Een zwarte inrichting: 5 mythen ontkracht | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een zwarte inrichting: 5 mythen ontkracht

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Moderne studeerkamer van Equipe Ceramicas Modern
Loading admin actions …

Men zegt wel eens dat zwart overal bij past en altijd werkt – en toch kiezen we zelden deze kleur als het gaat om ons huis in te richten. Misschien omdat we zwart met donker associeren en ervanuit gaan dat een zwart ingericht huis duister en grimmig zal zijn. Als je het met zwart overdrijft dan klopt dat inderdaad. Maar, als je weet hoe je zwart op de juiste manier moet inzetten dan kun je ermee aantrekkelijke, elegante en spannende accenten zetten – en dat helemaal zonder een sombere, trieste bijsmaak. Daarom hebben wij hier een aantal projecten van onze professionals uitgezocht aan de hand waarvan we de meest gangbare design mythen rondom het thema zwart willen ontkrachten.

Mythe 1: Geen zwart in kamers zonder ramen

Het klopt dat zwart een kleur is dat licht absorbeert en een kamer donkerder kan doen lijken. Maar dat betekent niet dat we het in kamers zonder ramen, zoals bij velen het kleinste kamertje, zonder zwart moeten stellen. Tenslotte hebben we juist hier de mogelijkheid met kunstmatig licht te werken en de donkerste van alle kleuren wat stralende begeleiding mee te geven. Goud bijvoorbeeld, of crème, koper of zilver. Op deze manier bereiken we in een kamer zonder ramen juist het tegenovergestelde van bedrukkende somberheid – namelijk pure elegantie en luxe.

Mythe 2: Geen zwart in kleine kamers

Je hoort en leest het overal: lichte kleuren laten kamers optisch groter, luchtiger en vriendelijker lijken. Dat klopt natuurlijk, maar dat betekent niet dat je met een grote boog om zwarte details en accenten heen moet lopen. Want niet alleen hebben kleuren een invloed op hoe groot een kamer lijkt, maar ook de grootte, aantal en plaatsing van meubels en ook de manier waarop kleuren ingezet worden. Hier is gespeeld met contract tussen zwart en wit – een gegarandeerd succesvolle manier om leven in een kamer te brengen. Natuurlijk kun je beter niet alle muren, de vloer en het plafond compleet in zwart hullen, maar ook in kleine kamers kun je met één zwartgetinte muur en wat passende accessoires sterke en levendige accenten zetten.

Mythe 3: Zwart is niet romantisch

Slaapkamer van homify

Bij het bedenken van kleuren die romantisch werken komt waarschijnlijk zwart wel als laatste in je op. Maar de kleur van de nacht kan net zo romantisch zijn als alle andere – en nog super sexy ook. Een zwarte muur in de slaapkamer bijvoorbeeld is extravagant, een beetje wild en heel glamoureus als je de sfeer heel bewust zet. We raden je aan witte accenten, hoogwaardige materialen en warme details zoals koper of goud toe te voegen voor een luxe en extravagant gevoel.

Mythe 4: Zwart is somber en saai

Dat zwart somber en saai over kán komen zullen we niet tegenspreken. Maar het kan ook vrolijk, creatief en origineel overkomen, als je weet hoe je het kunt combineren en ensceneren. Een zwart-met-zwarte inrichting heeft vermoedelijk geen bijzonder vriendelijk en uitnodigend effect op de bezoeker. Maar zodra je zwart met andere kleuren combineert, het in leuke patronen laat terugkomen of zoals hierboven met warme materialen laat optreden krijg je een heel ander resultaat.

Mythe 5: Zwart past alleen in bars en nachtclubs

Voor de laatste mythe verlaten we de privésferen en begeven we ons op openbaar terrein. In bars, nachtclubs en hippe restaurants is zwart geen zeldzaamheid en is zijn mystieke, coole werking onomstreden. Maar ook in andere ruimten kun je met zwart serieuze en stijlvolle accenten zetten. In winkels, shops en kantoren met klantverkeer komt een zwarte inrichting met bijvoorbeeld witte accenten elegant en trendy over, maar tegelijkertijd ook serieus en professioneel.

Voor meer stijlvolle en trendy ingerichte openbare ruimten kun je hier verder lezen of ontdek wat je in huis met de kleur blauw kunt doen.

Zou jij na deze ideeën zwart in je inrichting overwegen? Vertel ons hieronder waarom (niet)!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!