Traditionele banken: tien zithoeken om bij weg te dromen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Traditionele banken: tien zithoeken om bij weg te dromen

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne woonkamers van homify Modern
Loading admin actions …

De bank is de hoeksteen van een fijne zitkamer. Omdat het een van de grootste meubelstukken is die we in de huiskamer terugzien, is het van belang een bank te kiezen die zowel qua stijl als qua afmetingen bij het interieur past. Natuurlijk is het ook een optie de bank als uitgangspunt voor de rest van het interieur te nemen. In dit Ideabook bekijken we traditionele banken voor in de zithoek. Voor het overzicht hebben we de traditionele banken zoveel mogelijk ingedeeld van vintage naar modern, de verschillende stijlen waarin ze thuishoren. Omdat de definitie van wat een 'traditionele bank' is verschilt per interieurtrend hebben we besloten de banken vanuit dat perspectief onder het voetlicht te brengen.

Loungen in de nieuwe traditie

Moderne woonkamers van homify Modern

Wat de bank op deze foto toch zo bijzonder maakt is het kleurenpalet ervan. De grijze hoekbank die hiervoor de markt regeerde blijkt langzaam op zijn retour en er mag inmiddels gekozen worden voor meer persoonlijke banken. In de nieuwe traditie laten we het kleurgebruik volledig over aan de smaak van de bewoners des huis (of hun interieurarchitect). Het diepe donkerblauw van deze bank is daar een mooi voorbeeld van.

Loungen op zijn Romeins

Deze woonkamer is volledig ingericht in een moderne versie van de Romeinse stijl, inclusief traditionele bank (en stoelen). We zien hier de blanke kleurtinten, vormen en draperieën die niet zouden misstaan in de verblijven van Romeinse keizers als Ceasar of Nero. Deze traditionele bank is mogelijk niet eens zozeer een gebruiksvoorwerp alswel een sfeermaker in deze huiskamer. 

Vintage traditionele bank

We zijn bijna aangekomen bij de meer moderne klassiekers onder onze traditionele banken. Op deze foto zien we een klassieke donkergroene pluche bank die niet zou misstaan in de zogenaamde 'gentelemen's clubs' uit de 19e eeuw. Deze traditionele bank roept beelden op van mannen-in-pak die met smaak hun dikke sigaren roken en onder het genot van een goed glas sherry keuvelen over de huidige politieke stand van zaken. Interessant te zien is hoe er aan dit interieur een moderne draai gegeven is, zelfs zonder de traditionele bank en meubels te vervangen. Door de muur een uitgesproken roze te verven wordt het interieur naar het heden geschoven.

Vintage traditionele bank II

Voorbeelden Rustieke woonkamers van Retroloekie Rustiek & Brocante
Retroloekie

Voorbeelden

Retroloekie

In deze vintage woonkamer bekijken we onze laatste traditionele bank uit het verleden. De bank die we hier zien, heeft een duidelijke vintage look die niet alleen in het onderstel, maar ook in de bekleding en de kussens die gebruikt zijn naar voren komt. Natuurlijk helpt het hier ook dat de rest van de woonkamer eveneens in vintage stijl vormgegeven is. De traditionele bank versterkt dit interieurbeeld enorm. Opvallend is hoe de vele verschillende prints in dit interieur geen schreeuwerige toon inzetten. Doordat de rest van de woonkamer, inclusief de traditionele bank, er zo perfect op afgestemd is, vormt het interieur een kloppend geheel.

Strakke traditionele bank

In dit landelijke interieur zien we de eerste moderne bank van dit ideabook. Omdat we in dit landelijke interieur ook klassieke elementen terugzien, hebben we deze foto aangegrepen om een brug te slaan tussen de klassieke en moderne traditionele bankstellen. De klassieke elementen die we hier zien: de strakke lijnen van de rechte leunstoel, de koperen buste maar zeker ook de (modern rood geverfde) originele dwarsbalken zijn prachtig in lijn met de donkergrijze bank. Door toch moderne accenten toe te voegen wordt dit interieur een kracht voorbeeld van hoe oud en nieuw mooi samen kunnen komen.

Traditioneel grijs

De grijze bank die we hier zien heeft eenzelfde soort strakke lijnen als de traditionele bank die we hierboven zagen. In dit interieur is het dan ook voornamelijk de rest van de setting die geheel een veel modernere look en feel geeft. De verlichting is daar een belangrijke factor in, de twee lampen zijn in mooie symmetrie opgehangen waardoor rust wordt gecreerd. Door de symmetrie door te zetten in de traditionele grijze bank wordt het beeld helemaal afgemaakt. In de rest van de styling zien we terug hoe de traditionele bank als basis voor het kleurgebruik genomen is. De grijstinten die we in de muren, in de stoel en in het vloerkleed zien is direct te herleiden tot het charmante grijs van de traditionele bank.

Landelijk en modern

DesignGietvloer in een sfeervolle woonkamer www.designgietvloer.nl Moderne woonkamers van Design Gietvloer Modern
Design Gietvloer

DesignGietvloer in een sfeervolle woonkamer www.designgietvloer.nl

Design Gietvloer

We duiken dieper in de hedendaagse traditionele zithoeken. In dit voorbeeld zien we een moderne en lichte woonkamer die knipoogt naar de landelijke aspecten. De kleuren zijn prachtig afgestemd op de natuur waardoor het huis omgeven is. Door de basiskleuren uit de directe natuur te nemen, en dus te spelen met lichte aardetinten, krijgt deze woonkamer een heel open en toegankelijke uitstraling. De traditionele bank in deze zitkamer brengt zowel de kleurelementen als deze open stijl samen. Wat we hier zien is een traditionele bank om heerlijk in weg te zakken. 

Traditie om bij weg te dromen

Modern binnen traditionele grenzen Moderne woonkamers van MEF Architect Modern
MEF Architect

Modern binnen traditionele grenzen

MEF Architect

Van de landelijke traditionele bank in het lichte interieur hiervoor kijken we in deze woonkamer naar een veel gestyleerdere inrichting. In dit interieur is verre gebleven van het gebruiken van aardetinten in een breed scala aan kleuren, in tegendeel: we zien in deze inrichting vier hoofdkleuren terug. Het rood van het tvmeubel omvat op innovatieve manier ook de haard, het grijs van de muur brengt wat licht en hoewel we het eigenlijk geen kleuren mogen noemen: het wit van de bank en het zwart van de tafel vormen het belangrijkste kleurcontrast. De traditionele bank die we in deze woonkamer zien is een strakke designbank in mooi afgewerkt leder. Een traditionele bank in de puurste zin des woords want dit Italiaanse design voert terug tot het midden van de twintigste eeuw. 

Traditionele grijze hoekbank

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne woonkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

De bank die we hier zien is een grote versie van de hoekbank die inmiddels de bankenmarkt verovert heeft: de grijze hoekbank is een bestseller in de interieursector. De bank die we op deze foto zien, is daar een prachtig voorbeeld van. De grote grijze vlakken van de bank zijn mooi op diepte gebracht met de kussens in verschillende grijstinten. Waar we eerder in dit ideabook zagen dat de bank duidelijk een deel van de rest van de woonruimte was, een enkel meubelstuk dat aangevuld werd met andere stukken, zien we dat hier de bank het epicentrum van het interieur is. Een traditionele grijze hoekbank als deze vraagt vervolgens maar om een ding: lekker luieren met vrienden.

Wat vind jij van traditionele banken? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!