Restaureer het hout in huis en maak het weer als nieuw! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Restaureer het hout in huis en maak het weer als nieuw!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Renovatie appartement te Amsterdam Rustieke keukens van Kodde Architecten bna Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Hout is een prachtig natuurproduct dat we steeds vaker toevoegen aan ons huis. We plaatsen mooie robuuste eiken vloeren en soms ook balken en wandpanelen voor een nog meer rustieke uitstraling. Maar ja, hout is een natuurlijk product en afhankelijk van de sterkte kan het na verloop van tijd wat putten en krassen gaan vertonen of er wat vaal gaan uitzien. En dat is jammer want de egale natuurlijke uitstraling is nu juist wat hout zo mooi maakt in ons interieur. 

Van tijd tot tijd vraagt hout dus even om wat extra aandacht in de vorm van onderhoud en reiniging. We geven een overzicht van de meest voorkomende houtproducten in huis en hoe je ze op eenvoudige wijze onderhoudt.

De vloer

Een van de meest veel voorkomende plaatsen waar we in huis hout toevoegen zijn onze vloeren. Meestal reinig je een houten vloer met lauw water of een speciaal reinigingsproduct. Belangrijk is dat je daarbij geen scherp schoonmaakmiddel gebruikt en niet teveel water. Het periodiek onderhoud verschilt per type vloer en soort hout. De meeste vloeren moet je eens in de zoveel tijd licht opschuren en vervolgens opnieuw aflakken of in de olie zetten. Laat je daarbij adviseren door de expert.

De trap

De trap is een plek die natuurlijk heel intensief wordt gebruikt. Vuil van schoenen, krassen van stenen en afgesleten plekken door veel gebruik zijn dan ook niet ongewoon bij een trap. De trap vraagt dus ook om een andere afwerking. Schuur hem op tot alle slijtage plekken verdwenen zijn en kies de kleur lak die je mooi vindt en voorzie hem van een nieuwe laklaag. Daarna is het een aanrader om er een transparante laag Glitsa over aan te brengen. Een ijzersterke lak waarmee je trap er gegarandeerd weer jaren als nieuw uitziet.

Houten balken

Main 17th Century Barn Space Landelijke woonkamers van Beech Architects Landelijk
Beech Architects

Main 17th Century Barn Space

Beech Architects

Houten balken geven een prachtige rustieke uitstraling aan je interieur. Na verloop van tijd kunnen ook deze er minder fris uit gaan zien door roken, vuil en dampen. Voor een aantal balken kun je een reinigingsproduct gebruiken of de balken licht opschuren. Heb je een compleet houten plafond met veel hout en balken? Dan kun je speciale stoomreinigingsapparaten huren die in combinatie met een reinigingsproduct een dieptereiniging geven. En daarna ziet alles er weer uit als nieuw!

Houten deuren

Ook de houten deuren kunnen butsen, krassen en lelijke plekken oplopen. Ook kan het hout er na verloop dan tijd dof uit gaan zien. Dus ook een deur heeft bij tijd en wijle een opfrisbeurt nodig. Deuken kun je vullen met houtplamuur of een mengsel van zaagsel en houtlijm van dezelfde houtsoort. Wil je meer weten over natuurlijk materialen in huis? Dan zou je ook dit artikel kunnen lezen dat een overzicht geeft van alle natuurlijke (bouw) materialen.

Houten panelen

Houten panelen zullen wat minder snel beschadigingen oplopen dan vloeren en deuren. Toch is ook hier af en toe een opfrisbeurtje nodig. Reinig deze panelen eens in de paar jaar met een speciaal reinigingsproduct en zachte doek. Wil je meer specifieke informatie over de reiniging van houten vloeren? Lees dan ook dit artikel met een overzicht van alle soorten onderhoud en reiniging per houtsoort.

Houten meubels

Renovatie appartement te Amsterdam Rustieke keukens van Kodde Architecten bna Rustiek & Brocante
Kodde Architecten bna

Renovatie appartement te Amsterdam

Kodde Architecten bna

En tot slot natuurlijk de houten meubels in huis. Ook hier geldt: nooit agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken. Reinig ze alleen met het speciale reinigingsmiddel van de meubelzaak. Sommige meubels zijn afgewerkt met olie, wax of een laklaag. Wanneer deze na verloop van tijd lelijk is geworden of vuil door de vele handen die de meubels dagelijks aanraken kun je deze bijwerken door het meubel eerst te reinigen met het speciale reinigingsmiddel en vervolgens een nieuwe laag wax, olie en lak (na licht opschuren) aan te brengen.

Wat is jouw unieke reinigingstip om hout schoon te houden?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!