De valkuilen bij het bouwen van een prefab woning

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De valkuilen bij het bouwen van een prefab woning

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Prefab woning door SOMMERHAUS PIU
Loading admin actions …

Een eigen huis is voor velen een droom en het is nog leuker wanneer je hem zelf kunt laten bouwen om aan al je wensen te laten voldoen. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd vanwege de kosten die eraan kleven. Een klein stukje goedkoper is het kiezen voor een prefab woning, een woning die deels geprefabriceerd wordt. Dit heeft vanzelfsprekend zijn voor- en nadelen. 

Een prefab woning wordt bijna kant en klaar aangeleverd en dient enkel nog te worden opgebouwd. Dit betekent dat je in ongeveer twee weken al een compleet huis gebouwd kunt hebben! Bovendien zijn ze goed geïsoleerd en passen ze erg goed bij de moderne stijl van tegenwoordig. Liever weten waar je aan begint? Het is zelfs mogelijk om een showmodel van tevoren te bezichtigen! We hebben als eens eerder Ideabooks over geprefabriceerde huizen gepubliceerd, maar in dit artikel willen we graag de eventuele valkuilen met je doornemen. 

Lees je met ons mee? 

De configuratie fase

De maximale grootte en afmetingen van de losse elementen kunnen per fabrikant verschillen. Dit hangt namelijk af van de technische mogelijkheden van het desbetreffende bedrijf. Wat betreft materialen komt er redelijk veel bij kijken. Zo worden plafondpanelen, wanden en basis elementen vaak gemaakt met een profiel van staal. Ook wordt er, afhankelijk van de aanvraag, vaak en veel hout ingezet, van panelen tot aan balken. 

Welk materiaal je uiteindelijk ook zult kiezen, je woning is ten alle tijde goed geïsoleerd, dat staat vast. 

De voordelen van een prefab woning

Villa Beekbergen:  Huizen door Factor Architecten
Factor Architecten

Villa Beekbergen

Factor Architecten

De grootte van een prefab woning kun je voor een groot deel dus zelf bepalen. Alle onderdelen worden in de fabriek in een periode van twee tot vier weken geproduceerd. Ook de bouw zelf kan erg snel gaan, verschillend van een dag tot een week. Doordat de productietijd relatief kort is, bespaar je kosten in vergelijking met de traditionele bouwmethode.

Zoals we eerder in dit Ideabook al even kort noemden is een prefab huis goedkoper dan wanneer je kiest voor een traditionele woning. Dit hangt voor een groot deel af van je wensen en behoeften, maar ook je eigen budget speelt een grote rol. Dan is er tenslotte ook nog de afwerking en verder invulling van je woning. 

Mogelijke valkuilen

 Huizen door homify

Het misschien wel doorslaggevende minpuntje van een prefab woning is dat je minder vrijheid hebt tijdens het ontwerpen van je perfecte huis. Of dit ook voor jou geldt hangt af van je persoonlijke smaak, maar bij een prefab woning neig je meer naar een moderne uitstraling. Door de op maat gemaakte elementen leent prefab zich veel minder tot een klassieke of traditionele uitstraling. Bovendien is het ook lastig om verder in het proces nog veranderingen door te voeren. Het is wel mogelijk, maar dit zal een duur grapje worden. 

Door de seizoensveranderingen en het gebruik is het ook moeilijk vast te stellen wat de echte garantieperiode van woningen als deze is. Meer over de levensduur lees je hieronder. 

Levensduur

Zit jij erover na te denken om een eigen woning te laten bouwen? Overweeg dan zeker eens om te kiezen voor een prefab woning. Deze woningen hebben namelijk een redelijk hoge marktwaarde en kunnen in de toekomst dan ook meer geld opleveren. Deze hogere marktwaarde is vooral te danken aan de duurzaamheid van de gebruikte materialen en de goede isolatiewaarde die weer goed voor het milieu is. 

De levensduur van een prefab woning wordt geschat op zo'n 50 tot 70 jaar, daarbij geldt wel dat een groot deel van het huis gedemonteerd en gerecycled kan worden. 

De typerende lay-out

 Keuken door homify

Over het algemeen wordt er bij prefab woningen vaak gewerkt met één of maximaal twee verdiepingen. Hierin ben je dus beperkt. Dit zorgt er weer voor dat je qua indeling beperkt kunt worden tot de begane grond en eventueel een eerste verdieping. Je kunt je dus voorstellen dat de indeling van deze woningen vaak hetzelfde is. 

Er wordt vanwege deze indeling wel vaak gekozen om te werken met open ruimtes die in elkaar overlopen. Door in huis het gebruik van wanden en muren te beperken is het mogelijk om een lichte, luchtige en open sfeer te realiseren. Vaak wordt er dan ook gekozen om gebruik te maken van meerdere entrees. Wil je graag advies of tips op het gebied van je inrichting? Wellicht kan een professional je hierbij helpen, je vindt ze hier bij homify. 

Productiekosten

De kosten van een prefab woning zijn sterk afhankelijk van je eigen wensen en behoeften, hierdoor is de exacte prijs lastig in te schatten. Zaken die hierbij meespelen zijn natuurlijk de grootte, maar ook het aantal ramen en deuren en bijvoorbeeld het soort kozijnen. Tegen een meerprijs is het in ieder geval mogelijk om je woning helemaal naar eigen stijl af te werken. 

Bij de meeste fabrikanten en bedrijven is het al mogelijk om een prefab woning te laten bouwen vanaf € 150.000,00. Wil je een exacte prijs weten? Vraag dan meer informatie en prijzen op bij een fabrikant. 

Isolatie en ventilatie

 Woonkamer door homify

De kosten van het verwarmen van een prefab woning zijn enerzijds lager dan bij traditionele huizen die bijvoorbeeld van steen zijn gemaakt. Daarnaast geven experts ook aan dat er aan de goede isolatie ook nadelen kleven. Waar het huis in de zomer lekker koel is, kan het het er in de wintermaanden juist redelijk benauwd zijn omdat deze huizen minder schijnen te kunnen 'ademen'.

Je kunt je vast en zeker voorstellen dat het bij geprefabriceerde woningen heel belangrijk is om aandacht te besteden aan een goed werkend warmte- en ventilatiesysteem. 

Toegang en opslag

 Huizen door Adam Knibb Architects
Adam Knibb Architects

The Cube, Winchester

Adam Knibb Architects

Alhoewel een prefab woning bijna kant en klaar op locatie wordt aangeleverd, dien je wel de nodige aandacht aan de entrees en de toegangswegen besteden. Ook hier dien je van tevoren goed over na te denken zodat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt op het bouwterrein.

Inmiddels zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. Wil je nog even verder kijken naar inspirerende woningen? Bekijk dan ook nog even deze foto's. Je kunt ze sorteren en filteren op een specifieke stijl door gebruik te maken van het filter op de site. Veel kijkplezier! 

Heb jij er wel eens over nagedacht om een prefab woning te laten bouwen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!