot grachtenpanden en monumenten. Ook zoiets simpels als een nieuwe badkamer geldt als renovering, en wie heeft er nu niet een muurtje opnieuw behangen of een vloer vervangen? Maar vooral de grootste renoveringen zoals het stadion in Brazilië zijn wel het meest indrukwekkend, en laten zien dat het oude niet altijd losgelaten en verworpen moet worden om ruimte te maken voor iets nieuws!

Welke renovatieprojecten heb jij wel eens ondernomen of gezien? Vertel erover hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!