De beste materialen voor een stevig fundament van je huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De beste materialen voor een stevig fundament van je huis

TILL BEHNE TILL BEHNE
villa Heemstede Moderne huizen van paul seuntjens architectuur en interieur Modern
Loading admin actions …

Een fundament of fundering onder je huis is van groot belang. Zonder zakt je huis de grond in, met alle gevolgen van dien. Bij het kiezen van een fundering moet je een aantal dingen in ogenschouw nemen. Bijvoorbeeld het klimaat waarin je woont en de ondergrond waarop je huis komt te staan. En daarnaast kun jij de fundering ook nog uit een aantal verschillende materialen maken. In dit bespreken we een aantal materialen waaruit je de fundering kan maken zodat je altijd een stevig fundament van je huis hebt.

Fundering in koud klimaat

De fundering onder je huis zorgt niet alleen voor stevigheid en dat je huis niet verzakt. Nee, het heeft ook een isolerende werking. Mits het uiteraard goed geïsoleerd is. In ons koude kikkerlandje is het absoluut van belang om de fundering te combineren met isolatie. Anders kruipt er vocht en kou omhoog. er zijn veel verschillende soorten isolatie mogelijk. Dat is ook een beetje afhankelijk van het soort fundering en het soort huis dat op de fundering staat.

Materialen voor verschillende ondergronden

Als het huis dat je bouwt relatief licht is en de boden voldoende draagkrachtig, is een fundering op staal vaak voldoende. Staal wil in dit geval niet zeggen dat de fundering ook van staal gemaakt is. ‘Staal’ komt van de oud Germaanse term ‘stal’ wat zoveel betekent als ‘vaste plaats’ of ‘staan op’ betekent. Een fundering op staal bestaat vaak uit een met gewapend beton gevulde sleuf waar de rest van de constructie op wordt gebouwd. Dan heb je nog zoiets als een algemene vloerplaat. Dat is een dubbel gewapende betonnen plaat van tenminste 30 cm dik. Deze loopt over de hele oppervlakte van de fundering en is voorzien van een betonnen rand tot op vorstvrije diepte (minimaal 80 cm). Een algemene vloerplaat gebruik je bij een weinig draagkrachtige ondergrond. En tenslotte is er nog paalfundering. Dit is het nodig als het oppervlakte niet draagkrachtig genoeg is en er ook geen grondverbetering mogelijk is. Dan worden er heipalen naar dieper gelegen harde zandlagen geslagen.

Gewapend beton

Gewapend beton, zoals de naam doet vermoeden, is de sterkste soort beton. Als je delen van de fundering met gewapend beton volstort, zul je een zeer stevig fundament krijgen. Gewapend beton is een stuk duurder dan gewoon stortbeton, aan de andere kant heb je ook minder nodig om tot een goed resultaat te komen. De keuze voor stortbeton of gewapend beton is ook enigszins afhankelijk van de bodemsamenstelling. Als je de gleuven van je fundering op staal vult met gewapend beton, spreek je van een stroken fundering.

Beton

Architect Raalte STUDIO = architectuur Moderne huizen van Hoogsteder Architecten Modern Hout Hout
Hoogsteder Architecten

Architect Raalte STUDIO = architectuur

Hoogsteder Architecten

Gewoon beton, ook wel stampbeton of stortbeton, is zoals gezegd minder stevig dan gewapend beton. Om tot hetzelfde resultaat te komen moet je dus een stuk meer beton storten. Dus is de vuistregel dat je voor zwaardere bouwwerken gewapend beton kiest en voor de wat kleinere gewoon beton. Dit ook met het oog op het milieu, want hoe meer beton je in de grond stort hoe minder goed dat is voor het milieu.

Puin beton (menggranulaat)

Verbouwing zolder tot luxe slaapkamer met open badkamer, studie en loggia met zicht op het bos Moderne huizen van Joep van Os Architectenbureau Modern
Joep van Os Architectenbureau

Verbouwing zolder tot luxe slaapkamer met open badkamer, studie en loggia met zicht op het bos

Joep van Os Architectenbureau

Puinbeton is een soort tweedehands beton aangezien het wordt aangevuld met slooppuin en de andere restmaterialen. Het is de minst stevige van de drie beschreven funderingen, maar wel goed omdat er restmaterialen worden hergebruikt. Betongranulaat, metselwerkgranulaat en menggranulaat worden in Nederland vooral als funderingsmateriaal onder wegen gebruikt, waarbij menggranulaat een veel hogere constructieve waarde heeft dan bijvoorbeeld zand.

Baksteen

Naast het storten van beton voor de fundering, kun je ook een fundering metselen. In het geval van metselen wordt de fundering laag voor laag opgebouwd uit bakstenen. Daardoor kan een gemetselde fundering precies op maat gemaakt worden. Een gemetselde fundering wel is een nauwkeurige klus. Als er een klein foutje in wordt gemaakt, dan loopt de muur niet meer waterpas en staat deze scheef. Na het bouwen van de gemetselde funderingen, moet er nog gevoegd worden. De voegen worden gevuld met een droge specie, die gelijk in de voegen blijft zitten. Na het voegwerk wordt de muur nog geborsteld met een droge stoffer. Zo wordt de rest van de specie verwijderd.

Inspiratie nodig voor datgene wat op je fundering gebouwd gaat worden? Neem hier eens een kijkje. Hulp nog met je fundering? Deze professionals hebben er verstand van. En in dit Ideabook lees je hoe je stap voor stap je droomhuis kan realiseren als de fundering er eenmaal ligt.

Hoe vaak sta jij stil bij de fundering onder je huis? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!