Een dak boven je hoofd. Dit zijn de beste materialen | homify

Een dak boven je hoofd. Dit zijn de beste materialen

TILL BEHNE TILL BEHNE
villa Heemstede paul seuntjens architectuur en interieur Moderne huizen
Loading admin actions …

Een dak boven je hoofd. Het is een luxe die helaas niet iedereen op deze aarde gegeven is. Ben je wel in deze bevoorrechte situatie, zijn er een aantal opties waaruit je kan kiezen. In dit Ideabook bespreken we daarom een paar te kiezen materialen en wat de meest betaalbare en praktische varianten zijn. Ook voor de doe-het-zelver zit er wat tussen. Waar je vroeger nog elke dakpan apart moest neerleggen, bestaan er tegenwoordig grote platen die je simpel op je dak kan leggen. Dat bespaart een hoop tijd, en in de meeste gevallen ook geld.

Leisteen

Je hebt vast wel eens van het spreekwoord ‘van een leien dakje lopen’ gehoord. Dat spreekwoord is niet zomaar ontstaan natuurlijk. Leien is een van de meest voorkomende soorten dakbedekking en dat heeft een aantal goede redenen. Leien hebben een hoge duurzaamheid. Met leien kun je alle kanten op en daardoor is elke vorm dak er mee te bedekken. Het is slijtvast en gaat daardoor een leven lang mee. Uiteraard is het waterdicht en het weegt relatief weinig en kan dus goed gebruikt worden in combinatie met een lichtere dakstructuur. Uiteraard zit aan al deze voordelen wel een prijskaartje vast. Het is niet de goedkoopste vorm van dakbedekking en daarnaast is de kans groot dat je het door een professioneel zal moeten laten plaatsen. Er zijn drie verschillende soorten leien. Natuurleien, leien uit vezelcement en bitumineuze shingles, die vaak worden gebruikt voor tuinhuisjes.

Golfplaten

TENK Aziatische huizen Hout Hout

Bij het woord golfplaten denken veel mensen nog steeds aan asbest. Maar dat is al lang verleden tijd. De productie van golfplaten die asbest bevatten is inmiddels bij wet verboden. Er zijn twee typen golfplaten: staal en vezelcement. Tegenwoordig hebben golfplaten nog steeds de voordelen die ze vroeger ook al hadden, maar dan zonder de nadelen. Golfplaten zijn weerbestendig, licht van gewicht en eenvoudig te monteren. Daarnaast zijn ze brandbestendig en kunnen tegen een stootje. Golfplaten worden veel gebruikt voor schuurtjes en afdakjes. Maar door de toenemende kwaliteit en duurzaamheid wordt het ook in de woningbouw steeds vaker gebruikt. En dat is niet meer dan logisch.

Dakplaten

Dakplaten lijken in veel op de hierboven beschreven golfplaten. Ze hebben dan ook de meeste kenmerken van golfplaten. Het voornaamste verschillen is dat je dakplaten ook in andere voor mijn kan kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van dakpannen. Dan heeft je dak wel de uitstraling van een dak met dakpannen, maar wel het gemak van het monteren van een enkele plaat. Dakplaten heb je in verschillende materialen. Van metaal, vezelcement tot kunststof. En je hebt ook nog zogen noemde ligt platen, die laten veel licht door omdat ze doorzichtig zijn.

Metalen dakpannen

Bij metalen daken maken we het onderscheid tussen koper, zink en aluminium. Al deze daken hebben een lange levensduur en zijn goed bestand tegen de elementen. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en daardoor redelijk makkelijk in de installatie. Verder zijn ze erg brandveilig. Metalen daken hebben ook een prima warmtegeleiding. Zo wijst metaal  stralingssterkte van de zon af. Dat betekent dat het in de zomermaanden binnen lekker koel blijft. En metalen daken hebben natuurlijk, voor degenen die er van houden, ook een grote esthetische waarde.

Wat is het goedkoopst

Uiteraard hangt aan elke vorm van dakbedekking een prijskaartje, met bijbehorende voor- en nadelen. Over het algemeen kan je zeggen dat golfplaten en dakplaten in de aanschaf het goedkoopst zijn. We schreven eerder al dat leisteen een aardig prijskaartje heeft. Daarbij moet je denken aan ongeveer € 70 per vierkante meter. De gemiddelde levensduur van een leien is ongeveer 40 jaar. Metalen daken gaan 50  tot 100 jaar mee en kosten ongeveer € 75 tot € 120 per vierkante meter. Dus je moet ook nog het verschil maken tussen goedkoop op de korte termijn en goedkoop op de lange termijn.

Wat is het meest praktisch

Ook bij de praktische kant van het verhaal moet je het verschil maken tussen korte en lange termijn. Uiteraard zijn dakplaten makkelijk en praktisch en snel te leggen, zelfs voor een leek. Maar omdat ze minder lang mee gaan zal je op ten duur weer dak ontmoeten om het dak te vervangen. En dat is dan weer minder praktisch die afweging moet je voor jezelf maken. Afhankelijk van je budget, je vaardigheden en je lange en korte termijn planning. 

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meteen aan de slag? Doe hier dan inspiratie op voor je ideale tak. Zie je het zelf plaatsen niet zo zitten, deze professionals helpen je graag. En in dit Ideabook lees je alles over de voor- en nadelen van een rieten dak.

Wat voor een dak zit er boven jouw hoofd? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!