Nieuwbouw en vergunningen: wat mag wel en wat mag niet? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Nieuwbouw en vergunningen: wat mag wel en wat mag niet?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Boerderij Dubbelland Landelijke huizen van RHAW architecture Landelijk
Loading admin actions …

Nu de kans zeer groot is dat je een tijdje thuiszit, al dan niet samen met je partner, is het natuurlijk wel zo dat je alle rust en tijd hebt om je te oriënteren op de toekomst. Zit je daarbij te denken aan nieuwbouw of verbouw? Dan is het wel handig om je even bezig te houden met de vraag wat wel mag en wat niet mag. Met andere woorden: hoe zit het met de vergunningen? We hebben een aantal fraaie voorbeelden voor je op een rij gezet aan de hand van hele mooie projecten van de experts van Rhaw Architecture uit Utrecht. Neem er maar even lekker de tijd voor om dit te bekijken! 

Nieuwbouw of verbouw?

De eerste vraag die belangrijk is om te beantwoorden is of er sprake is van verbouw of van nieuwbouw. Bij verbouw binnenshuis is een bouwvergunning vaak niet vereist, maar zodra er sprake is van uitbreiding van je woning of als er iets aan de gevel gaat wijzigen, is dat wel het geval. Zoek dit altijd goed bij je eigen gemeente uit en als je er zelf niet achter kunt komen, overleg dit dan ook zeker met een architect, een aannemer of een andere professional.

Monument of niet?

lounge en flexwerken Industriële kantoorgebouwen van RHAW architecture Industrieel
RHAW architecture

lounge en flexwerken

RHAW architecture

Voor veel mensen is dit een kopje om over te slaan, maar als jij een oud huis bewoond dat de status van rijksmonument of gemeentelijk monument heeft, dan gelden er vaak nog veel strengere regels. Ook iets waar je dan rekening mee moet houden. Binnenshuis is het vaak wel mogelijk het een en ander te veranderen (ook vaak wel na toestemming van bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) maar de buitenkant van een monument moet in principe ongewijzigd blijven.

De omgeving

Ga je nieuwbouw doen in de vrije sector? Dan is er vrij veel mogelijk! Maar wat je wel ziet is dat bij nieuwbouw in de buurt van natuurgebieden of bij een beschermd dorps- of stadsgezicht de nodige restricties opgeworpen worden. De juiste architect kan dan ook zeker uitkomst bieden, die weet precies hoe die een ontwerp kan maken dat aan de eisen voldoet.

De buurt als inspiratie

Of er nu wel of geen restricties van kracht zijn bij een nieuwbouwproject, vaak is het ook leuk om de buurt als inspiratie te gebruiken. Dat is in deze villabuurt in Driebergen namelijk het geval geweest. Er is voor gekozen om deze villa in een nieuwe stijl te ontwerpen die prachtig aansluit bij de huizen die hier al te vinden zijn. En dat levert een fantastisch beeld op zoals je kunt zien.

Buiten oud, binnen nieuw

De regels omzeilen klinkt wellicht een beetje negatief, maar het is wel zo dat je er natuurlijk voor kunt zorgen dat buiten alles oud blijft terwijl er binnen iets totaal nieuws ontstaat. En dat is bij deze prachtige oude boerderij het geval, al zou je dat misschien op het eerste gezicht niet zeggen. Benieuwd hoe dit prachtige pareltje er van binnen uit is komen te zien? Dat kun je zien in dit artikel, de mond valt je vast open van verbazing!

Vanaf de straat niets te zien

Houten planken Moderne huizen van RHAW architecture Modern
RHAW architecture

Houten planken

RHAW architecture

Alweer de laatste foto van een oud huis met een nieuwe aanbouw. Hier is er voor gezorgd dat je vanaf de straat niet kunt zien dat er iets nieuws is gebouwd en dat kan er ook prima voor zorgen dat de plaatselijke welstandscommissie akkoord gaat met jouw nieuw- of verbouwproject. Zoek altijd even uit wat de mogelijkheden zijn en dan komt het vast helemaal in orde. Neem je periode thuis maar even de tijd om dat allemaal uit te zoeken. 

Heb jij vaker met vergunningen te maken gehad? Deel je verhaal met ons! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!