Duurzaam bouwen en moderne architectuur | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Duurzaam bouwen en moderne architectuur

Johan van Dijk Johan van Dijk
Moderne woning Oxhoofpad Moderne huizen van Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde Modern
Loading admin actions …

Nu de wereld beheerst wordt door die ene crisis, zou je bijna vergeten dat een andere crisis al jaren op de agenda staat en die heeft uiteraard met het klimaat te maken. Duurzaam (en daarmee dus ecologisch bestendig!) bouwen is van groot belang om op een goede wijze bij te dragen aan dit probleem. De (moderne) architectuur past zich hier meer en meer op aan. Onder andere een architect als die van Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde houdt zich natuurlijk bezig met duurzaam ontwerpen. En we laten daarvan uiteraard de nodige fraaie voorbeelden zien! 

Zonnepanelen

Moderne duinwoning in Castricum Moderne huizen van Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde Modern
Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Moderne duinwoning in Castricum

Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Als je het over oplossingen voor een duurzaam huis hebt, dan zijn zonnepanelen de meest opvallende objecten die in het zicht springende objecten die laten zien dat een huis op bewuste wijze is gebouwd. Uiteraard geldt dat dit bij nieuwbouwprojecten kan worden toegepast, maar ook op oudere huizen kun je prima zonnepanelen aan gaan brengen om ervoor te zorgen dat de boel energiezuinig wordt. Heb je op je eigen dak geen plek, zon of woon je in een appartement? Ook dan zijn er manieren om te investeren in je eigen zonnepanelen op een andere locatie.

Duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen is ook iets waar in de moderne architectuur veel rekening mee wordt gehouden. Duurzaam hout (met keurmerk!), maar ook gerecycled materiaal. Op die manier kan al bij de bouw een steentje worden bijgedragen aan een beter milieu. En bij het bouwen zelf wordt er uiteraard ook voor gezorgd dat een woning goed wordt geïsoleerd: zo treedt er zo min mogelijk warmteverlies op.

Ramen en deuren

Ramen en deuren zijn in een woning elementen die er ook voor kunnen zorgen dat er veel warmte kan ontsnappen. De technieken zijn echter steeds meer gespecialiseerd en beglazing draagt meer en meer bij aan een goede isolatie: HR++ beglazing bijvoorbeeld. Wel is het uiteraard raadzaam om af en toe ook gewoon een raampje open te zetten om zo even lekker te luchten. Frisse lucht blijft namelijk goed voor een gezond leefklimaat, ook al heb je een modern klimaatbeheerssysteem in je woning aangebracht.

Oud en nieuw

Uitbreiding monumentale woning Bergen Moderne huizen van Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde Modern
Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Uitbreiding monumentale woning Bergen

Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde ontwerpt niet alleen nieuwe woningen, hier zie je een aanbouw bij een bestaande villa uit de jaren 30. Ook bij dit ontwerp is alles erop gericht om er voor te zorgen dat de nieuwbouw energiezuinig is. En met al dat glas dat je hier bij deze kleine serre ziet heb je ook al zo’n fantastische lichtinval dat verwarming al snel overbodig maakt. Niet slecht toch?

Architectuur

Nog even een plaatje van de fraaie architectuur die deze experts tot stand weten te brengen. Duurzame materialen zijn hier uiteraard ook van groot belang geweest. Je kunt daarbij ook niet altijd zien wat er nog meer voor technieken zijn toegepast. Vooral met een plat dak kun je kiezen voor een dak begroeid met vegetatie en bovendien kun je ervoor gaan kiezen om het hemelwater vanuit de dakgoten op te vangen en te gebruiken als bijvoorbeeld spoelwater.

Hout

Ook hier zie je een woning waarin veel hout is toegepast. Dit kan zeker op een duurzame manier, zolang maar ‘goed’ hout wordt gebruikt en vooral ook als er gekozen wordt voor een milieuvriendelijke manier van het behandelen van het hout. Daar zijn tegenwoordig heel wat verschillende middelen voor op de markt, dus dat moet zeker geen problemen opleveren.

Genieten

Moderne uitbreiding woning Spanbroek Moderne huizen van Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde Modern
Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Moderne uitbreiding woning Spanbroek

Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Heel goed natuurlijk dat je er bij ontwerpen en bouwen rekening mee houdt dat een en ander energiezuinig en duurzaam wordt uitgevoerd, maar uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon genieten. Wil je daarom nog meer inspiratie op gaan doen? Mis dan ook dit artikel over deze architect niet! 

Heb jij nog aanvullingen? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!