Voor en Na: een oud huis in een dorp is veranderd in een prachtige cottage | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Voor en Na: een oud huis in een dorp is veranderd in een prachtige cottage

Johan van Dijk Johan van Dijk
van Nowak i Nowak Architekci
Loading admin actions …

In Oost-Europa zijn in de communistische tijd heel veel ‘saaie’ huizen gebouwd. Volgens een standaardontwerp werden vele duizenden woningen opgeleverd die er exact hetzelfde uitzagen. Toen de woningen werden opgeleverd was het niet heel erg verkeerd om daar in te moeten leven. Aangezien het nu natuurlijk een hele andere tijd is, zijn veel van deze betonnen woningen hopeloos gedateerd en helemaal niet aantrekkelijk om in te wonen. Gelukkig kan een verbouwing natuurlijk heel veel aan zo’n huis veranderen. De Poolse architecten van NOWAK I NOWAK hebben er voor gezorgd dat dit huis weer gezien mag worden en weer jaren mee kan.

Voor: een saai oud huis in een dorp

Springen de tranen je al in de ogen bij het zien van deze foto? Wat moeten we er over zeggen… Een woning die vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is en de soberheid van die tijd straalt aan alle kanten van het bouwwerk af. Een lelijke combinatie van opgestapelde betonblokken met een dak van asbest, meer is het eigenlijk niet.

Voor: huis met aanbouw

Vanuit dit perspectief zie je de kant van de oude situatie die nog het beste beeld opleverde. Maar ook hier word je natuurlijk alles behalve vrolijk van. Wel zie je hier mogelijkheden. Het is een vrijstaand huis met een aanbouw. Verder is er voldoende ruimte rond het huis voor een tuin en ziet de omgeving er zelf ook aangenaam uit.

Voor: vervallen interieur

Was de buitenkant voor de verbouwing al geen pretje, als je hier binnen was, zou je nog depressiever worden. Je ziet hier nog een radiator uit de tijd dat dit huis gebouwd is. Gedateerder kan het niet zijn. Net zoals bij veel soortgenoten, was dit huis vanbinnen ook nooit gerenoveerd. Maar dat schept natuurlijk wel nieuwe mogelijkheden en daar zijn we ook erg benieuwd naar. De hoogste tijd om de resultaten te gaan bekijken!

Na: prachtige landelijke woning

Herken je die oude puinhoop nog terug? Wij niet! Het lijkt wel alsof er een compleet nieuw huis gebouwd is. De oude communistische sfeer heeft plaatsgemaakt voor een bijna nostalgisch aandoende landelijke gevel. Een mooi landelijk huis in een landelijke omgeving! Verder is ook de omgeving aangepakt: er is nu weer sprake van een tuin en een terras. In de oude situatie was er namelijk niets anders dan een wildernis rond het huis…

Na: interieur

Er is gekozen voor een interieur dat heel goed past bij de landelijke uitstraling van de buitenkant. Een mooi houten plafond met ondersteuning van houten balken geeft in combinatie met lichte kleuren een hele frisse uitstraling. En aan de maretak te oordelen is deze foto rond de kerst gemaakt, zeker in de winter zal het ook erg romantisch zijn om hier te wonen!

De stappen op een rijtje

Misschien zit je nu wel te denken hoe dit project uitgevoerd is. We hebben een kort overzicht gemaakt van alle stappen:

1.       Opstellen van een plan en ontmanteling van ramen en deuren en het realiseren van de uitbreiding.

2.       Plaatsen van een nieuw dak, isoleren van het huis en plaatsen van nieuwe ramen en deuren.

3.       Installatie van een nieuwe centrale verwarming.

4.       Inrichten van het terras.

5.       Aanpak van de tuin.

6.       En natuurlijk de finishing touch: het inrichten van het huis!

Na: voilà!

Je kunt schitterend zien hoe een gedateerde bouwval een tweede leven kan krijgen. Misschien zou jijzelf voor een andere stijl gekozen hebben, maar het staat als een paal boven water dat dit een grote verbetering geworden is. En voor de bewoners moet dat zonder enige twijfel erg fijn zijn!

Benieuwd geworden naar meer Oost-Europese landelijke wooninspiratie? Bekijk dan ook dit fraaie project.

Is dit een geslaagde transformatie? Wij horen graag wat jij er van vindt!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!