Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Speelse interieurs voor een moderne eetkamer

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

De eetkamer is traditioneel gezien een plek voor regels en conventies. We kennen allemaal wel de regels der etiquette die ons vertellen hoe we ons aan tafel behoren te gedragen. De eetkamer was dus heel lang een kamer vol regels, van de positie van de stoelen rond de tafel tot de plaatsing van het bestek. Maar tegenwoordig, nu bekende topkoks hun chef-muts hebben ingewisseld voor een pet en de houding van een rockster, zijn we gedwongen toe te geven dat deze regels voor etiquette wat ouderwets zijn. De wereldwijde trend gaat nu steeds meer over tot een eenvoudige en speelse kijk op alles rondom keuken en eetkamer waardoor de conventies extreem veranderd en verminderd zijn. Geïnspireerd door deze nieuwe culinaire filosofie willen we een aantal aantrekkelijk eetruimte-designs laten zien die onze eetgewoonten en etiquette tarten en uitdagen. Sommige zijn opvallend, andere wat subtieler, maar we hopen dat je een aantal goede tips vindt die jouw volgende maaltijd comfortabel en ontspannen maken.

Een restaurant

Dit restaurant interieur is de enige uitzondering op deze lijst privé-eetkamers, maar is toch een waardevol begin van dit artikel. Dit ontwerp zet namelijk alle eetruimte-clichés op de schop en rekent af met witte tafelkleden, antiek houtwerk, spiegels en stoffige kunstbloemen. In plaats daarvan worden we verwelkomd in een ondergrondse ruimte in grungestijl waar de graffiti op de muren en de plastic tuinstoelen een jonge, hippe clientèle aantrekt. De levendige kleuren en patronen vormen een herrieachtige harmonie dat stoort maar vreemd genoeg ook geruststelt en vertrouwd overkomt. En dat is wat ons aan deze inrichting dan ook aanspreekt: de tegenstelling tussen de intens onrustige elementen en de ontspannen en uitnodigende atmosfeer als geheel.

Van stoelen naar bank

Een simpele maar effectieve manier om de ervaring van een dinertje met vrienden te veranderen in een gezellige, ontspannen en spontaan overkomend etentje is door klassieke opzet van individuele stoelen te verwisselen voor een lange bank langs de tafel. Dit schijnbaar nederige alternatief heeft een aantal voordelen: het zal een directe impact hebben op je zithouding dat meer ontspannen zal worden en je relatie tot de andere gasten positief zal beïnvloeden. De gedeelde zitplaats creëert ook een gevoel van verbondenheid dat persoonlijke gesprekken zal bevorderen. In dit voorbeeld van Roomservice Design Gallery helpt het rustieke en ruwe karakter van de meubels mee met het vormen van een ontspannen atmosfeer met behoud van gezelligheid.

Tussen keuken en eetkamer in

Nog een eenvoudige manier om een ontspannen sfeer te bevorderen tijdens de maaltijden is door de tafel dicht bij de keuken te plaatsen. Hoewel veel Hollandse huizen een open vloerplan hebben voor de begane grond en zo automatisch een overloop van de keuken naar het eetgedeelte vormen, plaatsen veel mensen de eettafel toch in een aparte hoek of afscheiding. Als er gasten zijn is het plaatsen van de tafel dicht bij de keuken een voordeel om mee te kunnen blijven doen met gesprekken terwijl je het eten bereidt en wordt er automatisch een informele en huiselijke sfeer opgeroepen dat voor onmiddellijke gezelligheid zorgt. De rustieke, niet bij elkaar passende stoelen in deze eethoek verleent de kamer een vintage stijl en past goed bij de neutrale, eenvoudige inrichting. Door de toegevoegde bloemen en planten: zowel op tafel als wat er door het raam van de tuin te zien is voegen een warme touch toe en laat het geheel een rustieke charme uitstralen.

Afwisselende proporties

 Eetkamer door Ardesia Design
Ardesia Design

Chalet Gstaad

Ardesia Design

De eetkamerstoel hebben we al besproken, maar wat tot nu toe buiten beschouwing is gebleven is de tafel. Als centrum van alle activiteit in de eetruimte is dit misschien wel het belangrijkste meubelstuk en bepaalt dan ook voor een groot deel hoe we aan tafel met elkaar omgaan. Traditioneel gezien is de eettafel een rechthoek waar twee tot zes stoelen aan iedere kant en een aan ieder hoofdeinde de norm vormt. Maar probeer eens wat anders. De vierkante tafel in deze afbeelding, ontworpen door Ardesia Design, verandert de dynamiek tussen de gasten op een bijzondere manier: deze meer egalitaire vorm bevordert gezamenlijke gesprekken die bij een rechthoekige tafel niet, of slecht, mogelijk zijn. Waar bij de traditionele vorm de groep vaak opbreekt in kleinere gesprekken en waar de personen aan de uiteinden vaak geïsoleerd zijn zal bij de vierkante tafel iedereen met elkaar kunnen praten bij een gelijk aantal gasten. Je kunt je wel voorstellen welk effect een ronde of ovalen tafel heeft. Of nog gekker: wat dacht je van een driehoekige of stervormige tafel?

In een nieuw licht

Nu we al het meubilair van de eetkamer besproken hebben komen we aan bij de verlichting. Het licht dat boven of misschien zelfs om de tafel geplaatst is bepaalt in sterke mate de sfeer van de ruimte. Het voegt persoonlijkheid toe en verwelkomt gasten in een warme en aangename kring van licht. Doe voor een verjonging van de eetkamer de antieke kandelaars en andere extravagante lichtbronnen die stof verzamelen en het zicht beperken maar weg en kies een eenvoudiger en meer ontspannen lichtvorm, zoals deze simpele en elegante gloeilampen die aan hun snoeren op verschillende plekken van het plafond neerdalen en de tafel egaal verlichten. Dit ontwerp door msx2 Architettura laat zien dat simpele oplossingen vaak een prachtige toevoeging vormen aan een modern interieur. En, niet te vergeten, de aandacht wordt zo op de objecten op tafel gericht en niet op wat erboven hangt!

Een culinaire show

Ken je het culinaire fenomeen dat Teppanyaki heet? Dit is een type Japans restaurant waar de chef de maaltijd direct aan de tafel van de gasten klaarmaakt met een hittebron dat geïntegreerd is in het midden van de tafel. Het concept, dat het culinaire talent van de kok tentoonstelt voor het oog van het publiek, werd populair gemaakt door de Amerikaanse keten Benihana in de tweede helft van de vorige eeuw. Tegenwoordig vind je dit type restaurant over de hele wereld. En waarom zou je dit principe van een keukenshow niet in je eigen huis brengen? Zoals hier te zien is hebben de Italiaanse architecten Buratti+Battiston een simpele lage bar en stoelen met de kookplaat geïntegreerd zodat gasten van een glas wijn kunnen genieten terwijl jij je beste en meest indrukwekkende kooktechnieken voor hun verbaasde ogen kunt uitvoeren.

Licht en luchtig

 Eetkamer door Emmett Russell Architects
Emmett Russell Architects

Lilyville Road, Fulham

Emmett Russell Architects

Weg met sombere, drukkende ruimten verlicht met maar één kaars of lichtbron! De moderne keuken en eetruimte wil licht, open en luchtig zijn. En we hebben het niet alleen over kunstverlichting: natuurlijke verlichting zal vooral je lokale en organische producten en schotels doen oplichten. Zo mogelijk, zet de tafel vlakbij grote ramen of tuindeuren om zoveel en zo lang mogelijk van natuurlijke licht en ventilatie gebruik te kunnen maken. Een andere optie is om de tafel onder een skylight te plaatsen dat veel direct licht en een uitnodigende sfeer zal geven. Dankzij Hollandse architectuur dat de keuken en woonkamer vaak in één open ruimte plaatst is een ontwerp als dit perfect geschikt voor onze eethoeken. Door verschillende zitplaatsen te creëren in de vorm van een ronde tafel met stoelen en een verhoogde bar direct voor de keuken zijn er, zonder aan ruimte te verliezen, meerdere mogelijkheden om gasten te ontvangen of in je eentje een snel ontbijt te eten. Architect Emmet Russell presenteert hier dus een ideale situatie dat in de ochtend, middag en avond de perfecte toon zet voor een aangename, comfortabele en gezellige maaltijd.

Alles in één

Om deze verzameling af te maken hebben wij dit geweldige eethoek-exemplaar gevonden van interieurontwerpers Armory Brown LTD, dat meerdere van de ideeën hierboven in één ontwerp samenvoegt tot een harmonieuze en consistente mix. Alhoewel niet zo opvallend als de designs tot nu toe heeft dit ontwerp duidelijk een jong en modern karakter. De overgang van keuken naar eetkamer is hier met zorg aangepakt door een verhoging van het aanrecht dat tegelijk dient als rugleuning voor de comfortabele bank. De meer rustieke elementen zoals de houten tafel en de keramische betegeling van de achterwand vinden hun contrast in de designer stoelen en het overige minimalistische design. De lichte atmosfeer van deze ruimten is heel aantrekkelijk en samen met de eenvoudige details en decoratieve planten wekt deze ruimte de suggestie van Scandinavisch design.

Uiteindelijk kunnen we hier zien dat de hedendaagse trend van de eethoek een open, simpele ruimte maakt dat rust en eenvoud brengt waar vroeger sombere traditie heerste. Probeer deze stijl eens zelf na te bootsen en ontdek het effect op jouw inrichting. Door de eetkamer een overgang te maken tussen keuken en woonruimte wordt de gehele inrichting een organische mix van rust en eenvoud waar je voor de hele dag energie kunt op doen of dit nu is door te koken, te eten of te ontspannen.

Bekijk voor moderne slaapkamer ideeën eens wat voorbeelden van rustgevend modern slaapkamerdesign .

Volgens welke van deze speelse ideeën ga jij je eetkamer inrichten? Deel je ideeën hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!